România s-a poziționat printre codașele UE în ce privește evoluția industriei între noiembrie 2020 și noiembrie 2021, potrivit datelor comunicate de Eurostat.
Cu -1,9% pe seria ajustată la sezonalitate, România figurează printre cele numai șase state cu ritm negativ, alături de state de care suntem departe ca nivel de dezvoltare, precum Germania, Franța, Luxemburg, Irlanda și Malta.
În treacăt fie spus, datele prezentate și incluse în graficul de mai sus sunt bazate pe o valoare provizorie ajustată de INS și trimisă la statistica europeană a fi de doar -0,9%.
Ceea ce explică de ce vizual suntem ușor peste media Zonei Euro de -1,5%, deși comunicatul INS din 12 ianuarie 2022 ne plasează sub aceasta.
În schimb, podiumul este alcătuit de state din grupul țărilor de care suntem mai aproape, respectiv Lituania (+17%), Polonia (+15,3%) și Bulgaria (+13,3%).
Valori mai reduse dar pozitive, s-au înregistrat în TOATE statele din fostul bloc estic, cu care concurăm pe piața unică, ceea ce ar putea fi o explicație pentru expandarea deficitului nostru comercial cronic pe relația intra-UE, în pofida eforturilor de a ne majora exporturile de mărfuri.
Nu există comentarii pentru această știre.
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii
România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii