Romania ar puta incheia un nou acord cu FMI, dar mai putin restrictiv, sub forma unei linii flexibile de credit

Autor:

Bancherul.ro
2014-12-17 22:30

România ar putea negocia un nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) după expirarea actualului acord stand-by în 2015, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internațional a aprobat, la finele lunii septembrie 2013, un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST — Drepturi Speciale de Tragere — n.r.) pentru România. Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internațional, de la declanșarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.

Un nou acord ar putea lua forma unei linii flexibile de credit, un instrument creat de FMI în 2009 pentru țările cu performanțe economice bune. Acest tip de aranjament ar putea veni cu condiții mai bune decât revizuirile trimestriale pe care trebuie să le treacă în prezent România pentru a putea beneficia de linia de credit preventivă actuală. Polonia beneficiază de o linie flexibilă de credit de la FMI încă din 2009 și în luna ianuarie 2013 a reînnoit acordul pentru încă doi ani.

“Dacă vom reuși să terminăm cu succes actualul acord, și cred că vom reuși acest lucru, nu vom mai avea nevoie de un nou acord preventiv. Poate vom putea discuta un nou aranjament. Cred că există și alte tipuri de acorduri cu FMI, de exemplu cea de care beneficiază Polonia”, a spus Victor Ponta.

O misiune comună de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene (CE) s-a aflat la București, în perioada 2-10 decembrie, pentru a discuta cu autoritățile române proiectul legii bugetului pentru anul 2015. Reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Comisiei Europene (CE) au convenit cu autoritățile române stabilirea bugetului pe anul 2015 pe baza unui deficit bugetar de 1,8% pe cash și de 1,2% din PIB în termeni ESA (sistemul european de conturi), se arată într-o declarație transmisă la încheierea vizitei comune în România a delegației FMI și CE.

Actualul acord stand-by este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.

Comentarii

De la: stelianSubiect:

Planul Juncker pt. relansarea investitiilor in UE

Comentariu:

Pentru Redactia jurnalului dvs., Daca aveti vreo opinie sau analiza despre propunerea lui Juncker de 315 mld. euro pentru relansarea graduala a investitiilor in U.E. ... poate publicati ceva in acest sens. La noi in presa, deocamdata, sunt putine analize detaliate ale Planului ... Ms.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii