BANCI | Ultima Ora

Retragerea lui Stolojan si numirea lui Boc ca prim-ministru prefigureaza instabilitatea politica, apreciaza Reuters

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-16 08:16

Liderul Partidului Democrat-Liberal (PD-L), Emil Boc, a obţinut luni mandatul de a forma un guvern de centru-stânga, după ce adjunctul său a refuzat nominalizarea, alimentând temerile cu privire la certuri politice şi instabilitate, relatează Reuters.

Boc, în vârstă de 42 de ani, se confruntă cu dificila sarcină de a apropia diferenţele de viziune politică dintre partidul său şi partenerii de stânga din coaliţie, social-democraţii, şi de a introduce reduceri drastice ale cheltuielilor, pentru a fi sigur că România poate face faţă crizei financiare globale.

Economiştii avertizează că orice guvern nou trebuie să se mişte cu rapiditate pentru a convinge pieţele financiare că dă dovadă de seriozitate în legătură cu disciplina fiscală, ca să reducă riscul de recesiune. Venind în întâmpinarea acestor îngrijorări, Boc a spus că intenţia sa este de a avea guvernul gata până la 22 decembrie.

"Ţintele noastre comune rămân valabile", a declarat Boc. "Este vorba cu precădere de şansa de a da României un guvern stabil, eficient, performant", a spus liderul PD-L.

Comentatorii, relatează Reuters, spun că dacă lui Boc îi lipseşte expertiza economică a lui Theodor Stolojan - care a renunţat luni la nominalizarea sa pentru funcţia de premier - liderul PD-L are performanţe manageriale mai bune şi are mai multă influenţă în rândul politicienilor care îl vor ajuta să pună în practică politici mai dure.

Ca primar al oraşului Cluj în ultimii patru ani, Boc a reuşit să atragă investiţii străine în zonă, care a devenit astfel unul dintre centrele industriale-cheie din România. Printre alţi investitori, aici este găzduită o fabrică a principalului producător de telefoane mobile din lume, Nokia.

Nu este clar, scrie Reuters, de ce Stolojan, colegul lui Boc la PD-L, a renunţat, deşi el a făcut aluzie la dificultăţi în a controla dificilele negocieri de coaliţie, scrie Reuters.

Analiştii spun că orice parteneriat între cei doi riviali istorici, PD-L şi PSD, care au ieşit la egalitate după alegerile de luna trecută, va fi destrămat de conflicte ce ar putea prejudicia eforturile de a evita criza financiară şi ar putea slăbi lupta împotriva corupţiei, unul dintre principalele motive de îngrijorare pentru Uniunea Europeană.

"Este bine că acum îl avem premier pe şeful unuia dintre partide, pentru că autoritatea este clară", a declarat Alina Mungiu-Pippidi de la Societatea Academică Română, citată de Reuters.

Pieţele financiare au rămas precaute, cursul leului faţă de euro s-a depreciat până la cel mai scăzut nivel din ultimele două luni din cauza îngrijorărilor legate de viitoarele politici, notează Reuters.

"Boc este în mod clar o alternativă credibilă la Stolojan, dar întrebarea-cheie este cât de rapid va dezvolta noul guvern o strategie anticriză credibilă", a declarat un diplomat occidental aflat la post la Bucureşti şi citat de Reuters sub acoperirea anonimatului.

Guvernul lui Boc, dacă obţine votul de încredere al Parlamentului, va trebui să refacă planul bugetar pentru anul viitor, luând în calcul previziunile care spun că se vor încasa mai puţini bani din taxe, precu şi planificarea fiscală defectuoasă a guvernului în exerciţiu al lui Călin Popescu-Tăriceanu. Aceasta înseamnă că alianţa de centru-stânga ar putea fi nevoită să procedeze la reduceri ale cheltuielilor publice, un element de bază al campaniilor preelectorale ale ambelor partide, într-un moment când încetinirea creşterii economice va începe să-şi arate urmările asupra românilor.

Până acum, ţara a făcut faţă relativ bine crizei globale, statistici prezentate luni arătând că în trimestrul al treilea creşterea consumului a fost puternică. Însă mulţi antreprenori au anunţat deja reduceri de personal şi stagnări ale producţiei, care vor afecta mii de muncitori, în contextul în care condiţiile mai aspre de creditare vor duce la o descreştere a vânzărilor şi a cheltuielilor.

Unii economişti avertizează că România ar putea intra în recesiune în 2009, chiar dacă anul acesta creşterea economică este de aşteptat să atingă 9%.

Analiştii spun că probabil Boc va urma sfaturile preşedintelui Traian Băsescu, apropiatul său aliat şi fostul şef al partidului său. Băsescu, un reformist care se bucură de popularitate, va încerca să fie reales anul viitor şi părerile comentatorilor sunt împărţite dacă el va sprijini planurile de reducere drastică a cheltuielor sau se va pronunţa pentru o politică fiscală relaxată ce ar ţinti să cumpere sprijinul alegătorilor, scrie Reuters.

Corupţia rămâne de asemenea o preocupare. După introducerea unor reforme judiciare radicale în graba de anul trecut de a obţine aderarea la UE, lupta împotriva corupţiei devastatoare şi-a pierdut din acuitate, Parlamentul şi curţile blocând trimiterea în justiţie a unor importanţi oficiali cu rang înalt, remarcă Reuters.

Comentatorii avertizează că reformele economice ar putea interveni în detrimentul progreselor viitoare anticorupţie, PSD având o istorie a scandalurilor de corupţie, potrivit Reuters.

Agenţia mai scrie că retragerea lui Stolojan şi numirea lui Boc ca prim-ministru prefigurează spectrul instabilităţii politice. Reuters aminteşte că Boc, care are studii de drept, a intrat în politica românească în urmă cu opt ani ca membru al Camerei Deputaţilor. El a condus Comisia juridică în 2001. În 2004, a câştigat cursa pentru Primăria Clujului, reuşind să-l îndepărteze din funcţie pe naţionalistul de extremă-dreaptă Gheorghe Funar, care conducea oraşul din 1992. Văzut ca un bun manager, Boc a obţinut anul acesta, la diferenţă mare de voturi, un nou mandat de primar. În 2005 a preluat conducerea grupului de centru de care este legat de Băsescu, devenit apoi actualul PD-L, şi din această poziţie Boc a fost criticat de rivalii săi, care l-au numit "lacheul" lui Băsescu, preşedintele cu o puternică voinţă. Unii analişti spun că legăturile strânse ale lui Boc cu preşedintele i-ar putea afecta capacitatea de a întreprinde reforme dure înaintea de încercarea lui Băsescu de a fi reales.

Ca mulţi dintre colegii săi din PD-L, Boc are puţini prieteni în afara partidului, pentru că i-a acuzat frecvent atât pe rivalii de stânga, cât şi de dreapta de corupţie şi clientelism, relevă Reuters.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii