Datele provizorii pe T2 2014 și S1 2014 comunicate astăzi de INS confirmă recesiunea tehnică, însă ritmurile trimestriale de evoluție a PIB au fost
revizuite ușor in ascensiune, se arata intr-o analiza a economistilor de la Banca Transilvania.
“Astfel, în T1 2014 PIB-ul a scăzut cu 0.1% trimestru/trimestru (revizuire de la o contracție cu 0.2%), în timp ce în T2 2014 economia s-a contractat cu 0.9% (revizuire de la un ritm de declin cu 1%).
În dinamică anuală PIB-ul a crescut cu 1.2% în T2 2014 (ritm similar cu cel din estimările provizorii I), evoluție determinată, în principal, de contribuția cererii externe nete (+1 punct procentual).
Trebuie însă menționat faptul că ritmurile anuale de evoluție a componentelor PIB au fost semnificativ revizuite de INS. Spre exemplu, exporturile și importurile au crescut cu 7.3% an/an, respectiv 4.8% an/an, dinamici mai reduse comparativ cu estimările provizorii I (10.5% an/an, respectiv 8.4% an/an).
În sfera cererii interne datele provizorii II ale INS indică o creștere mai puternică pentru consumul final al gospodăriilor populației (de la +3.9% an/an la +4.1% an/an) și pentru consumul final colectiv efectiv al administrațiilor publice (de la 1.1% an/an, la 21% an/an), dar și o contracție mai severă a stocurilor.
Revizuiri în același sens au fost efectuate de INS și pentru datele privind dinamica PIB-ului în semestrul I, chiar dacă dinamica finală anuală a fost menținută la 2.4%.
Spre exemplu, în sfera cererii externe nete ritmurile anuale de evoluție a exporturilor și importurile au fost diminuate la 11.1% (de la 12.8%), respectiv 8.7% (de la 10.6%).
Consumul final al gospodăriilor populației a crescut cu 5.2% an/an în S1 (ritm majorat de la 5.1%), în timp ce consumul final colectiv al administrațiilor publice a consemnat un avans cu 8.1% an/an (INS estima anterior un declin cu 2% an/an).
Pe de altă parte, formarea brută de capital s-a contractat cu 11.8% an/an, ritm mai sever comparativ cu estimările anterioare (-10.2% an/an), revizuire determinată de comportamentul stocurilor.
În scenariul macroeconomic central previzionăm o decelerare a economiei la 2.5% an/an în 2014, pe fondul evoluției nefavorabile a investițiilor productive.
Vom revizui ascest scenariu macroeconomic central în perioada următoare, prin incorporarea datelor definitive pe 2012, dar și a celor provizorii II pe S1 2014″, se arata in analiza economistilor Bancii Transilvania.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii