BANCI | Analiza

Raiffeisen Bank: Economia Romaniei va scadea cu 6% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-24 08:19

Analiştii grupului financiar austriac Raiffeisen estimează o contracţie a economiei româneşti cu 6% în acest an, faţă de 4% în prognoza anterioară, în condiţiile în care prevăd un declin sever al producţiei industriale şi o creştere a şomajului, arată un raport publicat marţi.

Într-un raport anterior, analiştii din România ai grupului austriac avertizau că "deficitele comercial şi de cont curent scăzute din aprilie sugerează consum şi investiţii slabe în al doilea trimestru", astfel că, după contracţia masivă a produsului intern brut în primele trei luni din 2009, "o rată negativă mare ar fi de aşteptat şi în al doilea trimestru".

Economia românească s-a contractat în primul trimestru al acestui an cu 6,2% faţă de acelaşi interval din 2008, potrivit datelor revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică, declinul fiind mai mare decât estimau experţii.

De altfel, după publicarea datelor, FMI a dat de înţeles că ar putea revizui în scădere estimarea pentru evoluţia economiei româneşti din acest an, de la -4,1% în prezent, iar economiştii unor bănci internaţionale au publicat estimări revizuite în coborâre pentru 2009, mergând până la o contracţie a PIB de 7,1%, în cazul ING Bank.

Scăderea economiei din primul trimestru înregistrată de România a fost una din cele mai mari din regiune, în ciuda ponderii relativ reduse a exporturilor în PIB şi a investiţiilor substanţiale în infrastructură promise de guvern, subliniază analiştii Raiffeisen, în raportul publicat marţi. "Traiectoria PIB şi baza înaltă de comparaţie va face dificil pentru economia românească să depăşească performanţa altor ţări din regiune", se arată în raport.

Analiştii Raiffeisen estimează, însă, o revenire pe creştere a economiei româneşti în 2010, an pentru care prevăd un avans al PIB de 1%, revizuit de asemenea în scădere, de la 1,5% în proiecţia precedentă.

În valori absolute, produsul intern brut a României este estimat să scadă la 121 miliarde euro în acest an, de la 136,8 miliarde euro în 2008, urmând ca în 2010 să crească la 140,9 miliarde euro. Raportat la populaţie, la paritatea puterii de cumpărare (PPC), PIB-ul va reprezenta 10.500 euro PPC/locuitor în acest an, faţă de 11.200 euro în 2008, potrivit proiecţiei Raiffeisen.

Producţia industrială din România este estimată să se comprime cu 7% în acest an, pentru ca în 2010 să îşi revină, cu un avans de 3%. În primul trimestru al acestui an, producţia industrială a scăzut cu 12%, după ce crescuse cu 2,5% în 2008.

Raiffeisen prevede o creştere a ratei şomajului din România la 6,3%, în medie, în acest an şi la 7,2% în 2010, de la 4% în 2008. De asemenea, analiştii grupului austriac anticipează că salariaţii din sectorul industrial vor pierde din puterea de cumpărare în acest an, creşterea nominală medie a salariilor, de 3%, fiind sub rata medie a inflaţiei, estimată la 5,7%. La finalul acestui an, rata anuală a inflaţiei ar urma să coboare la 4,5%, la marja superioară a intervalului din jurul ţintei de 3,5% a BNR, estimează Raiffeisen.

În 2010, creşterea medie a salariilor din sectorul industrial este estimată la 5%, uşor peste rata medie a inflaţiei, de 4,2%, dar şi peste inflaţia de la finalul anului, de 4%.

În condiţiile contracţiei severe a economiei şi consumului, analiştii Raiffeisen prevăd o restrângere puternică a deficituui de cont curent, la 6,5% din PIB în 2009 şi la 6% în 2010. În raportul precedent, Raiffeisen miza pe o scădere ceva mai moderată a deficitului extern în acest an, la 6,8% din PIB, de la 12,3% în 2008.

Deficitul bugetar va depăşi, însă, nivelul convenit cu FMI, fiind estimat de Raiffeisen la 6% din PIB pentru acest an şi la 4% din PIB în 2010.

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, în cadrul aranjamentului de finanţare de 20 miliarde euro cu instituţiile internaţionale, să menţină în acest an deficitul bugetar la cel mult 4,6% din PIB, după standardele româneşti, sau 5,1% din PIB, după standardul european ESA 95.

Rezervele valutare internaţionale ale României sunt estimate să urce la 28 miliarde euro în acest an, înainte de a coborî la 25 miliarde euro în 2010. Cursul mediu ar urma să se situeze la 4,25 lei/euro în acest an şi la 3,92 lei/euro în 2010.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii