Rata creditelor neperformante a scazut la 10,56%, insa volumul restantelor din sistemul bancar se mentine ridicat

Autor:

Bancherul.ro
2016-10-06 22:52

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a scazut la 10,56% in luna august, cu aproape o jumatate de punct fata de luna precedenta, cand era 11,02%, dar nu pentru ca volumul de restante s-a diminuat, ci datorita faptului ca bancile continua sa-si scoata in afara bilanturilor creditele cu intarzieri mari la rambursare, cu putine sanse de recuperare.

BNR a gasit aceasta stratagema pentru banci, de scoatere a neperformantelor in afara bilanturilor, dupa provizionare, asadar recunoasterea pierderilor, cu scopul de a se diminua artificial rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc, cea mai ridicata dintre tarile din regiune.

In urma cu un an, in august 2015, rata creditelor neperformante era 16%, dupa ce in martie 2014 ajunsese la 22%.

Astfel, conform datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) de la BNR, totalul sumelor restante ale persoanelor fizice si firmelor la banci a crescut usor in august, la 25,6 miliarde lei, de la 25,4 miliarde lei in iulie.

In acelasi timp, creditele scoase in afara bilanturilor a crescut mult mai mult, de la 10,8 la 11,5 milarde lei.

Restantele persoanelor fizice insumeaza doar 5,5 miliarde lei, in scadere de la 5,6 miliarde lei in iulie. Dintre acestea, creditele scoase in afara bilanturilor au crescut de la 2,7 la 2,9 miliarde lei.

Statisticile CRC nu cuprind toate creditele, ci doar pe cele cu valori de peste 20.000 de lei, acordate de banci.

La Biroul de Credit sunt inregistrate toate creditele persoanelor fizice, indiferent de marime, acordate atat de banci (31 in total) cat si de IFN-uri (26 in total).

Datele Biroului de Credit arata ca in august valoarea restantelor a scazut cu 114 milioane lei, fata de luna precedenta, la un total de 10,9 miliarde lei, de la 11 miliarde lei in iulie.

Creditele scoase in afara bilanturilor s-au mentinut la un nivel aproape identic ca in luna precedenta, de 1,7 miliarde lei.

Volumul de credite neperformante ale bancilor romanesti a inceput sa scada abia din luna aprilie a acestui an, odata ce bancile au intensificat tranzatiile de vanzare a neperformantelor catre firmele de recuperare creante. (vezi aici detalii)

Ultima tranzactie facuta publica a fost cea de la inceputul acestei luni, prin care BCR a vandut credite ipotecare rezidentiale in valoare de 370 milioane euro firmelor de recuperare creante EOS si B2Holding. (vezi aici detalii)

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii