Asa cum au procedat si concurentii sai principali, BCR si BRD, in anii precedenti, Raiffeisen Bank a decis sa majoreze, din 17 martie 2015, unele comisioane pentru operatiunile cu numerar, precum si platile la ghiseele bancii, sub pretextul incurajarii platilor electronice prin internet si mobile banking. Numai ca banca a crescut si nivelul comisioanelor aferente celor mai frecvente plati online, cu valori mici si medii, operand mici reduceri doar la tranzactiile de valori foarte mici si foarte mari.
Pe de alta parte, banca descurajeaza si utilizarea cardurilor, prin dublarea taxei anuale de administrare de la 5 la 10 lei pentru cardurile Maestro, Visa Electron si MasterCard Salariu in lei. De asemenea, banca va dubla comisionul pentru retragerile de numerar de la ATM-urile altor banci romanesti: de la 0,5% plus 2,5 lei acesta va ajunge la 1% plus 3 lei in martie.
Ce spune Raiffeisen despre majorarea comisioanelor la carduri:
“Majorare taxei de administrare se aplica doar daca este atasat cardul la un cont curent standard.
Clientii care utilizeaza mai mult de un cont si un card (de ex. direct debit, internet/mobile banking, cont in valuta etc.), in general clientii care utilizeaza frecvent toate modalitatile de plata la distanta, aleg pachete de servicii (Optiuni de cont curent), caz in care taxa de administrare pentru card este 0 lei si nu se va modifica.
Pe de alta parte, Raiffeisen Bank nu a mai modificat taxa de administrare pentru aceste carduri de peste 7 ani, interval in care banca a investit (fara modificarea pretului) intr-o serie de functionalitati noi pentru aceste carduri: tenologia EMV (introducere cip-ului pe card), 3D secure, schimbare PIN la ATM, se poate utiliza cardul pentru autorizarea operatiunilor efectuate prin Raiffeisen Online etc.
Retragerea de numerar reprezinta de fapt o tranzactie cu numerar, iar banca isi propune sa creasca tranzactionarea “non-cash”, cu costuri mai mici, reflectate si in preturi mai mici pentru clienti, la care se adauga si beneficiile non-financiare (nu mai faci drumul pana la agentie, nu mai parchezi masina, nu mai stai la coada la casierie etc), dar si cele de securitate (mai ales in ceea ce priveste sumele mai mari, este mai bine sa nu le ai fizic asupra ta).
Prima optiune a clientilor este retragerea de numerar din reteaua bancii emitente a cardului. Raiffeisen Bank detine o retea de peste 1.100 de ATM-uri, acopera in acest fel foarte bine toate regiunile tarii si ne propunem sa avem cat mai multe tranzactii in reteaua proprie. Dealtfel, deja peste 90% din tranzactiile cu numerar ale posesorilor de carduri Raiffeisen Bank sunt facute la bancomatele bancii.“
Se scumpesc si operatiunile la ghiseele Raiffeisen
Raiffeisen va dubla si comisionul minim pentru retragerile de numerar de la ghisee, de la 2,5 lei la 5 lei din suma retrasa sau 0,50%.
De asemenea, platile in lei intrabancare (intre clientii Raiffeisen) la ghiseele bancii se scumpesc de la 3 la 7 lei pentru sume de pana la 500 de lei si de la 6 lei la 10 lei pentru sume mai mari.
Platile in lei interbancare (intre clientii Raiffeisen si cei ai altor banci) la ghiseele bancii se scumpesc de la 6 la 9 lei pentru sume de pana la 500 de lei si de la 7 lei la 12 lei pentru sume mai mari.
Platile externe in lei la ghiseele bancii nu au fost modificate: 0,15% minim 50 de lei, maxim 1.000 de lei. Neschimbate au ramas si platile in valuta la ghisee: 0,20%, minim 20 de euro maxim 800, plus speze Swift, de 10 euro pe mesaj.
Cum sunt “incurajate” platile prin canalele alternative: prin cresterea unor comisioane
La platile prin internet banking (Raiffeisen Online) si mobile banking (Raiffeisen Smart Mobile), comisioanele pentru cele mai frecvente plati, de valori mici si medii, raman neschimbate si chiar cresc, Raiffeisen aplicand mici ajustari la tarifele pentru platile cu valori foarte reduse sau foarte ridicate, mai putin frecvente:
– in cazul platilor intrabancare (intre clientii Raiffeisen), comisionul pentru sume de pana la 500 de lei se mentine la 1 leu, iar pentru sume intre 500 si 5.000 de lei ramane 3 lei. Banca va aplica acelasi comision, de 3 lei, pentru sume mai mari de 5.000 de lei, care sunt comisionate in prezent cu 3,5% pentru sume de pana la 50.000 de lei si 5 lei pentru sume peste aceasta valoare.
Asadar, comisioanele pentru platile cele mai frecvente, de valori mici, de pana in 5.000 de lei, se mentin neschimbate.
Raiffeisen mentioneaza ca “majoritatea platilor efectuate prin Raiffeisen Online au valori mai mici de 500 lei. Pentru aceasta transa deja aveam un comision redus, acesta fiind de doar un leu.
Referitor la platile de mare valoare: in prezent sunt putine pentru ca nu se pot efectua plati mai mari de 50.000 lei pe zi prin internet banking, insa incepand cu 17.03.2015 vom mari aceasta suma la 450.000 lei pe zi si vom directiona in acest fel o serie de plati de mare valoare din angentii in mediile electronice.Reducerea este de 2 lei per plata intrabancara de mare valoare.“
– in cazul platilor interbancare (intre clientii Raiffeisen si ai altor banci), comisioanele pentru plati mici, intre 50 si 500 de lei, scad de la 3 lei la 2,51 lei. La platile cu valori intre 500 si 5.000 de lei, comisionul creste de la 3,5 lei in prezent la 4,51 lei, asadar cu un leu. Pentru platile de peste 5.000 de lei, comisionul din prezent, de 5 lei, scade la 4,51 lei, cu 50 de bani deci.
Insumate, avem doua scaderi de cate 50 de bani, la platile foarte mici si la cele foarte mari, si o crestere de 1 leu la platile medii.
Raiffeisen precizeaza ca “majoritatea tranzactiilor efectuate prin internet/ mobile banking sunt sub 500 lei. Astfel, desi reducerile unitare sunt mai mici pentru acest tip de plata, clientul va castiga pentru ca efectueaza multe plati de mica valoare.
In ceea ce priveste platile de mare valoare este valabil si aici raspunsul de mai sus pentru platile intrabancare.
Totodata, reamintim faptul ca am eliminat abonamentul lunar de 4 lei pentru Serviciul Smart Mobile (mobile banking), care daca ar fi sa il transpunem “in numar de plati” ar insemna 4 plati intrabancare de mica valoare (4 x 1 leu).
In ansamblu, clientii nostri care utilizeaza mai multe servicii Raiffeisen Bank, si o fac mai frecvent, in special pe canale electronice, vor plati mai putin dupa ce noua grila intra in vigoare (pe 17 martie a.c.). Aceasta grila isi propune sa incurajeze operatiunile non-cash, pe canale electronice si utilizatorii frecventi ai produselor/serviciilor noastre.“
Raiffeisen mentioneaza intr-un comunicat urmatoarele modificari de comisioane din martie:
• eliminarea taxei pentru abonamentul lunar al serviciului de mobile banking, Raiffeisen Smart Mobile (4 lei in prezent)
• diminuarea comisioanelor platilor efectuate prin serviciul Raiffeisen Online si Raiffeisen Smart Mobile pentru anumite intervale valorice
• acces gratuit la extrasul de cont utilizand una dintre cele doua variante: fie printr-un cont online securizat pe www.raiffeisen.ro (Extras Electronic), fie prin intermediul serviciului de internet banking, Raiffeisen Online. Trimiterea extrasului de cont prin posta va fi taxata cu 3 lei/extras.
• majorarea comisionului standard pentru retragere numerar de la ghiseele din agentiile Raiffeisen Bank, cat si din retelele altor banci.
• eliminarea taxei de regenerare PIN pentru toate tipurile de card de debit (intre 0,5 lei si 10 lei in prezent);
• majorarea taxei de administrare pentru cardurile de debit Visa, MasterCard si Maestro de la 5 lei/an la 10 lei/an, doar daca acestea sunt atasate conturilor curente standard. Taxa 0 de administrare se pastreaza daca este primul card atasat unei optiuni de cont curent.
• majorarea comisioanelor pentru operatiunile prin ordin de plata efectuate la ghiseu, in agentiile bancii;
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii