RIB, Romanian International Bank, o noua banca-problema pentru BNR

Autor:

Bancherul.ro
2013-05-20 07:53

Romanian International Bank (RIB), mica banca detinuta de americanul Daniel Roberts si fosta sa sotie, a devenit, de ceva timp, o banca-problema pentru BNR, intrucat solvabilitatea acesteia a scazut sub 10%, bariera de siguranta impusa de banca centrala unui mare numar de banci.

Cu toate acestea, indicatorul nu a fost lasat de actionari sa coboare sub 8%, ceea ce ar fi permis bancii centrale sa preia controlul bancii, conform legislatiei in vigoare. Banca nu mai are un presedinte de aproape 2 ani, de la plecarea lui Florin Danescu in functia de presedinte executiv al ARB.

In conditiile in care activitatea bancii sufera iar actionarii nu au puterea financiara de a sustine banca in mod adecvat, ei sunt obligati sa caute un cumparator pentru a o salva si pentru a evita sa intre pe mainile bancii centrale.

Iar un cumparator in aceste momente se pare ca este destul de greu de gasit, mai ales ca RIB este o banca mica, fara prea mare succes pe piata. Totusi, banca ar putea fi atractiva pentru cei in cautarea de chilipiruri, intrucat actionarii sai ar putea fi dispusi sa vanda cu un discount destul de mare, iesind astfel mai castigati decat in cazul in care banca ar intra pe mana BNR.

In acest din urma caz, prima masura pe care banca centrala o va lua va fi decapitalizarea bancii, pentru acoperirea potentialelor pierderi, ceea ce inseamna, implicit, reducerea semnificativa a valorii actiunilor detinute de actualii actionari.

Ramane de vazut, asadar, daca se vor gasi vulturii potriviti care sa profite de problemele micii banci romanesti. Pentru ca BNR nu va fi dispusa sa lase o banca pe mainile oricui, dupa cum am vazut ca s-a intamplat si cu oficial anuntata preluare a Nextebank (MKB Romexterra) de catre fondul de investitii PineBridge, tranzactie refuzata pana la urma de banca centrala.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii