Comisia Europeana avertizeaza, dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor a legii privind darea in plata, ca aceasta excede cu mult prevederilor Directivei nr.17 din 2014 privind creditele ipotecare, atat in privinta aplicarii retroactive pentru creditele in curs de derulare, cat si a caracterului obligatoriu pentru banci.
De asemenea, Comisia se arata ingrijorata cu privire la impactul legii asupra libertatilor fundamentale din Tratatul UE si compatibilitatea sa cu legislatia europeana.
„Comisia este ingrijorata cu privire la impactul pe care-l poate avea legea recent adoptata asupra libertatilor fundamentale stipulate in Tratatul privind Uniunea Europeana si obiectivele urmarite de Directiva UE privind creditele ipotecare, precum si cu privire la compatibilitatea cu legislatia UE, in special in privinta principiilor sigurantei legislative si proportionalitatii”, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei, pentru Bancherul.ro.
In consecinta, Comisia Europeana ar putea decide adoptarea unor masuri impotriva Romaniei in vederea rezolvarii problemelor din legea darii in plata, nefiind exclusa initierea procedurii de infringement.
„Daca legea privind darea in plata va fi aplicata (dupa promulgarea de catre Presedintele Romaniei), Comisia Europeana o va analiza mai atent si va decide care este cea mai potrivita masura ce trebuie luata in vederea rezolvarii problemelor ridicate, inclusiv initierea procedurii de infringement”, a adaugat purtatorul de cuvant al CE.
Este posibil, asadar, ca Romania sa se confrunte cu o procedura de infringement. De altfel, riscam sa fim penalizati de doua ori de catre autoritatile europene, intrucat nici Directiva nr.17 nu a fost inca transpusa in legislatia nationala, desi termenul era 21 martie 2016. (vezi aici detalii)
“Dat fiind caracterul obligatoriu al procedurii darii in plata (datio in solutum) si aplicarea acesteia inclusiv creditelor in derulare, prevederile legii privind darea in plata exced cu mult normele Directivei UE privind creditele ipotecare”, se arata intr-un raspuns al Comisiei Europene transmis la solicitarea Bancherul.ro.
In articolul 28 aliniatul 4 al Directivei 17 se prevad urmatoarele: „Statele membre nu împiedică părțile la un contract de credit să convină în mod explicit că returnarea sau transferul către creditor al garanției sau al veniturilor obținute din vânzarea garanției este suficient pentru a rambursa creditul.”
De asemenea, directiva spune ca prevederile acesteia trebuie sa se aplice doar contractelor de credit incheiate dupa intrarea in vigoare a legii.
Comisia Europeana mai precizeaza ca “legea darii in plata reprezinta o problema pentru stabilitatea financiara si stabilitatea legislativa, fapt subliniat si in raportul de tara al Comisiei pentru 2016”.
In raportul de tara se arata ca “aplicarea retroactivă a legii privind darea în plată pentru stocul existent de împrumuturi, astfel cum se prevede în forma actuală a acestei legi, poate constitui o problema pentru mai multe instituții de credit și poate antrena, în viitor, o activitate de creditare mai redusă.” (vezi aici detalii)
Comisia Europeana mai spune ca a trimis in 13 aprilie o scrisoare semnata de comisarii Hill si Moscovici ministrului de Finante Anca Dragu, in care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la o serie de prevederi ale legii privind darea in plata, aprobata de Parlament in aceeasi zi.
In respectiva scrisoare se subliniaza, de asemenea, ca Directiva nr.17 doar cere tarilor membre sa nu impiedice semnatarii unui contract de credit sa convina de comun acord procedura datio in solutum, pe cand legea adoptata in Romania “excede cu mult aceasta prevedere”, prin caracterul sau obligatoriu.
“Statele membre pot sa adopte masuri cu scopul de a servi interese publice prioritare, dar numai in acord cu principiile generale ale legislatiei UE, precum cel al proportionalitatii”, se arata in scrisoarea Comisiei.
In finalul acesteia se spune ca “avand in vedere problemele semnalate, incurajam autoritatile romane sa nu adopte nicio masura inainte de consultarea Comisiei”.
Comisia nu a fost consultata, legea fiind adoptata in aceeasi zi in care s-a trimis scrisoarea.
De altfel, cu o saptamana inainte de adoptare, in cadrul dezbaterilor din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, un bancher, Mihai Bogza, a sugerat parlamentarilor ca ar trebui consultata si Comisia Europeana inainte de adoptarea legii, ceea ce i-a infuriat de-a dreptul pe deputati, care s-au declarat jigniti de “indrazneala” bancherului de a le propune asa ceva, intr-o tara suverana in care Parlamentul poate adopta orice legi, unii propunand chiar evacuarea acestuia din sala.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii