Raiffeisen Bank International (RBI) nu poate ignora la infinit lipsa profitului la subsidiara sa din Ungaria, a avertizat, marți, Peter Lennkh, director pe segmentul de Corporate al grupului bancar austriac, la o conferință organizată de Euromoney la Viena, transmite Reuters.
Declarația vine după ce, la începutul acestui an, directorul general al grupului, Karl Sevelda, anunța că, pentru a reveni pe profit, Raiffeisen va reevalua în primul semestru din 2015 activitatea tuturor celor 15 subsidiare din Europa de Est și va reduce activitatea sau va vinde diviziile cu probleme.
Sevelda a adăugat că banca se va concentra pe operațiunile din România, Cehia, Slovacia și Austria și va scoate Rusia și Polonia din lista celor șase ‘țări de bază’ pentru operațiunile grupului, publicată în 2013.
‘Aceasta este o afacere mare. Facem totul cum trebuie, dar în acest moment nu obținem profit pentru acționarii noștri și acest fapt nu poate fi ignorat la infinit’, a afirmat Lennkh.
Băncile prezente în Ungaria au înregistrat pierderi substanțiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite în valută, schemă implementată de Guvernul ungar în 2011, care a permis convertirea împrumuturilor în valută în credite în monedă locală la un curs de schimb preferențial. Anterior, Raiffeisen a luat în considerare vânzarea subsidiarei din Ungaria, dar nu a mers mai departe cu această intenție.
Lennkh a declarat că piețele din Cehia, Slovacia și Polonia sunt cu siguranță mai atractive în ceea ce privește mediul macroeconomic, dar Croația este o piață dificilă.
Laszlo Wolf, adjunctul șefului OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, a avertizat la conferința de la Viena că încă nu s-a încheiat cea mai dificilă parte a costului poverii pentru bănci din cauza politicilor Guvernului de la Budapesta.
Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. În 2013, banca a obținut un profit net de 104 milioane de euro, în creștere cu 18% față de 2012.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii