Reacția GRUPULUI CLIENȚILOR CU CREDITE ÎN CHF (GCCC) la comunicatul dlui Bogdan Preda (CPBR) - comunicat de presa -
Autor: Bancherul.ro
2016-07-15 16:00
Reacția GRUPULUI CLIENȚILOR CU CREDITE ÎN CHF (GCCC) la comunicatul dlui Bogdan Preda (CPBR) - comunicat de presa -
Conform informațiilor apărute în presă în data de 14 iulie 2016, domnul Bogdan Preda, director executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), face câteva precizări referitoare la demersul CPBR adresat CSM (respectiv scrisoarea transmisă CSM) și la reacțiile apărute după acest demers.
Cităm: “Dar noi am plecat de la premisa că judecătorii trebuie să judece pe baza legii, că legea este unitară, dar am observat, pe de altă parte, că soluțiile erau de multe ori diferite pentru cazuri similare sau chiar identice”.
În ceea ce privește practica neunitară în cazul proceselor dintre clienți și bănci, acest aspect a fost sesizat demult de către GCCC și alți jucători de pe aceste terenuri cu nisipuri mișcătoare ale împrumuturilor bancare. Și ne referim aici în special la clauzele constatate ca abuzive în contractele clienților, de către instanțe din toată România. Am discutat acest aspect inclusiv cu domnul judecător Cristi Dănileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care s-a pronunțat astfel:
„Știu de problema cu clauzele abuzive din contractele bancare, nu doar la o bancă ci la mai multe. Există instituții ale statului care trebuie să constate acele clauze abuzive, și există două variante, ori ANPC pune în vedere băncii respective să renunțe la clauze, practic să renegocieze contractele, ori oamenii obțin – mai devreme, cred – o anulare a acelor clauze în instanță”, a declarat Danileț, la un post de televiziune.
„Instanțele, într-adevăr, în ultima vreme am văzut că acordă dreptate unora dintre petenți. Avem practică neunitară, încercăm s-o rezolvăm prin anumite traininguri intensive pe care le facem cu magistrații, pentru că suscită oarece cunoștințe – tehnice, economice, de specialitate – acest tip de cauze cu care nu ne-am confruntat până acum. (…) Avem cauze din ce în ce mai variate, legislația este enormă. Nu poți să ceri unui judecător să știe pe de rost toată legislația sau să se priceapă în toate domeniile, mai ales în acestea, extrem de sensibile”, a mai spus judecătorul CSM.
„Atât timp cât am o practică a Înaltei Curți, ea ar trebui respectată de către bancă și pentru acele cazuri în care nu s-a declanșat proces. Acesta este principiul legalității, nu numai ceea ce legea spune, ci și ceea ce judecătorul spune în mod definitiv, pentru că este tot lege, dar spusă de judecător. Or lucrurile acestea în România încă nu se cunosc. Nu mi se pare normal ca dumneavoastră care nu declanșați proces să nu beneficiați de același tratament față de colegul dvs sau un alt client al băncii care declanșează proces. Nu este corect!”, a mai spus domnul judecător.
Avocatul Anamaria Stan a atras atenția inclusiv asupra faptului că acțiunile în instanță, prost făcute, ale ANPC-ului, nu au făcut altceva decât să-și bată joc de munca avocaților care reprezintă consumatorii și care au reușit să obțină practica unitară în anumite instanțe.
„Acest lucru s-a întâmplat deja în dosarul cu OTP, care, după ce a fost "câștigat" mai bine zis pierdut la Tribunalul București, după ce a fost eliminată clauza prin care dobânda variază în funcție de Libor din contractele de credit la solicitarea expresă a ANPC din dosar, practica din Timiș de exemplu (prin care clienții obțineau marja de la semnare+ Libor) s-a schimbat și acum clienții rămân cu dobânda fixă. E de notorietate, de peste 2 ani, că la Tribunalul București și la Curtea de apel București, practica în dosarele pe clauze abuzive (cu excepția dosarelor împotriva VB) este favorabilă băncilor” a declarat doamna avocat, concluzionând pe o pagină de Facebook „Eu chiar nu înțeleg cum mai suportă consumatorii români atâta umilință și nedreptate”.
Practica neunitară este așadar motivul pentru care CPBR a considerat oportun să ofere expertiză tehnică în ce privește funcționarea produselor și serviciilor financiare, fără a avea intenția, conform declarației domnului Preda, de a influența actul de justiție.
Cităm: “Pentru că domeniul financiar bancar are o serie de specificități față de alte domenii ne-am gândit că nu strică să oferim punerea la dispoziție de specialiști din bănci care să explice mecanismele de funcționare a instituțiilor de credit și a produselor bancare", a spus domnul Preda.
Stimate domnule Preda, expertiza tehnică pe care o menționați este cumva oferită de către bănci care:
- au în contracte clauze abuzive (așa cum s-a demonstrat în nenumărate hotărâri ale instanțelor de judecată, inclusiv clauza de risc valutar fiind considerată, în anumite instanțe, clauza abuzivă)?
- au acordat credite în franci elvețieni, îndatorând oamenii pe o perioadă de 25-35 de ani într-o monedă de REFUGIU?
- au făcut un lobby extraordinar împotriva unei legi votate aproape în unanimitate de Parlament, legea darii în plată, cheltuind sume exorbitante?
- au „ucis” OUG 50?
- au acordat credite de nevoi personale garantate cu ipotecă, care nu sunt reglementate de nicio lege?
- au preferat să vândă credite la 5% din valoare în loc să negocieze cu clienții lor, considerând că acesta ar fi hazard moral?
- au călcat pe cadavre, cel puțin 30, din câte știm noi, oameni care s-au sinucis din cauza abuzurilor sistemului bancar din România?
- își amenință angajații cu concedierea dacă dau în plată bunul ipotecat, conform legii?
- s-au opus din răsputeri legii insolvenței personale?
- s-au exprimat (un CEO al unei binecunoscute bănci care operează în România, într-o ședință cu managementul băncii) despre împrumutații în CHF astfel: „FUCK THEM”!?
- se opun trecerii ANPC sub autoritatea Parlamentului?
- au înșelat împrumutații în franci elvețieni, vânzându-le credite în “cea mai stabilă monedă”?
Domnule Preda, faceti referire la faptul că în instanță "…soluțiile erau de multe ori diferite pentru cazuri similare sau chiar identice. Și asta nu oferă un cadru predictibil și stabil nici pentru clienți, nici pentru bănci ". Dvs vorbiți de predictibilitate și stabilitate având în spate reprezentanții unor bănci – Raiffeisen și Bancpost – care exact asta au promis clienților, dar le-au vândut produse financiare riscante?
Dl Steven Van Groningen, pe care încercați să-l victimizați dvs. spunând că „vi se pare că se încearcă inducerea ideii că ar exista un bancher străin care face presiuni asupra instituțiilor din România” este și CEO al băncii Raiffeisen, care a acordat masiv credite în CHF. Dumnealui își permite să vina și să declare sau să subscrie la declarațiile din memorandumul semnat de domnia sa: „Cuantumul sumei împrumutate şi moneda în care aceasta a fost acordată sunt aspecte care ţin de libera apreciere a părţilor contractului de împrumut. Odată selectată o anumită monedă a creditului, fluctuaţia cursului valutar al monedei este de notorietate şi părţile contractuale nu ar putea porni de la premisa existenţei unui curs valutar nemodificabil pe toată durata de creditare dacă în cadrul contractului de împrumut nu există prevederi în acest sens..”.
„Faptul că moneda naţională s-a depreciat faţă de moneda creditului şi s-a depăşit un prag peste care împrumutaţii sperau că nu se va trece, nu înseamnă că aceştia au fost induşi în eroare, ci, dimpotrivă, că au conştientizat riscul deprecierii, dar au apreciat fie că acesta nu se va produce, fie că se va produce în nişte limite ce le păreau suportabile la data acordării creditului. De altfel, consumatorul român mediu era, la data contractării creditului, pe deplin avizat asupra fluctuaţiilor fluxului de schimb, fiind de notorietate evoluţiile/aprecierea monedelor străine în perioada anilor 1990/2000" - făcând aceste declarații în contextul în care băncile au promovat creditele în CHF uzând de practici comerciale înșelătoare.
În 2006-2008, consumatorii au contractat credite având încredere în profesioniștii din sistemul bancar. Au fost convinși de reprezentanții sistemului bancar că un credit în CHF este cea mai avantajoasă ofertă datorită stabilității cursului, a ratei dobânzii mici și convertibilității monedei CHF, discuțiile și pliantele de atunci o dovedesc.
Argumentele în favoarea împrumuturilor în CHF s-au demonstrat a fi minciuni pentru care plătesc doar debitorii. Singura lor șansă de a găsi dreptatea o reprezintă procesele. Poate fi acuzat clientul că nu a avut acces la internet, că nu cunoaște limba engleză, că nu a accesat site-ul Băncii Elveției sau că nu a înțeles informațile prezentate acolo și că în schimb a avut încredere totală în banca la care a făcut un credit pe 25-30 de ani? Nu. În schimb bancherii, profesioniștii din domeniu, erau obligați să cunoască caracteristicile monedelor în care au desfășurat activități de creditare de mare amploare.
Guvernatorul BNR nu a luat nicio măsură pentru a interveni. BNR a supravegheat liniștită creditarea în CHF în ciuda riscurilor pe care chiar ea le prezenta în iunie 2008 (în raportul asupra stabilității financiare al BNR publicat în iunie 2008 ) iar băncile au continuat să crediteze, utilizând aceleași practici comerciale incorecte.
Domnule Preda, este evident pentru toată lumea că suntem într-un război deschis, debitori contra bănci, bănci contra debitori. Un război crud, care până acum a făcut victime exclusiv în tabăra debitorilor. Peste 30 de oameni nu mai sunt printre noi, cedând din cauza presiunii financiare și psihologice create asupra lor de către un sistem bancar murdar, ipocrit, abuziv și lipsit de scrupule.
Un război în care unii luptă pentru familiile lor, pentru copiii lor, pentru viața lor până la urmă, iar ceilalți luptă exclusiv pentru profit. În acest război, cei pe care dvs îi apărați și îi reprezentați, se simt confortabil: mașinile, casele, familiile, concediile, salariile, chiar și burțile – totul este pentru ei asigurat și... la superlativ. Pentru unii dintre noi, însă, a fost nevoie de o lege ca să își poată permite o înghețată: „aseară, după ce am aflat că voi fi scutit de plata impozitului, (pentru legea darii în plată, n.r.) a fost [pentru] prima oară după 8 ani, când mi-am cumpărat ceva fără să regret sau să mă gândesc câți bani mai am: mi-am cumpărat o înghețată.
Până acum luam doar pentru fetiță” ne-a mărturisit un concetățean de-al nostru distrus de sistemul pe care-l reprezentați dvs, un debitor care, în sfârșit, poate să redevină liber. Cu ce preț, însă? Cu prețul renunțării la locuință și la toți banii pe care deja i-a dat băncii!
Alți debitori luptă din disperare… disperați să nu piardă locuința, să își mențină familia laolaltă, să își mențină copiii în continuare la școli, la facultate… Categoric nu luptăm de pe poziții egale. Sunteți în avantaj, însă noi luptăm pentru o cauză dreaptă: VREM DREPTATE, PENTRU CĂ BANCHERII NE-AU ÎNȘELAT!
Colegii noștri de suferință ne-au scris:
I.L.: „A fost o perioadă cruntă când ne împrumutam de la o lună la alta ca să avem de mâncare. Mai ales atunci când s-au tăiat și salariile în 2010”.
I.R.: „Mie în 2011 mi-a murit mama. Era lumina ochilor mei, era TOT pentru mine. Dacă aveam bani la momentul ăla, o salvam”.
C.M. „Pe lângă privarea de la un trai decent și multe altele, cel mai rău e că, din cauza stresului, soțul meu a decedat”.
I.M. „Nu am mai avut o zi liniștită în ultimii 5 ani. Săptămânal fac lista în care scriu la ce renunț. Port aceleași haine. Nu pot dormi, nu am mai fost în concediu de 7 ani. Nu mai am chef de viață. Nu îmi pot ajută copiii și nepoțelul. Ce să va mai spun. Asta nu e viață”.
S.M. „M-am îmbolnăvit de inimă, eu și copiii am rămas cu urmări din cauză telefoanelor care sunau și noaptea după 22,00 cu un tupeu și o nesimțire de nedescris. Cine ne mai dă înapoi liniștea și sănătatea?”
C.A. „Exact ca ceilalți: privați de la viață! Mereu am spus că, “datorită” băncii, noi, ca familie, supraviețuim, nu trăim! Am luat doar ce era mai ieftin strict în limita posibilităților. Am privat copiii de orice ar fi normal vârstei lor…. nu răsfăț, strict necesar! Am ajuns efectiv să ne rugăm de cunoștințe prin Italia și Belgia să ne aducă siropul antiepileptic pentru fetiță. Pentru mine la fel, am cerut ajutor de la cunoscuți și necunoscuți pentru bani de analize și tratament. Uite, ai naibii, că am reușit să avem și niște boli care nu au compensat nimic! Pe analizele soțului și ale mele se vede exact felul în care am mâncat… sau mai bine spus nu am mâncat. Doamne câte sunt!!!
Ultima umilință a fost luna trecută când 2 săptămâni am scobit buzunarele că să avem bani de pâine. Am luat într-o zi, imensă sumă de 15 ron în bănuți de 10 bani și m-am dus să îi schimb la un magazin mic să iau din oraș ceva, nici nu mai știu ce! S-a uitat vânzătoarea de sus la mine și a spus că ce vin cu aia, îi ia doar dacă cumpăr de toți banii de la ea. Am plecat plângând, umilită și nu umilită de ea ci de faptul că era lângă mine fetița de 10 ani care se uita tristă la toată discuția! Dar ne zbatem, am înghițit atâtea și nu mai vreau. REFUZ!”
Domnule Preda, domnule Groningen, dumneavoastră nu cunoașteți empatia, iar prin acțiunile pe care le întreprindeți nu faceți decât să contribuiți la prelungirea agoniei acestor oameni.
Domnule Preda, exact cum ați procedat cu ceva timp în urmă, la emisiunile televizate la care ați participat alături de deputatul Daniel Zamfir și reprezentați ai clienților, procedați și acum: agitați spiritele, inflamați debitorii, lucru care nu ajută absolut deloc în situația de față.
V-o spunem deschis: da, sunt personaje în sistemul bancar din România – o majoritate – cu care nu simpatizăm deloc. Unul dintre acestea este dl Groningen, despre care angajați din propria banca afirmă:
“La televizor și în ziare, peste tot, președintele vorbește frumos, ca un politician, dar nouă, ca angajați, numai că nu ne spune să jumulim pielea de pe clienți. Și nu negociază nimic. Îmi e deja rușine că am ajuns aici, pentru că altădată nu era așa la noi la bancă”.
Se pare că viața angajaților Raiffeisen nu este chiar așa de roz…
“S-a comunicat oficial de bossul mare de la risc, într-o conferință, că cei 20% dintre salariați nemulțumiți din bancă ori se schimbă ori să plece acasă că ei, boșii, oricum știu mai bine ce trebuie făcut și au decis deja tot”.
“Primim target tot mai mare an de an, profitul a fost constant, 100 milioane euro sau mai mult, dar nouă ne scot beneficiile sau ne dau 1-200 lei la salariu, ca Ceaușescu la revoluție. Ne spun că salariul e mediana pieței și alte bălării statistice dar noi știm că același coleg la BCR are dublu aproape și face ce fac și eu în agenție și la toți colegii e la fel”.
În acest context, domnul Groningen încearcă să ne convingă de faptul că: „Ne concentrăm prea mult la bani în prezent. În toată cariera mea de bancher am afirmat că nu lucrez cu banii, de fapt, ci cu oamenii”. Domnule Groningen, nu vă crede nimeni, nici chiar angajații Raiffeisen!
În articolul apărut în presă se arată:
“Așadar, oficialul CPBR consideră că reacțiile la scrisoarea CPBR adresată CSM reprezintă «o scoatere din context a unui gest normal, pentru a întreține teze false» și cuprind inclusiv un atac personal la adresa președintelui CPBR, Steven Van Groningen”.
GCCC s-a referit la demersul CPBR prin scrisoarea domnului Groningen, ca semnatar al acesteia, în calitate de Președinte al CPBR. Să ne ierte domnul Preda, poate că faptul că nu suntem jurnaliști și nu avem astfel de abilități, fiind doar simpli cetățeni abuzați de bănci, a putut conduce la o astfel de interpretare.
Contextul general pe care noi îl vedem este acela prin care băncile, parte în procese, se oferă să instruiască magistrații, iar acest lucru este profund anormal, o sfidare la adresa magistraților, profund imoral din punct de vedere al consumatorilor și o dovadă de dispreț față de statul de drept.
Domnule Preda... Juriștii care trebuie să îi învețe pe JUDECĂTORI "chichițele banking-ului" sunt avocații PĂRȚII PÂRÂTE în procesele clienți contra bănci.
Conform Constituției, art. 124:
"Înfăptuirea justiţiei
(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.
(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.
(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii”.
CPBR se confundă cumva cu "Institutul Național al Magistraturii" sau "Consiliul Superior al Magistraturii" pentru a organiza sau lua parte prin juriștii băncilor la discuții depre înfăptuirea unitară a actului de drept? Repetăm, JURIȘTII PĂRȚII PÂRÂTE să îi învețe pe judecători să ia decizii imparțiale?
Profitați de faptul că din 5 Decembrie 2014, articolul 276, referitor la presiunile asupra justiției, din Legea 286/2009 privind Codul Penal a fost abrogat (interesant de vazut cine sunt inițiatorii http://www.juridice.ro/307665/abrogarea-art-276-din-noul-cod-penal-o-idee-proasta.html)?
Există, însă, un alt articol în Noul Cod de Procedura Penală (Legea nr. 135/2010) și anume Art. 292 privind "Sesizarea din oficiu".
Pe această cale:
- SOLICITĂM SESIZAREA DIN OFICIU a Consiliului Superior al Magistraturii referitor la deciziile luate de către complete ale Curții de Apel București privind stabilirea instanței competente în a judeca procesele class action ANPC versus bănci, decizii demolate prin Recursul în Interesul Legii solicitat de aceeași Curte de Apel București (http://www.juridice.ro/423961/ril-admis-procesele-anpc-vs-bănci.html). Pentru faptul că dosarele au fost judecate în CONTENCIOS, efectul ERGA OMNES nu este susținut prin pedepse pentru neaplicarea sentințelor nici de Legea 553/2004 nici de art. 287 din Noul Cod Penal (Legea 286/2009).
- SOLICITĂM SESIZAREA DIN OFICIU a DIICOT pentru a cerceta dacă existau sumele în CHF, în conturile băncilor, la momentul creditării a sute de mii de cetățeni români cu acest instrument financiar, pentru a cerceta prejudicierea statului român prin externalizarea creditelor în franci elvețieni către entități din afara României.
- SOLICITĂM SESIZAREA DIN OFICIU a DNA și DIICOT pentru a cerceta activitatea domnului Constantin Cerbulescu, care prin binecunoscuta corespondență purtată cu Asociația Română a Băncilor în anul 2010 a permis acestora majorarea marjelor fixe ale băncilor din dobânzile practicate în contractele de credit.
Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea (chiar și băncile)!
Taguri: procese First Bank Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor) dobanzi credite firme Asociatia Romana a Bancilor (ARB) curs BNR Easy Credit Banca Nationala a Romaniei (BNR) Raiffeisen Bank cont online Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) curs de schimb valutar clauze abuzive Vista Bank Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)
Comentarii
ClientVom invinge coruptii din sistem
Sesizarea DIICOT obligatorie, va confirm can in ziua in care EU am luat credit banca mi-a solicitat banca sa cumpar CHF la licitatie pentru ca nu aveau in casa, dupa care ia schimbat la paritate cu euro si ia dat clientului. Ar mai trebui sa vada cate credite au fost acordate din ratele incasate de LA client I, in 2007-2009 - stiind ca o sa creasca cursul. Asta se numeste tranzactii speculative pe moneda si ar trebui sa se lase cu catuse. Una e sa dai credite si sa invoci xa trebuiecsa le acoperi cu finantare external si Alta e sa profiti dupa ce ai DAT credite IAR din primii ani de rate se incasa 20% principal si 80% dobanzi. Va mail zic inca una hotia CHF nu se stia LA nivelul sucursalelor, aberatia asta ca clientii nu aveau cunostinte financiare e praful BNR-ului ca sa castige procese, nick no I nu aveau infirmatia. .Am lucrat zece ani in sistem , am luat credit in CHF lucrand in sistem si avand incredere, IAR directorul care mi-a DAT credit eram cunostinte vechi. Deci noi nu stiam LA data respectiva, nu aveam informatia lucrand in sistem, dar va garantez ca aceasta informatie exists LA nivel inalt in BNR si in sediile centrale ale bancilor in zona de analiza. De ce nu s-a facut mimic... Simply, pentru ca era CEA mail ieftina finantare IAR pentru "stabilitate" orice ban venit gratis in tara era bine venit. Dupa paretea mea institutiile statului aunt obligate sa sent autosesizeze in modul de acordare a ancestor credite, va garantez ca vom vedea oameni cu catuse, au cost incalcate grosilan normele BNR-ului de catre banci care au inchis ochii. Sa-mi explice si mie BNR under dracu a fost prudentialitatea in acordarea acestor credite, ce au facut Directiile de risc si analiza cand s-au acordat aceste credite si care aveau informatia ca CHF este o moneda de refugiu si va bubui ce au facut. Se vor lupta cu toate armele ca stiu ca daca se descopera adevarul multe capete vor cadea. Astept sa vad ca statul isu face treaba, avocatul poporului ce pupaza din tei face cand sunt atatea sesizari, e obligat sa se autosesiseze, sa faca plangere LA DIICOT. Daca ei lupta, ne vom lupta si noi cu toate armele si vom invinge pt ca dreptatea invinge intitdeauna pana LA urma si in Romania. Articolul cu multe process castigate de banci a fost de toate Jena, asa diversiune,manipulare si spalare de creiere mai ceva ca la rusi.
Client
Inca ceva
Intrebati consilierii de credite care au acordat aceste credite ca stiau de cresterea cursului. 99% nu aveau nici CEA mail mica idee, deci sa intelegem domnilor BNR-isti ca acea cultura financiara de care vorbiti nu exista LA nivelul unitatilor bancilor, dar pretindeti de LA clienti. Vor incepe oamenii din sistem sa vorbeasca, sa vedeti ce forta are BNR si cum au distrus banci romanesti ... E vremea ca DIICOT SI DNA sa intre pe fir. ...
Cosmin
BNR sa raspunda la urmatoarele
Cate credite s-au dat din finantare externa in CHF si cate au fost acordate din finantare interna. Care credite au fost pe real acordate in moneda CHF si virate clientilor si cate din ele au fost transformate in lei si euro in aceeasi zi si virate clientilor. Verificarea unitatilor in ziua acordarii daca aveau CHF in casa sau s-a cumparat la licitatie. Verificarea bancilor daca au acoperit acea finantare in CHF cu depozite sau au adus finantare din afara stiind ca in ziua platii o sa dea clientilor alta moneda.
Popa
Creditele CHF - genocid bancar
Daca BNR a scris in raportul pe 2008 de riscul acestor credite fiind doar un spectator al pietei pai atunci nu e bine, rolul de stabilitate finaciara il obliga la luarea de masuri, a compromis activitatea de creditare. Sunt banci de rea credinta in momentul de data. Daca atunci se plang ca nu stiau ca va creste asa de mult cursul sa zicem ca intelegem, dar acum sa nu iei nicio masura de conversie asta dovedeste clear reaua credinta a bancilor in report cu cetatenii. Ar trebui inclusiv BNR sa intervina. Ma intreb daca Cinteza a verificat si acum in ultimul ceas cum au dat bancile credite in CHF. Eu sunt convins ca au fost incalcate normele BNR si bancile ar trebui sa plateasca. Nu inteleg atitudinea atat de protectoare , e ca si cum politia ar sti ca anumite institutii au furat si le sustin neconditionat, chair numai pricep nimic. BNR cand e vorba de banci si clienti trebuie sa fie neutru, trebuie sa supravegheze respectarea normelor, a legalitatii. Pai daca judecatorii au dat decizii definitive, IAR si nu aunt de acord cu ele e trist si tot ei afirma ca judecatorii nu inteleg cum se fura in sistem bancar si doreac sa-i trenuiasca pe LA Predeal si Sinaia. Mai judecatorii chiar au fost OK si au constatat incalcarea legii, bravo lor pentru corectitudine.
Alin
In raportul pe 2007 si 2008 al BNR privind stabilitatea financiara
De ce nu ati stopat aceasta credite domnilor BNR-isti - ce inseamna pentru voi stabilitate financiara. Ce ati facut la data respectiva .... NIMIC!!!!! In 2007 scrie in raport Începând cu anul 2006, populaţia a început să se îndatoreze şi în franci elveţieni sau yeni, dar ponderea în totalul creditelor este mică (1,4 la sută, decembrie 2006). Îndatorarea de la instituţii financiare străine nu ridică probleme sistemice, reprezentând doar 0,5 la sută din creditul bancar intern către populaţie. Adica sunt putini care au luat ... Fuck Them!!! nu domnilor bancheri In 2008 la fel În structură, creditele în CHF şi JPY şi-au majorat rapid ponderea (la 9,8 la sută din totalul creditelor populaţiei în februarie 2008, comparativ cu 2,1 la sută în februarie 2007). Dinamica rapidă a creditelor în noile valute s-ar justifica printr-un cost iniţial mai scăzut, dar au dezavantajul unei volatilităţi superioare a cursului79. Riscurile creditării în valută sunt cu atât mai mari cu cât nu întreaga populaţie înţelege în totalitate provocările asociate. Coeficienţii de variaţie a cursurilor de schimb (calculaţi ca variaţie standard raportată la media cursului) CHF/RON şi JPY/RON sunt superiori celui specific EUR/RON (folosind cursurile zilnice pentru perioada 3.01.2005 – 4.03.2008). Mai mult, în perioadă de turbulenţe, CHF devine monedă de siguranţă pentru investitori, ceea ce va determina aprecierea şi mai mare a CHF faţă de toate celelalte monede. In 2016 bancile catre clientii CHF - Fuck Them!!! nu domnilor bancheri... BNR vinovat - stia de cresterea cursului si nu a intervenit. DIICOT sa-si faca treaba si sa actioneze pentru ca au fost incalcate drepturile constitutionale ale cetatenilor! RUSINE BNR, RUSINE!!!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Opinie
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite
ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii
Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare
Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii
Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?
Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii
BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?
BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii
- De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?
- Banca Transilvania implineste 30 de ani
- De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?
- Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?
- Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania
- Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor
- De ce ar majora bancile comisioanele pentru cash, daca se limiteaza cash-ul?
- Simona Halep, sustinuta in continuare de Banca Transilvania
- Romanii au incredere in banci ca le pot rezolva problemele, arata un sondaj
- Bancile sunt suspectate ca blocheaza accesul unor clienti la credite, prin scorul FICO al Biroului de Credit
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- Băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro după primele nouă luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro după primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- Inflația anuală a crescut marginal
- Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB
- România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publică, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB după prima jumătate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB după primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar îngrijorător după prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024
- Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească
- România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole
- Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei în UE la creșterea costului muncii în T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 în UE ca pondere în PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite caută soluții pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitățile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanței comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut
- Producția industrială, în scădere semnificativă
- Pensia reală, în creștere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrătoare a trecut pe plus în aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii