Romania se imprumuta cu dobanzi semnificativ mai mari decat tarile din regiune

Autor:

Dan Palangean
2020-05-02 09:58

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a fost în martie 2020 de 4,56%, în creștere de circa o jumătate de punct procentual, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Acest indicator are ca referință împrumuturile luate pe o perioadă de zece ani și figurează printre cele cinci criterii care trebuie îndeplinite pentru adoptarea euro.

Diferențele dintre noi și statele din regiune sunt semnificative și ne plasează într-o poziție relativ slabă prin prisma obligațiilor de plată asumate pentru mulți ani de acum înainte.

Ungaria a consemnat și ea o creștere în contextul crizei Covid dar a rămas la o distanță mai mare de două puncte procentuale în spatele nostru.

Polonia și Cehia și-au îmbunătățit valorile la acest indicator, în timp ce Bulgaria, legată prin Consiliu monetar la o paritate fixă în raport cu moneda unică europeană ( 1 EUR = 1,95583 BGN) a păstrat un nivel foarte redus al dobânzii pe termen mediu și lung ( de la 0,12% în luna anterioară, a urcat puțin, până la 0,15%).

Din păcate, poziția codașă se corelează cu perspectiva negativă a ratingului de țară din partea insituțiilor internaționale de profil.

Asta în condițiile în care eram deja la limita calificativului recomandat pentru investițiile străine directe, al căror volum s-a diminuat 70% pe primele două luni ale anului în curs față de aceeași perioadă a anului precedent.

Singura vestea bună este că, după un puseu de creștere la mijlocul lui martie, randamentele obligațiunilor guvernamentale tranzacționate pe piața secundară s-au diminuat semnificativ spre finalul lunii.

Începând cu 1 aprilie, Banca Centrală a intervenit, în mod excepțional, pe această piață, pentru a facilita lichiditatea și a contracara potențiale distorsiuni ale curbei randamentelor, fără a afecta însă procesul de formare a prețurilor.

În context, ar fi de reținut că în 2016 ne încadram în criteriul de performanță referitor la  dobânzile pe termen lung (maxim două puncte procentuale peste media celor mai performante state membre UE) dar acumularea sistematică de deficite bugetare și comerciale a crescut necesarul de finanțare și a dus la majorarea dobânzilor la care putem lua bani pe perioade mari de timp.

Comentarii

De la: Dobre FloreaSubiect:

inchidere cont.

Comentariu:

Se poate inchide un cont online? Daca da, care este procedura?

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

inchidere cont Raiffeisen

Comentariu:

Stimate domnule Dobre, nu se poate inchide online un cont Raiffeisen, trebuie sa mergeti la o unitate a bancii. Iata prevederile din contractul standard incheiat de banca cu clientii sai (Conditii generale de derulare a operatiunilor bancare - persoane fizice, editia 13 decembrie 2019) cu privire la inchiderea unui cont: 3.6. Incetarea relatiei de Cont curent 3.6.1. Clientul va putea denunta unilateral raportul juridic de Cont curent, oricand pe durata derularii Contractului specific, depunând conform regulilor de la sectiunea "Notificari", o solicitare scrisa, la oricare dintre unitatile Bancii, fara a fi necesara justificarea unei astfel de decizii. Conturile de depozit se denunta in conditiile Contractului specific. Ca regula, Contul curent poate fi inchis doar daca la data cererii de inchidere nu exista in derulare produse si/ sau servicii oferite de Banca care necesita mentinerea in continuare a Contului curent deschis, caz in care Clientul poate relua solicitarea inchiderii contului doar dupa incetarea/modificarea, dupa caz, a raporturilor juridice aferente produselor/serviciilor bancare in derulare. Inchiderea Contului se va efectua la data solicitarii; prin exceptie, inchiderea Contului curent cu card de debit atasat (Card principal si/sau suplimentare) se va efectua dupa 30 de zile calendaristice de la data la care titularul a solicitat Bancii in scris incetarea contractului de Cont curent, daca exista inregistrate tranzactii in decontare, utilizand formularul pus de Banca la dispozitia sa in acest scop. Daca in aceasta perioada s-au efectuat noi Tranzactii prin Card care urmeaza sa vina in decontare, termenul de 30 de zile se va prelungi pana la decontarea tuturor tranzactiilor prin Card inregistrate pe Cont. 3.6.2. Banca va putea sa denunte unilateral raportul juridic de Cont Curent, oricand, fara a fi necesara justificarea unei astfel de decizii, cu un preaviz scris de doua luni calendaristice transmis conform regulilor prevazute la Sectiunea 8.2. ”Notificari”.

De la: CatunaSubiect:

Inchidere

Comentariu:

Am facut in card acum 6 luni si as vrea sa renunt la el pt ca nu il mai folosesc

De la: CIOBANU AUREL Subiect:

Inchidere cont

Comentariu:

Vreau s?-mi închid contul

De la: Varg Erzsebet DorinaSubiect:

Inchidere de cont

Comentariu:

Buna ziua am rugamitea sa imi inchideti contul la Raiffeisen bank ca nu mai am nevoie de el

De la: Aron ioan savinSubiect:

Vreau sa inchid contul

Comentariu:

Nu il mai folosesc

De la: Urmaciu CosminSubiect:

Am un cont la raiffaizen bank și a-și dori sa îl închid nu mai folosesc acel card era de când am fost angajat

Comentariu:

Va rog sa ma ajuta-ți cu închiderea cardului

De la: Pena Simona Loredana Subiect:

Doresc sa închid cardul soțului deoarece el este la munca de dimineață până seara și nu are cum sa ajungă la banca.

Comentariu:

Doresc sa închid cardul soțului deoarece el este la munca de dimineaț? pân? seara și nu are cum sa ajung? la banca

De la: Cojocaru geaninaSubiect:

Vreau sa incghid cardu

Comentariu:

Mi sa furat cardu

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficitul comercial pe primele două luni ale anului, majorat cu 35%  

Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii

România, campioana europeană la șomajul tinerilor

România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii

România, pe locul trei în UE la creșterea costului salarial în T4 2024

România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii

Producția industrială, scădere conjuncturală în ianuarie 2025

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii