BANCI | Analiza

Raport Ernst&Young: Investitorii straini sunt atrasi de pietele emergente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-07-13 12:09

Expansiunea economică din rândul primelor 25 de pieţe emergente a încetinit de la începutul acestui an dar, conform previziunilor trimestriale efectuate de Ernst & Young, acest fapt este văzut ca fiind de scurtă durată, anunta compania de consultanta.

Pieţele emergente, în mod deosebit cele din Asia, deţin instrumentele necesare relaxării politicilor fiscale şi monetare, care pot asigura creştere economică pe finalul anului.

Chiar şi cu o încetinire a creşterii economice, pieţele emergente sunt capabile să înfrunte criza din Zona Euro şi să rămână motorul creşterii economice globale. PIB-ul lor este prevăzut să înregistreze o creştere de 4.9% în acest an, în contrast cu o contracţie de 0.6% în Zona Euro. Se aşteaptă ca randamentul pieţelor emergente să crească la 6% în 2013 şi la 6.5% în 2014.

Cu toate acestea, un tablou contrastant se conturează la nivel global. Africa şi Asia continuă să rămână optimiste, dar Europa Centrală şi de Est, precum şi America Latină, sunt împiedicate de o creştere încetinită pe pieţele lor cheie de export din Zona Euro, respectiv din Statele Unite. Dacă Zona Euro îşi continuă recesiunea, previziunile cu privire la pieţele emergente spun că Republica Cehă şi Polonia ar fi împinse în recesiune, afectând Hong Kong-ul şi Malaezia, datorită dependenţei lor globale.

Alexis Karklins-Marchay, Lider al Centrului pentru Pieţe Emergente din cadrul Ernst & Young, spune: “Pieţele emergente sunt bine plasate pentru a face faţă riscurilor majore cu care se confruntă economia globală la momentul actual, dat fiind faptul că deţin spaţiu de relaxare a politicilor fiscale şi monetare. Aceasta s-a întâmplat deja pe unele pieţe emergente, inclusiv cele din ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China). Este foarte probabil să se producă anumite relaxări ale politicii monetare în următoarele luni dacă economia globală continuă să se deterioreze. În ciuda expansiunii încetinite a pieţelor emergente, este foarte probabil ca acesta să fie o stare de moment, urmând ca aceste pieţe să beneficieze de o creştere semnificativă pe finalul anului.”

Evoluţia consumului va proteja creşterea în pieţele emergente

Având şi opţiunea de a relaxa politicile fiscale şi monetare pentru a accelera creşterea economică, pieţele emergente beneficiază acum de creşterea clasei de mijloc, cu venituri mai mari şi cu un apetit de consum mai mare. În raportul Ernst & Young se arată că numărul gospodăriilor din aceste pieţe, care se bucură de venituri mai mari, va creşte în următorii zece ani. Numărul gospodăriilor cu venit mai mare de 30.000 de dolari va fi mai mult decât dublu, atingând 149 milioane în 2020, depăşind Statele Unite (120 milioane) şi Zona Euro (116 milioane).

Evoluţia pozitivă a veniturilor gospodăreşti va conduce la o creştere a consumului. În 2011, două treimi din cheltuielile de consum din întreaga lume s-au realizat în ţările avansate economic, iar o treime în pieţele emergente. Cu toate acestea, peste 25 de ani, Asia va depăşi economiile avansate din perspectiva cheltuielilor de consum, fiind responsabilă de 40% din totalul cheltuielilor.

„Cererea de consum de pe pieţele emergente va înlocui economiile avansate din poziţia de motor cheie al creşterii economice globale. Schimbarea cu privire la cererea de import ar trebui să ajute la reechilibrarea economiei”, arată Alexis Karklins-Marchay.

Pieţele emergente au un rol important în reechilibrarea economiei globale
Ţările cu creştere rapidă din Asia se bucură de o prezenţă din ce în ce mai proeminentă în economia globală. De aceea ele joacă un rol esenţial în reechilibrarea economiei globale. Pe de altă parte, toate ţările care au înregistrat surplusuri în ultimii ani trebuie să îşi ajusteze modelele de creştere către o mai mare întrebuinţare a cererii interne şi să permită o mai mare flexibilitate a cursului de schimb.

Pe măsură ce pieţele emergente se dezvoltă, cererea pentru servicii în aceste ţări va creşte rapid. Cele trei segmente cheie ale sectorului serviciilor sunt: domeniul financiar-bancar, serviciile pentru afaceri, asigurările şi securitatea socială. Peste tot în lume, pieţele emergente reprezintă, în prezent, mai puţin de un sfert din sectorul de servicii la nivel global. Dar peste 25 de ani, se estimează că pieţele emergente vor reprezenta mai mult de 40% din acest sector. Investiţiile străine directe (ISD) se concentrează deja asupra sectorului de servicii din aceste ţari şi o vor face din ce în ce mai mult, pe măsură ce acesta va creşte în importanţă.

Investitorii străini sunt atraşi de pieţele emergente

Criza din Zona Euro va avea un impact negativ asupra ISD în pieţele emergente în anul 2012. Previziunile Ernst & Young arată că ar fi posibilă o scădere de 10%. Cu toate acestea, ISD pe termen lung vor continua să ia avânt, pe măsură ce companiile sunt atrase de ratele mai mari de creştere de pe pieţele emergente, în situaţia în care la nivelul economiilor avansate aceste rate stagnează. Pe termen scurt, cele mai afectate vor fi ţările europene, în special cele din Europa Centrală şi de Est. ISD în Rusia şi India ar putea, de asemenea, să scadă ritmul. Este deja evident că investitorii străini încep să îşi extindă investiţiile la nivel global, ţintind din ce în ce mai atent pieţele emergente. În 2010, marea parte a creşterii de ansamblu a ISD a fost generată de doar trei ţări: China, Brazilia şi Indonezia. Totuşi, în 2011, creşteri substanţiale au fost înregistrate de Turcia şi Columbia, precum şi de Indonezia şi tările BRIC.

Alexis încheie, spunând că: „În ciuda încetinirii creşterii economice resimţită de pieţele emergente la începutul acestui an, acestea îşi vor reveni spre finalul anului şi în 2013. Abilitatea de a relaxa politica fiscală pentru a stimula creşterea economică şi o clasă de mijloc în creştere care stimulează consumul şi o puternică creştere a fluxurilor de investiţii străine directe vor asigura o creştere continuă pentru viitor.”

Despre Raportul “Previziuni pentru pieţele emergente”

Raportul trimestrial cu privire la pieţele emergente elaborat de Ernst & Young este realizat în colaborare cu Oxford Economics, oferind previziuni economice, practice şi accesibile, şi perspectivele privind dezvoltarea a 25 de ţări emergente. Aceste ţări au fost selectate pe baza a trei criterii cheie: să fie reprezentative, atât ca valoare a PIB-ului, cât şi ca valoare demografică, să fie dinamice, să aibe o creştere rapidă şi să aibe o importanţă strategică pentru dezvoltărea afacerilor. Raportul are la bază Oxford Economics’ Global Econometric Model şi asigură atât analiza implicaţiilor pentru corporaţiile care fac afaceri pe pieţele emergente, cât şi recomandări pentru a sprijini luarea deciziilor. Pentru a urmări dezbaterile în legătură cu acest subiect puteţi vizita site-ul: www.ey.com/rapidgrowth

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii