Rasvan Radu, 47 de ani, presedintele UniCredit Tiriac Bank din 2005, este unul dintre cei mai tineri, experimentati si discreti sefi de banca din Romania. In ultimii ani a iesit in evidenta mai degraba prin aderarea sa la organizatii de elita, precum Comisia Trilaterala, din care mai fac parte doar 2 romani, Mugur Isarescu si Mihai Tanasescu, decat prin declaratii publice. A preferat sa vorbeasca prin fapte: conduce o banca de succes, profitabila chiar si de-a lungul ultimilor ani de criza, iar acum in ascensiune. Recent, UniCredit Tiriac Bank a anuntat preluarea portofoliului de retail al RBS Romania.
O confirmare a managementului de succes a fost si numirea sa, anul trecut, in functia de Country Chairman al intregului grup UniCredit din Romania, care include alaturi de banca si o companie de leasing si una de credite de consum.
UniCredit Tiriac Bank a fost una dintre bancile care au reusit sa ramana profitabile si in ultimii ani de criza, datorita mai multor factori, printre care predominanta clientelei formata din companii mari, solide, mai putin afectate de criza, precum si profilul de risc scazut adoptat de banca de-a lungul timpului.
In 2012, banca a facut un profit de 177 milioane lei, in 2011 castigul a fost de 159 milioane lei, in 2010 rezultatul net s-a ridicat la 57 de milioane de lei, iar in 2009 de 329 milioane lei. In 2008, inainte de criza, profitul bancii a fost de 258 milioane lei, in conditiile in care s-a dezvoltat puternic, deschizand 100 de sucursale, fata de 30 cate erau in planul initial.
Reteta succesului
Cum explica Rasvan Radu acest succes? “Nu este o reteta secreta. UniCredit a avut intotdeauna o abordare prudentiala si echilibrata, adaptandu-se permanent la realitatile pietei, ceea ce a ajutat foarte mult in felul in care am evaluat riscurile si am reactionat la acestea. Ne-am mentinut aceasta orientare de business atat in vremuri bune, cat si in vremuri rele, cand putem spune ca astfel am avut o perna de siguranta.”
“De altfel, am spus dintotdeauna ca ne uitam la profitabilitate in sens durabil, nu la cresterea cu orice pret a volumelor, referindu-ma tocmai la aceasta prudenta si comportament selectiv in procesul de crestere. Din fericire, strategia noastra atenta, dar flexibila, ne-a permis sa ramanem profitabili si sa crestem, in acelasi timp, peste media pietei, atat in zona creditarii, cat si pe partea depozitelor, umpland golul lasat de alti jucatori, care nu au mai avut capacitatea sa faca asta”, adauga Radu.
Banca a recurs insa si la ajustari importante de cheltuieli: in 2012 si-a redus reteaua cu 37 de unitati. Totusi, strategia este de a-si extinde afacerile in Romania, fapt demonstrat si de preluarea, in acest an, a portofoliului de retail al RBS Romania.
Radu a declarat, cu ocazia prezentarii rezultatelor bancii in 2012, ca UniCredit se va concentra in acest an pe creditarea companiilor si IMM-urilor, asa cum s-a intamplat si in anul precedent, mai putin pe creditele de consum, al caror volum a scazut in portofoliul bancii.
UniCredit a profitat anul trecut de reducerea apetitului altor banci pentru finantari, din cauza problemelor cu care se confrunta, pentru a-si majora volumul de credite cu peste 9%. “Detinem suficiente resurse si am putea acorda si mai multe credite, insa cererea din partea clientilor se mentine redusa”, a precizat Radu.
Cultura leadership-ului
Radu spune ca succesul unei banci depinde nu doar de managementul eficient al acesteia, ci si de existenta unei culturi a leadership-ului la toate nivelurile, care sa dea o directie clara si coerenta dezvoltarii companiei si oamenilor din cadrul acesteia.
In acelasi timp, adauga el, managementul executiv al unei banci poate actiona ca un mediator intre piata si actionari. Intr-un context in schimbare, este necesar ca liderii din mediul de business sa reprezinte o voce in societate, cu feedback pentru autoritati, in procesele de modificari legislative sau alte decizii pe care le iau acestea. Un exemplu este modul in care bancile se pot implica pentru atragerea de fonduri europene, in calitate de organisme intermediare.
“Cred ca punctele forte ale noastre sunt atentia acordata necesitatilor clientiilor, pe care o cultivam foarte mult, precum si o maniera sustenabila de a face business, orientata nu doar de rezultatele pe termen scurt, cat mai ales de cele pe termen lung, responsabila fata de comunitate. Aceste lucruri vin dintr-o selectie atenta a oamenilor, atat in functie de competente, cat si de atitudine adoptata. Este foarte important ca oamenii din banca sa aiba si abordarea potrivita: sa stie sa asculte ceea ce isi doresc clientii, sa analizeze cu mare grija, sa vina cu solutii performante si, prin rezultatul final, sa livreze un produs sau un serviciu de buna calitate, in conditii rezonabile de risc”, spune Rasvan Radu. El mai adauga ca este foarte important ca bancile sa contribuie la educatia financiara a publicului.
Bancile au facut greseli pe care inca nu si le-au asumat
Despre perceptia negativa a publicului fata de banci, Radu spune ca aceasta s-a inrautatit pe fondul crizei economice si a faptului ca sistemul bancar a facut unele greseli pe care inca nu si le-a asumat in totalitate.
Despre viitorul bancilor, Radu spune ca perioada urmatoare va pune probabil sistemul bancar in fata unor provocari majore, avand in vedere multitudinea de reglementari care se anunta a fi puse in
aplicare: Basel III, MiFid, formarea Uniunii Bancare la nivel european. In acest context, bancile trebuie sa creasca gradul de transparenta, sa-si optimizeze activitatea, sa gaseasca alternative viabile la finantare, intr-un mediu economic care va ramane presarat de incertitudini, interne si externe.
Cine este Rasvan Radu
CV:
Nascut in: 12 februarie 1966
Casatorit, doi copii
Experienta profesionala
Prezent :
UniCredit Tiriac Bank – Presedinte Executiv
UniCredit Group S.p.A – Vicepresedinte Executiv
Country Chairman Romania: UniCredit Tiriac Bank; UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CAIB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Consumer Finance (UCFin)
2005 – 2007
UniCredit Romania S.A – Presedinte executiv
2001 – 2005
Raiffeisen Bank S.A – Vicepresedinte
2000 – 2001
Casa de Economii si Consemnatiuni CEC S.A. – Vicepresedinte
1991 – 2000
Banca Comerciala Romana
1997 – 2000 – Director – Directia Piete de Capital
1990 – 1991
Intreprinderea de echipamente periferice – Inginer
Studii:
2000
Harvard Business School, Boston – Advanced Management Program
1997
Universitatea Româno – Americana, Bucuresti – Economist
Facultatea de Relatii Economice Internationale, Specializarea Relatii Comerciale si Financiar Bancare
1995
Conservatoire National des Arts et Metiers – INDE, Bucuresti
MBA Program
1992
Academia de Studii Economice, Bucuresti – Studii postuniversitare
Mecanisme valutare si fiscale international
1990
Universitatea Politehnica, Bucuresti – Inginer
Specializarea Electrotehnica – Electrotehnologii
BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii
Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii
Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii
Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii