Transferurile de bani ale romanilor care lucreaza in strainatate s-au ridicat in primele noua luni din acest an la 3,3 miliarde euro, in usoara crestere (143 milioane euro) fata de aceeasi perioada din 2014 si cu doar 68 de milioane de euro mai mult decat in intervalul ianuarie-septembrie din 2013, conform datelor BNR.
Volumul banilor trimisi acasa de romanii care trudesc in strainatate se mentine peste nivelul investiilor straine directe ale firmelor straine in Romania, care s-au ridicat la 2,5 miliarde euro in primele noua luni ale acestui an, in crestere de la doar 1,9 miliarde euro in aceeasi perioada a anului precedent.
Comparativ cu primele noua luni ale anului 2008 dinaintea crizei, valoarea remiterilor muncitorilor din strainate este semnificativ mai redusa, mai exact cu 42%, echivalentul a 2,5 miliarde euro.
Daca ne uitam la ritmul lunar al transferurilor, observam in primul rand ca acesta scade semnificativ in perioada vacantei de vara, cand multi romani vin in tara: in iulie 2015 au fost transferati 441 milioane euro, ca in luna urmatoare de vacanta, august, remiterile sa scada la 325 milioane euro.
In luna septembrie ritmul transferurilor a crescut iar la 351 milioane euro, totusi sub nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului precedent (382 milioane euro).
[1]
Volumul remiterilor este mai scazut, de asemenea, si in prima luna a anului: in ianuarie 2015 au fost trimisi in tara doar 281 milioane euro, fata de cei 309 milioane euro din ianuarie 2014.
Statisticile BNR indica si doua tipuri de transferuri ale persoanelor fizice din strainatate: pe de o parte este vorba de remiterile angajatilor cu contracte de pana la un an, care se ridica la doar aproximativ 50 de milioane de euro lunar, cea mai mare parte a banilor venind de la cei cu contracte pe perioade nedeterminate sau cu alte tipuri de venituri.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii