România intenţionează să vândă, pentru a doua oară în acest an, bonduri internaţionale pentru a acoperi deficitul bugetar, a declarat, joi, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea (foto), într-un interviu acordat în Polonia, transmite Bloomberg.
A doua emisiune de obligaţiuni din acest an are ca obiectiv obţinerea a cel puţin un miliard de euro (1,3 miliarde de dolari), a explicat Liviu Voinea.
Joi la prânz, randamentele pentru euroobligaţiunile guvernamentale româneşti cu scadenţa în 2019 au urcat cu 0,02 puncte procentuale, la 4,16%, faţă de nivelul scăzut record de 2,4% înregistrat în mai. Bondurile similare poloneze aveau un randament de 2,14%.
‘Vom emite obligaţiunile anul acesta, deoarece acţiunea face parte din strategia noastră multianuală, dar nu suntem sub presiune să o facem astăzi sau mâine. Vom căuta cel mai bun moment’, a declarat ministrul delegat pentru buget.
La prima sa intrare pe pieţele externe din acest an, România a reuşit să vândă obligaţiuni pe zece ani la un randament istoric de 4,5%, sub nivelul indicativ iniţial de 4,625%. Emisiunea a fost administrată de un consorţiu format din Barclays, BNP Paribas, Citigroup şi HSBC. Suma strânsă joi acoperă mai mult de jumătate din ţinta de 2,5 miliarde de euro din plafon de finanţare externă prevăzut pentru acest an.
Ultima dată când România a emis obligaţiuni în dolari, în luna februarie 2012, a strâns 750 milioane de dolari la un randament de 6,45%.
Guvernul va trebui probabil să aştepte să semneze al treilea acord cu FMI pentru a întări încrederea investitorilor, înainte de a emite obligaţiunile, a declarat Vlad Muscalu, economist şef al ING Bank România.
“Conducerea FMI va discuta împrumutul de tip preventiv acordat României în ultimele zece zile din septembrie”, a mai spus, joi, Liviu Voinea.
Împrumutul de patru miliarde de dolari este împărţit egal între FMI şi UE. În 15 octombrie, probabil, Comisia Europeană va aproba împrumutul, în timpul reuniunii Ecofin, susţine oficialul român.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii