Datele Biroului de Credit publicate astazi de BNR arata ca restantele mai mari de 30 de zile ale persoanelor fizice la plata ratelor la creditele luate de la banci s-au redus cu aproape 1 miliard de lei in luna iulie fata de luna iunie, volumul total al acestora coborand de la 11,3 la 10,3 miliarde lei, un nivel comparabil cu cel inregistrat in aceeasi luna a anului precedent.
Si in luna iunie volumul restantelor a inregistrat o reducere importanta, de aproape 400 milioane lei. Cel mai ridicat nivel al acestor restante s-a inregistrat in luna aprilie 2014, cand au ajuns la 11,7 miliarde lei.
Tendinta de scadere a restantelor la credite in iunie si iulie este efectul masurilor adoptate de BNR de a reduce rata creditelor neperformante, care a ajuns la un nivel de peste 22% la inceputul acestui an, cel mai ridicat dintre tarile din regiune, afectand astfel capacitatea bancilor de a acorda noi credite populatiei si firmelor.
BNR a impus bancilor sa scoata in afara bilantului un volum important de credite cu sanse reduse sau nule de a mai fi recuperate. Astfel, in iunie bancile au scos in afara bilanturilor credite de 45,1 milioane lei, iar in iulie de 46,7 milioane, niveluri substantial mai ridicate decat mediile de 10 milioane din lunile precedente.
In aceste conditii, rata creditelor neperformante a scazut la 17,7% in luna iunie, de la 19,2% in iunie si varful de 22,5% din februarie 2014. In 2009, rata creditelor neperformante era la jumatate, mai exact de 11,85%.
Reprezentantii BNR spun ca in urma masurilor adoptate, rata creditelor neperformante va continua sa scada si in urmatoarele luni.
Nu există comentarii pentru această știre.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii