România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziÈ›ie în UE în ce priveÈ™te inflaÈ›ia anuală, conform datelor publicate de Eurostat.
În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul preÈ›urilor (4,8% după metodologia europeană) ne-a poziÈ›ionat peste Belgia (în staÈ›ionare la 4,3%), Polonia (4,2%, atenÈ›ie, în creÈ™tere de la 4% în iulie È™i august), Olanda (3,3%) È™i Estonia (3,2%).
Pentru referință, menÈ›ionăm că, pe ansamblul UE, inflaÈ›ia anuală a fost în septembrie 2024 de 2,1%, în scădere semnificativă față de 2,4% anterior È™i cea mai mică valoare din ultimii ani. Zona Euro a înregistrat o evoluÈ›ie încă È™i mai pronunÈ›at scăzătoare (1,7%, după 2,2% anterior, valoarea lunară fiind de -0,1%, la fel ca pe ansamblul Uniunii).
Pe Zona Euro, cea mai mare contribuÈ›ie la inflaÈ›ia anuală a venit pe segmentul de servicii (+1,76 puncte procentuale, adică peste valoarea de ansamblu), urmat la mare distanță de mâncare, alcool È™i tutun (+0,47 pp) È™i bunuri industriale (doar +0,12 pp, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit), în timp ce influenÈ›a energiei a fost negativă (-0,60 pp).
În 20 state indicele anual al preÈ›urilor a scăzut, în două state a stagnat (Olanda È™i Belgia) iar în cinci state a crescut. Letonia a revenit de la doar 0,9% până la 1,6%, Portugalia a trecut de la 1,8% la 2,6%, iar CroaÈ›ia a înregistrat un avans marginal, de la 3% până la 3,1%. La polul opus, s-au situat state precum Irlanda (0% !), Lituania (0,4%) È™i Slovenia (0,7%).
De reÈ›inut la nivel regional, dintre statele cu regim de flotare controlată a monedei naÈ›ionale ca È™i noi, nu doar Polonia dar È™i Cehia a marcat o creÈ™tere, de la 2,4% la 2,8%. Bulgaria, cu leva indexată la euro pe paritatea fostei mărci germane, a ajuns la o inflaÈ›ie de doar 1,5%, față de 2,4% în august È™i 6,4% în urmă cu 12 luni.
În context, ar trebui să luăm aminte că trendul de scădere sistematică a inflaÈ›iei la nivel european a fost continuat dar variaÈ›iile semnificative de la o lună la alta nu sunt excluse.
Efectul de bază a jucat un rol major (vezi cazul Ungariei, care a scăzut în ultimele 12 luni de la 12,2% la 3%, deÈ™i a avut o inflaÈ›ie mai mare decât noi cumulat pe ultimii doi ani).
TendinÈ›a generală a fost dată de cele mai mari două economii ale Zonei Euro (Germania a coborât de la 2% la 1,8%, după puseul de 2,8% consemnat în mai), în timp ce FranÈ›a a coborât brusc până sub media Eurozonei (de la 2,2%, la doar 1,4%). În Italia, avansul preÈ›urilor față de aceeaÈ™i lună a anului trecut s-a diminuat de la 1,2% la 0,7%, în pofida unui surprinzător avans lunar de 1,2%.
Una peste alta, trebuie subliniată tendinÈ›a de stabilizare a inflaÈ›iei spre un nivel redus (chiar mai jos față de reperul teoretic de 2%) în cele mai mari state ale Uniunii, care sunt È™i principalele noastre partenere în comerÈ›ul exterior. Efectele manifestate acolo asupra creÈ™terii preÈ›urilor fiind transmise către economia României pe lanÈ›urile de producÈ›ie È™i prin schimburile comerciale.
Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în 2024 de 2.864 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Suma... detalii
Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2025 a fost de 30,24 miliarde de lei (-1,58% din PIB-ul estimat la 1.912,6 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul. Finanțelor.... detalii
Exporturile României au fost în ianuarie 2025 de 7,22 miliarde euro (+2,4% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 9,99 miliarde... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a consemnat în ianuarie 2025 o scădere de -19,4% față de luna anterioară pe seria brută, însă un avans... detalii