BANCI | Analiza

Retragerea de numerar de la ATM-urile situate in alte state membre ale UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-29 18:21

În ianuarie 2011, Comisia Europeană a publicat pe pagina sa de internet o notă privind „Aplicarea Regulamentului (CE) 924/2009 referitor la plăţile transfrontaliere în cadrul Comunităţii – Taxarea directă a deţinătorilor de carduri în cazul retragerii de numerar de la ATM situate în alte State Membre”.

Chiar dacă această notă reprezintă opinia Comisiei şi nu este obligatorie – doar Curtea Europeană de Justiţie poate emite interpretări obligatorii ale legislaţiei comunitare – reprezintă un document important. Prin intermediul notei este oferită o argumentaţie legală care poate fi utilizată pentru a diminua sau a elimina taxele pe care consumatorii europeni trebuie să le plătească atunci când retrag numerar de la un ATM situat într-un alt Stat Membru.

Există două metode de stabilire a taxelor pentru utilizarea ATM, atât în context naţional, cât şi transfrontalier: taxarea indirectă, care are loc între banca deţinătorului cardului şi banca al cărui ATM este utilizat (sau operatorul unei reţele de ATM) sau taxarea directă, atunci când proprietarul ATM percepe deţinătorului cardului o taxă a cărei valoare o stabileşte după cum doreşte.

Comisiei Europene i s-a solicitat opinia cu privire la compatibilitatea taxării directe a deţinătorilor de carduri cu Regulamentul 924/2009:

„Comisia Europeană este de părere că o schimbare de natură tehnică a metodei prin care sunt solicitate taxele pentru retragerile de numerar de la ATM situate în alte State Membre de la taxarea indirectă (interbancară) la taxarea directă (taxe suplimentare care trebuie plătite separat proprietarului ATM) nu reprezintă un nou serviciu de plată oferit deţinătorului cardului. Mai mult, o schimbare în modalitatea tehnică de percepere a taxelor nu conduce şi nu poate conduce, în nicio situaţie, la neaplicarea Regulamentului (CE) 924/2009 în cazul retragerilor de numerar de la ATM situate în alte State Membre, din perspectiva consumatorului.

Dacă aplicarea conceptului taxării directe conduce la o situaţie în care o retragere de numerar de la un ATM situat într-un alt Stat Membru este mai costisitoare pentru utilizatorul serviciului de plată decât retragerea naţională corespondentă a sumei în euro, ne aflăm în prezenţa unei încălcări a articolului 3 (1) din Regulament de către furnizorul serviciului de plată.”

ECC Romania sfătuieşte consumatorii români care utilizează serviciile de retragere numerar prin intermediul ATM în celelalte State Membre ale UE să verifice cu atenţie sumele care le sunt percepute cu titlu de taxă. În cazul în care aceste taxe sunt mai mari decât în cazul unei retrageri de numerar de la un ATM situat în România pentru aceeaşi sumă, acest lucru reprezintă o încălcare a Regulamentului 924/2009.

Nota Comisiei poate fi găsită la: http://ec.europa.eu/internal_market/payments/docs/reg-924_2009/application_direct_charging_en.pdf

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii