Economia Bulgariei va avea o crestere mai mare decat cea a Romaniei in urmatorii 2 ani, estimeaza economistii Raiffeisen Bank. Atfel, daca in 2014 ambele tari vor avea un avans al PIB-ului de 2%, in 2015 cresterea va fi de 2,5% in tara noastra si cu punct mai mare in Bulgaria, respectiv 3,5%. Polonia si Slovacia vor inregistra, de asemenea, performante economice mai bune decat ale tarii noastre in urmatorii 2 ani.
Motivul pentru care PIB-ul Romaniei va evolua mai slab decat cele ale unor tari vecine este acela ca potentialul de crestere a economiei romanesti este limitat la maxim 2% pe an, din cauza intrarilor de capital cu mult sub nivelul celor de dinainte de criza, spune Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank.
De asemenea, agricultura are pondere mare in PIB, fiind un sector cu o mare volatiliate, dupa cum s-a dovedit si acest an, cand economia tarii a crescut peste estimari, ca urmare a unui an agricol bun, precizeaza precizat Peter Brezinschek, seful economistilor grupului Raiffeisen, in cadrul unei conferite la Bucuresti.
Astfel ca, este posibil ca in urmatorii 2 ani sa nu mai avem o performanta la fel de buna a sectorului agricol.
Ponderea in PIB a agriculturii este de 6%-7%, cea mai mare in comparatie cu alte tari europene, in majoritatea acestora fiind de maxim 2%, explica economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. In acest an sectorul agricol va avea o crestere de 20%, astfel ca va avea o contributie de 1,5% in PIB, a adaugat el.
Nu putem creste mai mult, suntem aproape de potential
De altfel, economia Romaniei se afla si in prezent in apropierea potentialului de crestere, asadar nu ar trebui sa ne asteptam la o crestere mai mare in urmatorii ani, apreciaza Ionut Dumitru. “Inainte de criza, potentialul economiei romanesti era de 4%-5%, iar acum este pana la 2%, deci suntem aproape de potential. Asadar, acum avem nevoie nu de o crestere mai mare ci de imbunatatirea acestuia potential”, a adaugat el.
De ce este atat de redus potentialul de crestere a tarii? “In principal pentru ca acum nu mai avem intrarile masive de capitaluri straine pe care le-am avut inainte de criza”, spune Dumitru.
The golden years are over
“The golden years are over”, a precizat Peter Brezinschek, seful economistilor grupului Raiffeisen. El a adaugat ca in urmatorii ani vom asista la o crestere economica sustenabila, mult mai mica decat inainte de criza, in conditiile in care volumul de credite ale bancilor nu va mai ajunge la cresteri de 40-50% sau chiar mai ridicate, ca in anii de exuberanta economica dinainte de 2008.
Volumul de credite acordate de bancile romanesti va fi in medie de 5-6% in urmatorii ani, cu unele banci inregistrand un volum mai mare de finantari, in timp ce altele vor avea cresteri mai modeste a creditarii, apreciaza Ionut Dumitru.
Cresterea economica a tarilor din Europa Centrala si Est va ramane sub potentialul real si in urmatorii doi ani, a adaugat Peter Brezinschek. “Nu vom atinge pontentialul de crestere nici in 2015, potential care ar fi intre 2,5-3%, dar totusi avansul PIB-ului mediu din regiune (2% in 2014 si 2,5% in 2015) este cu 1 punct si jumatate peste cel din zona euro, desi ramane substantial sub cel de dinainte de criza”, a spus el.
Prognoze Raiffeisen: PIB-ul Romaniei va creste cu 2% in 2014 si 2,5% in 2015
Pentru Romania, Raiffeisen estimeaza o crestere a PIB-ului de 2% in 2014, mai mica decat in acest an, de 2,5%, si 2,5% in 2015, niveluri identice cu media tarilor din Estul Europei (2% in 2014 si 2,6% in 2015).
Cele mai performante tari din regiune vor fi in urmatorii 2 ani Polonia, Bulgaria si Slovacia. Conform previziunilor bancii, Polonia va inregistra o crestere a PIB-ului de 2,5% in 2014, dupa ce in acest an a avut o crestere modesta, de doar 1,2%, urmand ca in 2015 sa atinga o crestere de 3%.
Bulgaria va avea un avans economic de 2% in 2014 si de 3,5% in 2015, cel mai ridicat din regiune, dupa ce in acest an PIB-ul vecinilor din sudul Dunarii ar urma sa creasca cu doar 0,5%.
O performanta identica cu Bulgaria ar urma sa o inregistreze si economia Slovaciei (2%, respectiv 3,5%), dupa ce, la fel, PIB-ul acestei tari ar urma sa performeze mult mai modest in acest an, cu doar 0,9%.
“Rata creditelor neperformante in Romania este umflata, cea reala ar fi de 10%”
Intrebat de ce rata creditelor neperformante, de peste 20%, este atat de ridicata in Romania, Ionut Dumitru a raspuns ca de fapt aceasta cifra este umflata, din cauza raportarii diferite fata de alte tari si a legislatiei care nu permite eliminarea creditelor neperformante din bilanturilor bancii.
“Conform legislatiei, bancile romanesti nu pot scoate creditele neperformante din bilant (write-off) pana la epuizarea tuturor prevederilor legale, ceea ce inseama ca trebuie sa se ajunga pana la a cere insolventa clientului, caz in care astepti 3 ani pentru a recupera foarte putin din creditul acordat”, a adaugat Dumitru.
“De aceea, cifra de 20% pentru rata creditelor neperformante e mult inflata, iar cifra reala e de sub 10%, daca se exclud intarzierile de peste 180 de zile la plata ratelor. In aceste conditii, cifra nu e comparativa cu cifrele altor tari”, a mai spus Dumitru.
El a precizat ca ar trebui clarificata legea pentru a se permite procedurile de write-off, intrucat restantele acumuleaza in continuare dobanzi, umfland cifrele, iar daca se exclud si acestea, rata de neperformanta este in linie cu cea a altor tari. “Este, intr-adevar, ridicata aceasta rata, dar nu atat cat arata cifrele BNR”, a mai spus Dumitru.
(Vezi in Fisiere raportul de cercetare al Raiffeisen)
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii