Rata creditelor neperformante a ajuns la 21,95% in noiembrie 2013 iar provizioanele bancilor continua sa creasca

Autor:

Bancherul.ro
2014-01-12 21:42

Rata creditelor neperformante a ajuns în noiembrie 2013 la 21,95%, fata de 21,7% in octombrie si 18,24% la finalul lui 2012, conform ultimelor statistici publicate astazi de BNR. In 2009, rata creditelor neperformante era de doar 7,89%, asadar de 3 ori mai mica.

Rata creditelor neperformante reprezinta ponderea restantelor de peste 90 de zile din volumul total de credite si dobanzi aferte acordate de banci, la care se adauga si cazurile in care au fost deja luate proceduri judiciare de recuperare a imprumutului.

In conditiile in care riscul de nerambursare a creditelor creste, bancile sunt nevoite sa constituie provizioane pentru acoperirea potentialelor pierderi.

In luna noiembrie, bancile au constituit provizioane IFRS in valoare de 462 milioane lei, fata de doar 146 milioane lei in octombrie. In septembrie insa, volumul de noi provizioane a fost si mai mare, respectiv de 600 de milioane de lei.

Pe de alta parte, provizioanele prudentiale impuse de BNR au avansat in noiembrie mai putin, cu doar 94 milioane lei, fata de 318 milioane in octombrie si peste 1 miliard de lei in septembrie.

Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere a Băncii Nationale a României, a declarat recent ca tendința de creștere a creditelor neperformante se va menține și in acest an.

Citeste aici toata stirea

Comentarii

De la: GeluSubiect:

Proiectul RMGC trebuie RESPINS COMPLET!

Comentariu:

Indifierent de valoarea unciei de Aur pe pietele din Occident, zacamatul de Aur si alte metale rare si pretioase conexe de la Rosia Montana, jud. Alba, este mult sub-evaluat, depreciat, pt. a da aparenta unei afaceri bune pentru Romania. In logica Economica sanatoasa, Aurul de acolo valoreaza mult mai mult ... pe masura ce Banul devine tot devalorizat in economia mondiala. NU Aurul se evalueaza in functie de etalonul Bani!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii