Romanii au la Bank of Cyprus de 2 ori mai multe credite decat depozite. Ce se intampla cu creditele daca o banca falimenteaza sau e cumparata?

Autor:

Bancherul.ro
2013-04-05 15:12

Un „amanunt” in cazul Bank of Cyprus: banca a acordat romanilor de 2 ori mai multe credite decat depozitele atrase. Astfel, conform ultimelor rezultate facute publice de banca, la finalul trimestrului 3 din 2012, Bank of Cyprus Romania avea credite in sold in valoare de 574 milioane euro, in timp ce depozitele atrase de la clienti se ridicau la doar 245 milioane euro.

Problema este ca Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar (225 milioane euro), constructii si hotelier (109 milioane euro) de aproape 60% din portofoliul total de credite, ceea o face acum extrem de vulnerabila la conditiile adverse ale crizei.

Acesta este si motivul pentru care provizioanele pentru credite neperformante s-au ridicat la 16,3 milioane euro, fata de doar 6,9 milioane in septembrie 2011.

Doua dintre cele mai cunoscute investitii neprofitabile ale bancii sunt mall-ului Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova si firma ONT Carpati, care detine 30% din Marriott si un hotel la Sinaia.

Cei care-si fac griji in privinta depozitelor la Bank of Cyprus trebuie sa stie ca toate sumele cu valori de pana la 100.000 de euro, in orice tip de cont, nu doar depozit, sunt garantate de schema de garantare din Cipru, asadar chiar si in cazul in care banca nu va fi cumparata de Banca Transilvania, tot isi vor primi banii inapoi, mai devreme sau mai tarziu. Cei care detin sume mai mari, risca sa piarda pana la 60% daca banca nu va fi cumparata de Banca Transilvania sau nu se va gasi o alta solutie, ca in Anglia.

Cei care au de rambursat credite, nu trebuie sa se bucure, pentru ca obligatiile contractuale se mentin indiferent de ce se va intampla cu banca. Chiar daca intra in faliment, contractele de credit raman valide si vor fi preluate de entitate care se ocupa de lichidarea bancii (Fondul de Garantare) ce va urmari incasarea datoriilor, conform prevederilor contractuale.

In cazul preluarii de catre alta banca, aceasta urmeaza sa stabileasca daca va mentine sau va schimba conditiile creditului, conform propriilor norme. De regula, banca trebuie sa-si integreze contractele de credit, astfel incat clientii vor fi invitati sa se adapteze noilor conditii, iar in caz de refuz pot sa-si refinanteze creditul la o alta banca.

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

rn

 Bilantul Bank of Cyprus (mil.euro)
  Credite Depozite Provizioane Rezultat net
2012 574 245 16,3 -6,6
2011 641 184 6,9 +4,8

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii