România a înregistrat în al doilea trimestru din 2020, în condiții de pandemie, cel mai mare deficit de cont curent între statele din regiune, cu un minus de aproape trei miliarde de euro potrivit datelor publicate de Eurostat. Totuși, în condițiile reducerii semnificative a schimburilor comerciale față de aceeași perioadă a anului trecut, rezultatul a reprezentat o îmbunătățire cu 9% a rezultatului din 2019.
Alte economii cu regim valutar similar, precum Cehia și Ungaria au marcat înrăutățiri în evoluția contului curent atât față de același trimestru din 2019 cât și față de primul trimestru din 2020, când efectele crizei au fost minimale. De subliniat, însă, economia cehă a rămas pe excedent în balanța de plăți iar cea maghiară venea după un surplus anterior, ceea ce nu este cazul României.
Bulgaria, acceptată deja în anticamera Zonei Euro, alături de Croația, a reușit un rezultat pozitiv în condiții de pandemie chiar mai bun decât în același trimestru al anului trecut. Paradoxal, Polonia a marcat un plus de circa 6,5 miliarde euro, performanță remarcabilă în contextul dat.
[1]
Surprinzător, între datele prezentate de Eurostat, țara noastră apare pe locul doi, după Polonia, în ceea ce privește balanța serviciilor, unde se poziționează în mod constant mult mai bine decât Cehia, care are un PIB similar cu al României.
De unde rezultă că deficitul nostru cronic este localizat exclusiv pe partea de mărfuri, unde am depășit deja pragul de 10 miliarde de euro la mijlocul anului.
Deși efectul pozitiv pe balanță al serviciilor este mult mai pronunțat la polonezi, marea diferență o face faptul că veniturile lor sunt mai bine calibrate în raport cu oferta producției interne.
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii
România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii