Romania plateste o dobanda de 2,84% pentru eurobondurile emise pe 10 ani si 3,93% pentru eurobondurile pe 20 de ani

Autor:

Bancherul.ro
2015-10-25 13:31

România a obținut, pentru emisiunea de eurobonduri pe 10 ani plasată în această săptămână pe piețele externe, cel mai bun randament înregistrat vreodată pentru această maturitate, respectiv 2,84%, potrivit datelor publicate vineri de Guvern, citate de Agerpres.

Pentru emisiunea scadentă peste 20 de ani, prima de acest fel, randamentul a fost de 3,93%.

Suma totală contractată de România de pe piețele externe se ridică la două miliarde euro, în 2 tranșe, una de 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, iar cealaltă de 750 de milioane de euro pe 20 ani. Emisiunea a fost suprasubscrisă, ordinele de subscriere fiind de peste 5,5 miliarde de euro, se menționează în documentul Guvernului.

“România și-a asigurat întregul necesar de finanțare de pe piețele externe pentru 2015, suma de 2 miliarde de euro fiind prevăzută în planurile de finanțare de la începutul anului. Succesul acestei emisiuni dovedește încrederea investitorilor în economia României”, se mai arată în document.

Pentru tranșa de 1,25 miliarde euro, pe 10 ani, cele mai multe subscrieri au provenit de la investitori din Marea Britanie (31%), România (12%), Germania și Austria (11%), Centrul și Estul Europei (11%), Italia (10%), SUA și Canada (10%).

În cazul emisiunii scadente peste 20 de ani, cele mai multe eurobonduri au fost achiziționate de investitorii din Marea Britanie (42%), Germania și Austria (18%) și SUA (16%). Investitorii din România au subscris un procent de 8%.

În acest an, România nu intenționează să emită alte obligațiuni în valută, a declarat pentru Reuters directorul de trezorerie din Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Ștefan Nanu.

Anul trecut, România s-a împrumutat de pe piețele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligațiuni pe 10 și 30 de ani.

România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s și de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s și Fitch.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii