Economistele Garanti Bank, Rozalia Pal si Mihaela Neagu, estimează ca vom avea deflație in perioada iunie-octombrie, ceea ce inseamna ca preturile vor scadea, in ansamblu, in loc sa creasca, in special ca efect al reducerii cotei TVA la alimente de la 24% la 9%, aceasta fiind o premiera pentru Romania, obisnuita cu o inflatie permanenta de-a lungul ultimilor ani de dupa 1989.
Inflația ar trebui să fie cu aproximativ 1,7 puncte procentuale mai mare față de cazul în care nu s-ar modifica TVA, estimeaza Garanti Bank.
Dar in ciuda deflatiei din perioada de vara, rata inflatiei se va mentine pozitiva la finalul anului, la 0,5%, fata de 0,8% in 2014, estimeaza economistele.
Si prognoza BNR indica o deflatie in trimestrele 2 si 3 din acest an, de -0,9% in T1 si -0,4% in T3, pentru ca in ultimul trimestru inflatia sa revina la 0,2%.
Pe de alta parte, este de așteptat ca reducerea TVA pentru produsele alimentare să genereze un gol în veniturile bugetare, ce va putea fi acoperit din încasările suplimentare, apreciaza analistele Garanti Bank.
Cu toate acestea, întrebarea principală rămâne legată de execuția bugetară din 2016, când guvernul plănuiește ca încasările suplimentare de 14 miliarde de lei să compenseze scăderea veniturilor din măsuri de politică fiscală.
Pe baza estimărilor Garanti Bank, sunt necesare incasari de cel puțin 7 miliarde de lei pentru a evita intrarea în procedura de deficit excesiv (de maximum 3% din PIB).
Astfel ca, după încă un an de consolidare fiscală, procesul este preconizat să se încheie în urma intrării în vigoare a noului Cod Fiscal, considera economistele Garanti Bank.
Estimare conservatoare privind cresterea PIB-ului: 2,5% in 2015
In ceea ce priveste evolutia economiei, Garanti Bank estimează o creștere de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) în 2015 (mai redusa fata de alte estimari, de peste 3% sau chiar 4%), datorită redresării sectorului construcțiilor.
Specialiștii Garanti Bank preconizează că această activitate va accelera atât în sectorul public, cât și în cel privat, și că va înregistra un avans de 3,6% anul acesta, potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al băncii, aferent primului trimestru.
Producția agricolă este preconizată să înregistreze o ușoară corecție în 2015, de 4,4%, fără un impact semnificativ asupra PIB.
Consumul și comerțul cu amănuntul ar trebui să fie stimulate per ansamblu de minimul istoric al inflației, finanțarea ieftină și creșterea salariilor și pensiilor.
“România a înregistrat o îmbunătățire remarcabilă a indicatorilor macroeconomici în ultimii trei ani și ne așteptăm să își consolideze în continuare performanțele în viitorul apropiat. Avem încredere în domeniul construcțiilor, sectorul IT și industrie, ramuri care credem că vor avea o contribuție semnificativă la evoluția economică din acest an“, a declarat Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank Romania.
Așa cum se arată în Raportul Macroeconomic, industria prelucrătoare, domeniul IT și serviciile de asistență în afaceri au în continuare potențial de creștere sustinuta, dată find importanța lor strategică în atragerea de noi investiții străine directe și fonduri europene.
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii