In luna decembrie 2020 s-a consemnat o valoare record de credite noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor, in ciuda problemelor create de pandemia coronavirusului Sars-cov 2, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Valoarea totala a tuturor tipuri de credite in lei acordate de banci pe parcursul intregului an 2020, marcat de criza COVID-19, s-a ridicat la 68,5 miliarde lei, peste nivelul din anul precedent, de 66,2 miliarde lei.
Valoarea creditelor noi in lei a fost in luna decembrie 2020 de 7,6 miliarde lei, cea mai mare de pana in prezent, conform datelor BNR. Comparativ, in luna precedenta, noiembrie, volumul de imprumuturi noi s-a cifrat la 5,5 miliarde lei, acelasi consemnat si in luna decembrie din 2019 (vezi graficul).
Recordul de credite noi s-a datorat unui volum important de finantari pentru firme de valoare mare, echivalentul a peste un milion de euro, a caror valoare a depasit in total doua miliarde lei.
Finantarile pentru firme cu valori de sub un milion de euro echivalent s-au cifrat in decembrie tot la doua miliarde lei, un volum apropiat de cel din lunile precedente.
In total, creditele in lei acordate de banci societatilor nefinanciare au insumat cifra record de 4,7 miliarde lei in luna decembrie, in ciuda crizei COVID-19.
Un record s-a inregistrat si la creditele ipotecare in lei, a caror valoare a ajuns in luna decembrie la 1,6 miliarde lei, peste nivelul de 1,4 miliarde din luna noiembrie si 1,3 miliarde lei in luna decembrie a anului anterior, 2019.
Ambele tipuri de credite, cele pentru firme si cele ipotecare, sunt stimulate de programe guvernamentale de garantii ale statului pentru aceste imprumuturi: IMM Invest si Noua Casa.
Doar creditele de consum au continuat sa scada in decembrie, a treia luna la rand, la 1,2 miliarde lei, un nivel apropiat, totusi de cel inregistrat in decembrie 2019, de 1,4 miliarde lei.
Nu există comentarii pentru această știre.
Dacă lucrați, locuiți sau vizitați o altă țară din Europa, e bine de știut că nu trebuie să vă faceți un cont sau un card la o bancă din țara... detalii
Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii