România s-a situat pe locul 6 între statele membre UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor consemnată în 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Cu un nivel de 6,7%, țara noastră s-a situat sub alte țări din fostul bloc estic în ce privește inflația măsurată după metodologia europeană, precum Estonia (12%), Lituania (10,7%), Polonia (8%), Letonia (7,9%) și Ungaria (7,4%).
În regiunea din care facem parte, o valoare ușor mai redusă decât la noi, s-a consemnat în Bulgaria (6,3%), situată la același nivel cu Spania și Belgia. Imediat sub media UE (5%), apar Cehia (5,4%), Croația (5,2%) și Slovacia (5,1%) încadrează media UE27, situată la 5,3%. Indicii amintiți sunt calculați după 12 grupe de produse și servicii, pentru comparabilitate internațională.
Diferența în cazul nostru față de indicele măsurat după împărțirea națională pe trei grupe mari și bazat pe ancheta întreprinsă în gospodării este considerabilă (1,1 puncte procentuale, valoarea comunicată de INS fiind de 8,2%, după ce a inclus plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale furnizate populației).
Cele mai reduse valori ale inflației anuale au fost înregistrate în Malta (2,6%), Portugalia (2,8%), Finlanda (3,2%), Danemarca și Franța (ambele cu 3,4%). Prețurile au crescut față de luna anterioară în 21 din cele 27 de state membre. Scăderile fiind consemnate în Danemarca (-0,6%), Cipru (-0,3%) și Finlanda (-0,1%) iar păstrarea nivelului în Belgia, Portugalia și Malta.
Cu o majorare lunară în decembrie 2021 față de noiembrie 2021 de 0,5%, România s-a situat exact la media scumpirilor din UE, alături de Italia, Irlanda și Grecia. Cu toate acestea, prin efect de bază favorabil (creștere similară a prețurilor în decembrie 2020), nivelul de 6,7% pentru inflația anuală a rămas neschimbat.
Iată cum se prezintă „linia noastră de clasament” prin comparație cu media UE și Zona Euro:
[1]
Din datele prezentate, se poate observa o creștere a ratei anuale a inflației în România pe parcursul anului trecut (evoluția lunară este prezentată de Eurostat doar pentru partea a doua a anului) apropiată ca trend de UE și Zona Euro, cu un avans final de 4,9 puncte procentuale, față de 5 pp în UE și 5,3 pp în Zona Euro.
Nu există comentarii pentru această știre.
România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii