Reducerea TVA la 9% la produsele alimentare a adus la buget 900 de milioane de lei în luna iunie, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.
“Impactul bugetar estimat pentru luna iunie a fost de 500 de milioane de lei. Nu numai că cifrele acoperă acest gol, dar avem un plus de 400 de milioane de lei pentru luna iunie. Suma de 900 de milioane de lei arată că măsura a fost binevenită, ceea ce indică faptul că și celelalte măsuri din Codul Fiscal vor avea același efect”, a explicat Teodorovici.
Potrivit acestuia, raportat la luna iunie 2014, diferența de încasări este de 60 de milioane de lei, în plus.
“Este o creștere substanțială și nu avem motive să credem că acest impact nu va continua”, a precizat ministrul de resort.
Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) s-a redus de la 1 iunie 2015 de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare. Conform normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta s-a aplicat la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, cu excepția peștilor ornamentali vii, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, fructe comestibile.
De asemenea, pe lista produselor care au beneficiat de o cotă redusă de TVA se află cojile de citrice sau de pepeni, cafeaua, ceaiul, mațele și mirodeniile, cerealele, cu excepția celor destinate însămânțării, produsele industriei morăritului, malțul, inulina, glutenul de grâu, semințele și fructele oleaginoase, semințele și fructele diverse, plantele industriale sau medicinale, paiele, furajele, grăsimile și uleiurile de origine animală sau vegetală, grăsimile alimentare prelucrate, preparatele din carne, din pește sau din crustacee, din moluște ori din alte nevertebrate acvatice.
De TVA 9% au beneficiat și zaharurile și produsele zaharoase, cacao și preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, băuturile de oțet, reziduurile și deșeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rășini și alte seve și extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente.
Potrivit Hotărârii privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% s-a aplicat pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii