Romanii care au banii in conturi Revolut nu pot fi executati silit prin poprire in Romania, ci doar in Lituania, unde este inregistrata aceasta banca, prin procedurile dificile de executare transfrontaliera, conform regulamentelor europene.
Revolut poate functiona in Romania din punct de vedere legal datorita pasaportului european, care permite unei banci sa ofere servicii financiare fara a fi o companie romaneasca.
Iar din perspectiva practica, Revolut poate deschide conturi bancare pentru clientii sai prin intermediul Libra Internet Bank. Practic conturile Revolut sunt conturi Libra, cu acelasi tip de IBAN.
Din acest motiv, creditorii trimit la Libra Bank cereri de poprire a conturilor Revolut, insa banca le refuza, intrucat desi clientii Revolut au conturi Libra, ei nu sunt clientii Libra, asadar banca nu are acces la respectivele conturi.
Reprezentantul Libra Bank responsabil de partea juridica, Viorel Mesca, prezinta situatia cererilor de poprire pentru clientii Revolut, intr-un articol publicat pe blogul Libra Bank:
„Primim adrese de înființare poprire pe numele unor debitori care nu sunt clienții băncii, ci ai unuia dintre partenerii nostri, persoană juridică lituaniană – Revolut Bank UAB, pentru care furnizăm tehnologie bancară.
Concret, toate conturile deschise la Libra Internet Bank pentru desfașurarea parteneriatului cu Revolut Bank UAB au ca titular Revolut Bank UAB, nu clienții acestuia.
Cu toate acestea, unele popriri sunt trimise în mod eronat către Libra Internet Bank, în loc să se urmeze procedurile corecte de executare transfrontalieră, așa cum sunt descrise în Regulamentul (UE) 1215/2012, Regulamentul (CE) nr. 805/2004, Regulamentul (UE) nr. 655/2014, Regulamentul (CE) nr. 1896/2006, având în vedere că Revolut Bank UAB (care gestionează relația contractuală cu clientul final) este o entitate lituaniană, înființată și guvernată de legile lituaniene și că aceasta poate da curs solicitărilor formulate de autorităților române doar în conformitate cu legislația în vigoare aplicabilă acesteia.
Este o modalitate greșită de instituire a popririlor, pentru care am fost nevoiți să mergem în instanță, să explicăm separarea responsabilităților în cazul unor astfel de parteneriate. Și, până acum, toate cazurile cu sentințe definitive au fost solutionate în favoarea Libra Internet Bank.
Din păcate, pentru organele de executare si creditori, acest lucru a însemnat o întârziere destul de mare, care putea fi ușor de evitat daca popririle ar fi fost puse în aplicare în mod corespunzător în conformitate cu procedurile definite de legislația UE aplicabile și autoritățior române (în calitate de stat membru al UE).”
BCR a lansat „Programul de beneficii George”, prin care clientii bancii cu card de salariu si mai multe produse primesc diverse oferte, precum reduceri de dobanda la credite, dobanzi mai... detalii
Este una dintre cele mai mari doleante ale clientilor bancilor, care utilizeaza tot mai mult serviciile bancare pe telefon, fara sa mai mearga la unitatile bancare. Problema este ca doar... detalii
Banca Transilvania și OTP Bank România anunță informații de interes privind accesarea serviciilorși produselor OTP Bank România în perioada 28 februarie – 2 martie 2025, conform unui comunicat de presa,... detalii
În 2024 băncile au acceptat să intre în 1.077 de negocieri cu consumatorii, în urma solicitărilor trimise de aceștia către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), conform... detalii