Rata creditelor neperformante ar putea creste de la 4% in prezent la 9,9% in 2021 (sondaj BNR privind riscurile sistemice)

Autor:

Bancherul.ro
2020-12-11 07:56

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc ar putea ajunge la 9,9% pe parcursul anului viitor, de la 4% in prezent, din cauza crizei coronavirusului, estimeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR).

“Probabilitatea de nerambursare pentru intervalul iunie 2020 – iunie 2021 este prognozată la 9,9 la sută, sub nivelul maxim înregistrat în criza precedentă”, se arata in sondajul privind riscurile sistemice realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in luna septembrie, printre principalele 10 banci romanesti.

Iata informatiile publicate de BNR:

Sondaj privind riscurile sistemice

La nivel internațional, vulnerabilitățile sesizate anterior sunt în creștere, și anume:

(i) datoriile companiilor nefinanciare au continuat să se mărească în contextul presiunilor de lichidități, iar probabilitatea creșterii numărului de insolvențe, în special în sectoarele economice mai afectate de COVID-19, este mai ridicată;

(ii) deficitele fiscale sunt totodată în creștere, pe fondul cheltuielilor antrenate pentru susținerea economiilor (Anexa 1, Tabel 1).

În plus, deconectarea dintre evaluările de piață și evoluția economică persistă, cu un posibil impact ridicat, iar inegalitatea veniturilor este în creștere.

În România, conform Chestionarului privind riscurile sistemice 1 derulat în luna septembrie 2020, cele mai mari instituții de credit autohtone au identificat șapte riscuri ridicate și trei riscuri moderate 2 (Anexa 2).

Băncile au încadrat în categoria riscuri sistemice ridicate următoarele elemente:

(1) deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne,

(2) riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental,

(3) cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar,

(4) riscul reducerii rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente,

(5) riscul asociat inovației financiare și provocărilor la adresa securității cibernetice,

(6) riscul privind lichiditatea sectorului bancar și

(7) riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar și sectorul public.

Similar exercițiului anterior, deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne își menține poziția de cel mai semnificativ element generator de risc ridicat, fiind dificil de gestionat.

Nu se înregistrează modificări substanțiale privind nivelul curent al riscului, cu excepția celui privind intensificarea legăturii dintre sectorul bancar și cel public, care trece în categoria riscurilor ridicate, pe fondul unei creșteri marginale a importanței acestuia.

Din punct de vedere al importanței, o singură modificare notabilă se înregistrează în cazul riscului privind lichiditatea sectorului bancar, acesta coborând pe locul șase în harta riscurilor (de pe locul patru anterior).

Potrivit analizelor BNR, două dintre riscurile sistemice evaluate la un nivel ridicat de către instituțiile de credit, respectiv deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, inclusiv din perspectiva structurii și a costului de finanțare a deficitului bugetar și creșterea incertitudinii la nivel global, și reducerea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente sunt considerate cele mai importante riscuri sistemice (de natură severă) pentru stabilitatea financiară.

În plus, riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental și cel privind cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar sunt evaluate la un nivel ridicat și în creștere în următoarea perioadă.

Conform estimărilor guvernamentale, creșterea economică în România a fost revizuită în scădere până la -3,8 la sută pentru anul 2020, în timp ce Comisia Europeană estimează o contracție de 6 la sută.

În plus, cheltuielile generate de măsurile de diminuare a efectelor pandemiei COVID-19 au pus presiune asupra sectorului public, deficitul bugetar în primele opt luni ale anului situându-se la 5,2 la sută în PIB (peste nivelul din 2019, 4,6 la sută), în timp ce datoria publică este așteptată să ajungă la 44 la sută din PIB la finalul anului.

În acest context economic și financiar se estimează o creștere a ratelor de nerambursare pentru creditele acordate sectorului neguvernamental; probabilitatea de nerambursare pentru intervalul iunie 2020 – iunie 2021 este prognozată la 9,9 la sută, sub nivelul maxim înregistrat în criza precedentă.

În ceea ce privește riscul asociat cadrului legislativ, se apreciază că adoptarea inițiativelor legislative aflate în diverse stadii ale
procedurii parlamentare ar putea avea efecte negative asupra stabilității sectorului bancar și a sistemului financiar național.

Conform instituțiilor de credit, sunt clasate la un nivel moderat următoarele riscuri:

(1) riscul asociat evoluțiilor din piața imobiliară comercială, (2) riscul de creștere a costului de finanţare și

(3) riscul climatic.

Riscul privind piața imobiliară comercială și riscul climatic sunt nou-introduse în această evaluare și ocupă locurile 7, respectiv 10, în harta riscurilor, după importanță.

În ceea ce privește riscul climatic, potrivit uneia dintre băncile comerciale, pierderile provocate de schimbările climatice și de mediu sunt considerate importante și unul din principalii factori de risc pe termen lung.

Aceasta urmează să adopte măsurile necesare pentru încorporarea riscului climatic, precum și a riscurilor de mediu, sociale și de guvernanță (engl. ESG) în strategia de afaceri, în cadrul de gestionare a riscurilor, precum și în cel de guvernanță.

Riscul de creștere a costului de finanţare a fost evaluat în scădere comparativ cu exercițiul anterior (T1 2020), de la ridicat la moderat, pe fondul diminuării probabilității de apariție la sub medie (de la peste medie), menținându-se totodată relativ ușor de gestionat.

Având în vedere prelungirea efectelor negative generate de pandemia COVID-19 în acest exercițiu, au fost introduse două întrebări adiționale referitoare la:

(1) principalele probleme întâmpinate în contextul pandemiei COVID-19 (de ex.: disciplina la plată, accesul la finanțare, apelarea la moratoriul public sau la alte măsuri de restructurare etc.) și

(2) posibilele implicații pe termen lung ale pandemiei COVID-19, cel puțin din perspectiva evoluției ratelor de neperformanță, nivelului de lichiditate și a gradului de solvabilitate.

Între principalele probleme întâmpinate în contextul pandemiei COVID-19 au fost identificate dificultățile operaționale de acomodare a prevederilor legale legate de moratorii, asigurarea comunicării cu clientela și necesitatea adaptării rapide
la aceste schimbări.

În ceea ce privește accesul la finanțare, băncile și-au adaptat
standardele de creditare la noul context economic caracaterizat de incertitudine, stabilind criterii mai stricte de eligibilitate.

Riscul de credit nu este perceput neapărat ca o problemă semnificativă în prezent, în special datorită moratoriilor și programelor de susținere a clienților, însă există o incertitudine privind comportamentul debitorilor în viitor.

În ceea ce privește posibilele implicații pe termen lung, în general, instituțiile de credit se așteaptă la o deterioare a condițiilor economice cu efecte către creșterea ratelor de neperformanță și a lichidității, înrăutățirea eficienței operaționale și scăderea solvabilității.

Majoritatea instituțiilor de credit au identificat o potențială creștere a  riscului de credit, în special după încheierea moratoriilor pentru amânarea ratelor de plată și pe fondul înrăutățirii condițiilor macroeconomice.

Din perspectiva riscului de lichiditate, impactul nu este așteptat să fie semnificativ, cel puțin pe termen scurt, însă prelungirea pandemiei COVID-19 și deteriorarea condițiilor macroeconomice pot afecta fluxurile de la debitori.

Implicații se pot resimți și la nivelul creditării, provenind atât din înăsprirea condițiilor de creditare, dar și din reducerea numărului de clienți eligibili, cu efecte asupra profitabiliății băncilor.

În viziunea uneia dintre băncile comerciale incluse în chestionar, riscul asociat unei creșteri rapide a creditării populației rămâne redus în contextul actual, în timp ce o creditare modestă a companiilor nefinanciare reprezintă un risc cu o probabilitate de apariție ridicată.

În plus, probabilitatea apariției riscului generat de interpretări excesive ale cadrului normativ aplicabil activității bancare de către autoritățile publice cu atribuții de control este evaluată ca foarte ridicată, în special ca urmare a neclarității generate de aplicarea anumitor inițiative legislative (de ex.: OUG nr. 37/2020, „IMM Invest“).

1 În analiză sunt incluse toate băncile considerate de importanță sistemică începând cu 1 ianuarie 2020 și ING Bank.
Răspunsurile individuale ale băncilor se regăsesc în Anexa 3.

2 În cadrul evaluării curente au fost definite 10 riscuri sistemice, fiind introdus pentru prima dată riscul climatic, iar riscul privind evoluțiile din piața imobiliară rezidențială a fost înlocuit cu cel privind evoluțiile din piața imobiliară comercială.

Comentarii

Elenei sorin

Valuta

De cand vom putea transfera si valuta ?

Elenei sorin

Valuta

De cand vom putea transfera si valuta ?

Elenei sorin

Valuta

De cand vom putea transfera si valuta ?

Ivan Luminita

Aplicație dificila

Noua aplicație f.dificil de utilizat.De ex nu mai pot obține extrase de cont decât cu ajutorul unui calculator.Vechea aplicație este mult mai ușor de folosit.Nu putem sa optam care aplicație sa o folosim?

Grosu Lucian

BRD net

Am cont in lei deschis la BRD . Doresc sa pot face operatiuni on line din SUA, unde ma aflu de 1an si jumatate. Cum sa procedez? Tel contact : 00 1 8326705230

Grosu Lucian

BRD net

Am cont in lei deschis la BRD . Doresc sa pot face operatiuni on line din SUA, unde ma aflu de 1an si jumatate. Cum sa procedez? Tel contact : 00 1 8326705230

Georgeta Rosu

Aplicatia YouBRD

Daca nu am telefon pe care sa instalez aplicatia YouBRD cum imi sugerati sa procedez? Acum am token fizic si intru de pe un calculator. Multumesc!

Vas Francisca

YOU brd

Nu vezi pensia privată! Nu poți deschide conturi! Nu poți face depozite! Nu poți vedea conturile pe care ești împuternicit! Nu vezi Simfonia sau Obligațiuni! Nu poți obține extras de cont! Practic e total inutila! Mt BRD Mobile era net superioară!

Coltan Gheorghe

YOU BRD

Cu aceasta aplicatie nu se poate scana un cod de bare de pe o factura ?

Fodor Levente

YouBrd

Total inutila ! Foarte greu de utilizat !

Bănică Anca

Aplicație mult mai proastă decât cea anterioară

Am reinstalat aplicația cu gândul că sunt posibile ceva up date uri. In continuare nu pot avea acces la depozitul creat ceea ce ptr mine este f important. Facilități pe minus. Pierdere de timp pe la ghișee. Neconvenabil. Din acest motiv, cu părere de rău, o sa mi mut contul la o alta bancă. As dori un răspuns pentru ca vad ca nimeni nu se sinchisește. Am trimis și un mail cu această doleanta și... Nimic.

Lazici Mariana

Plăți

Buna ziua Am incercat să plătesc facturile dar nu reușesc. Nu am citit Instrucțiunile noi. Scris mărunt. Am apăsat pe Am înțeles dar nu am înțeles. Era important. Cer scuze

Claudia

Extrase de cont

Exista posibilitatea de a scoate un extras de cont din aplicatie, fara a ma deplasa la banca? Cu vechea aplicatie se putea. O noua aplicatie trebuia sa fie imbunatatita sau, cel putin , cu aceleasi functii, dar e mult mai slaba...

Vasile Coman - Bancherul.ro

extras de cont din YOU BRD

In internet banking YOU BRD, pe desktop, poti scoate extrase de cont pe ultimele 12 luni, conform informatiilor publicate de banca.

Dumitru Traila

Plati

Nu pot plati decat facturi la BRD nu la alta banca. Nu vad confirmarea tranzactilor la plata facturilor, doar extrasele de cont pe luna trecuta. Sunt hotarat a alege alt servicu bancar daca nu rezolv nimic. Aplicatie de 2 lei

Izvernar Sorin

YOU BRD

Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea veche?

Vasile Coman - Bancherul.ro

YOU BRD

Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows Store. Reveniti va rog la mine daca sunt probleme.

Tanase Catalina

Youbrd

De când va merge aplicația YOU brd și la minori ma chinui de 4 luni de zile aproape sa stau sa ma suc mereu sa îmi văd soldul de pe card la bancomat ca nu îmi funcționează aplicația ca sunt minora

VASILE MELNICOF

Mai bine ramanea My BRD

Buna ziua O aplicatie foarte greoaie. My BRD, avea mult mai multe facilitati si era mult mai usor de utilizat. Orice imbunatatire, mai rau strica.

Rodica

Am incercat sa mi descarc aplicatia,am ajuns pana la selfy,de acolo nu pot merge mai departe!!

Nu ma descurc mai departe,la o sucursala nu pot ajunge deoarece sunt in Franta!

Ambrus Csaba

Brd id

Bunā ziua te rugām frumos în aplicatia you brd id. O zi bunā

Corina Carroll-Panciulescu

Extras de cont la adresa

Buna Ziua.cum pot obtine un extras de cont la adresa din Romania daca by sunt in tara si nu ma pot prezenta personal la banca.multumesc

Corina Carroll-Panciulescu

Extras de cont la adresa

Buna Ziua.cum pot obtine un extras de cont la adresa din Romania daca by sunt in tara si nu ma pot prezenta personal la banca.multumesc

Arbore Andrei

Vreau sa ma ajutați sa primesc un extras de cont pe email va rog frumos

Am nevoie urgent pentru ca muncesc în Olanda și îmi trebuie un extras de cont deoarece compania vre sa îmi dea contract direct cu firma...

Vasile Pop Coman - Bancherul.ro

extras de cont pe email brd

Pentru a primi un extras de cont pe email de la BRD, trebuie sa luati legatura cu banca la numarul de telefon +4 021 302 6161 sau prin e-mail, la adresa: mybrdcontact@brd.ro

Tarog Catalin

youbrd

greu de folosit.AM fost la banca pt instalare ,am incercat apoi saplatesc fact. si s-a blocat.Am mai instalat odata acasa , la fel.AM sunat si mi-a recomandat sa il folosesc in varainta token ??? de pe un calculator sa vad daca merge daca nu sa mai sun (poate le vine vreo idee ?!).Nu a mai putut , aplicatia este in continuare blocata.Cred ca renunt.

Necula Gheorgghe

Aplicatia My Brd este net superioara fata de You Brd

Dinu Gabriel

Noua aplicatie este un ghinion .

Cu parere de rau,cine ar trebui sa vada comentariul,nu vede si nu aude dorintele celor care au depus banii la BRD . In schimb banka face afaceri cu banii depusi ,pe cind noi nu ne putem controla cheltuielile folosind cardul bancar in afara granitelor.cum se poate sa mise spuna trebuie sa veniti la un ghiseu al bancii si se rezolva .

Butaru

Cont împuternicit

In aplicația YOU BRD nu vad contul de împuternicit

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii