România a păstrat în luna octombrie 2024 prima poziÈ›ie în UE în ce priveÈ™te inflaÈ›ia anuală, conform datelor publicate de Eurostat.
În contextul unei uÈ™oare creÈ™teri (+0,2 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul preÈ›urilor (5% după metodologia europeană) ne-a poziÈ›ionat peste Estonia (4,5%, modificare semnificativă de la 3,2% anterior), Belgia (tot 4,5%, dar după 4,3%) È™i Polonia (în staÈ›ionare la 4,2%).
Pentru referință, menÈ›ionăm că, pe ansamblul UE, inflaÈ›ia anuală a fost în octombrie 2024 de 2,3%, în creÈ™tere similară cu cea de la noi (2,1% anterior), după ce marcase în septembrie cea mai mică valoare din ultimii ani. Zona Euro a înregistrat o evoluÈ›ie mai pronunÈ›ată scăzătoare (2%, după 1,7% anterior, valoarea lunară fiind de +0,4%).
Pe Zona Euro, cea mai mare contribuÈ›ie la inflaÈ›ia anuală a venit pe segmentul de servicii (+1,77 puncte procentuale, adică aproape 90% din total), urmat la mare distanță de mâncare, alcool È™i tutun (+0,56 pp) È™i bunuri industriale (doar +0,13 pp, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit), în timp ce influenÈ›a energiei a fost negativă (-0,45 pp).
În 19 state indicele anual al preÈ›urilor a crescut, în È™ase state a stagnat (Polonia 4,2%, Olanda 3,3%, Grecia 3,1%, Portugalia 2,6%, Austria 1,8% È™i Cipru 1,6%, ) iar în doar două state a scăzut. Slovenia a coborât de la 0,7% la zero iar Lituania de la 0,4% la 0,1%, unde s-a intersectat cu Irlanda venită după 0% anterior).
De reÈ›inut la nivel regional, dintre statele cu regim de flotare controlată a monedei naÈ›ionale ca È™i noi, Cehia a marcat o creÈ™tere, de la 2,8% la 3% iar Ungaria a urcat de la 3% la 3,4%. Bulgaria, cu leva indexată la euro pe paritatea fostei mărci germane, a ajuns la o inflaÈ›ie de 2%, față de 1,5% în septembrie.
În context, ar trebui să luăm aminte că trendul de scădere sistematică a inflaÈ›iei la nivel european a fost reversat iar variaÈ›iile semnificative de la o lună la alta nu sunt excluse.
Efectul de bază a jucat un rol major (vezi cazul Ungariei, care a scăzut în ultimele 12 luni de la 9,6% la 3,4%, deÈ™i a avut o inflaÈ›ie mai mare decât noi cumulat pe ultimii doi ani).
TendinÈ›a generală a fost dată de cele mai mari două economii ale Zonei Euro (Germania a urcat abrupt de la 1,8% până la 2,4%), în timp ce FranÈ›a s-a menÈ›inut sub media Eurozonei (de la 1,4%, la doar 1,6%). În Italia, avansul preÈ›urilor față de aceeaÈ™i lună a anului trecut s-a diminuat de la 0,7% la 1%, în contextul unui avans lunar de 0,3% identic cu cel din Hexagon.
Una peste alta, trebuie subliniată tendinÈ›a de stabilizare a inflaÈ›iei spre un nivel redus, în apropirea reperului teoretic de 2% în cele mai mari state ale Uniunii, care sunt È™i principalele noastre partenere în comerÈ›ul exterior.
Efectele manifestate acolo asupra creÈ™terii preÈ›urilor fiind transmise către economia României pe lanÈ›urile de producÈ›ie È™i prin schimburile comerciale.
Exporturile României au fost în noiembrie 2024 de 8,39 miliarde euro (+1,6% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 11,23 miliarde... detalii
InflaÈ›ia anuală a crescut în noiembrie 2024 până la 5,11%, potrivit datelor publicate de INS.PreÈ›urile au avansat per total cu 0,41%, cea mai mică valoare din ultimele trei luni, dar... detalii
Datoria publică a României a crescut la 54,4% din PIB la finele lunii septembrie 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul FinanÈ›elor È™i INS.Suma calculată conform metodologiei europene a fost... detalii
România a păstrat în luna octombrie 2024 prima poziÈ›ie în UE în ce priveÈ™te inflaÈ›ia anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În contextul unei uÈ™oare creÈ™teri (+0,2 puncte procentuale față... detalii