Romania a avut cea mai mare inrautatire a balantei comerciale in 2019 dintre tarile non-euro din regiune

Autor:

Dan Palangean
2020-02-18 13:46

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a consemnat cea mai mare înrăutățire a balanței comerciale pe 2019 între țările non-euro din regiune: valoarea exporturilor s-a majorat cu doar 2%, în timp ce importurile au avansat cu 4%, ceea ce a condus la majorarea deficitului comercial de la 15,4 miliarde euro în 2018 la 17,6 miliarde în 2019.

De remarcat faptul că țara noastră a înregistrat cea mai mică creștere a exporturilor dintre aceste state și a fost singura în care sporul procentual al importurilor a fost mai mare decât cel al exporturilor.

Relevant pentru situația din economie, din perspectiva PIB-ului similar ca mărime cu al României, Cehia a bifat un avans destul de consistent al excedentului comercial.

Totodată, economia poloneză, cea mai apropiată ca structură de cea românească, a reușit să treacă de pe deficit pe excedent, după ce ritmul de majorare al exporturilor a fost dublu față de cel al importurilor.

Vecina de la sud de Dunăre și colegă de val de aderare, Bulgaria, a luat măsuri și mai drastice și s-a apropiat de echilibrarea schimburilor comerciale după ce a majorat exporturile pe fondul reducerii importurilor. A ajuns, astfel, singura țară din regiune care a reușit această performanță, probabil în cadrul eforturilor de conformare pentru adoptarea monedei unice europene.

Tot pentru referință și poziționarea în context european, menționăm că singurul stat membru cu rezultate cronic negative dintre cele 27 de state ale UE care a suferit o înrăutățire ceva mai pronunțată a soldului comercial decât România a fost Portugalia (-2,8 miliarde euro, și ea la un PIB comparabil cu al nostru), în timp ce Grecia a înregistrat o deteriorare mai moderată, de -1,1 miliarde euro.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analize economice

Inflația anuală, redusă la 4,86%

Inflația anuală a scăzut în martie 2025 la 4,86%, după ce trescuse pragul de 5% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Prețurile au avansat per total cu doar... detalii

Comerțul, a cincea lună consecutivă de ajustare a creșterii

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în februarie 2025 o scădere de -2,1% față de luna anterioară pe seria brută, redusă la mai... detalii

Pensia reală a crescut cu peste 15% anul trecut

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii

Deficitul bugetar, rezultat slab după primele două luni

Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2025 a fost de 30,24 miliarde de lei (-1,58% din PIB-ul estimat la 1.912,6 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor.... detalii