Raiffeisen Bank accepta, in sfarsit, sa imparta cu clientii povara creditelor in CHF, dar numai pe jumatate fata de alte banci si doar cu cei care nu-si mai pot plati ratele

Autor:

Bancherul.ro
2015-12-23 00:06

Dupa aproape un an de la aprecierea puternica a francului elvetian (CHF), cu peste 20% intr-o singura zi din ianuarie 2015, provocand reizbucnirea scandalului conversiei in lei sau euro a creditelor in CHF, Raiffeisen devine a treia banca, dupa Volksbank si OTP Bank, care lanseaza o oferta de conversie in lei a imprumuturilor in CHF cu o reducere a datoriei (discount).

Numai ca, spre deosebire de celelalte doua banci, care au oferit un discount mediu de 20-25%, oferta Raiffeisen propune o scadere doar pe jumatate a creditului (10%) in prima faza, urmand ca in urmatorii doi ani se aplice alte doua reduceri de cate 5%, dar numai in conditiile in care clientii isi platesc la timp ratele.

De asemenea, spre deosebire de Volksbank si OTP Bank, ale caror oferte s-au adresat tuturor clientilor cu credite, oferta Raiffeisen are in vedere doar clientii care au dificultati in achitarea ratelor, ce trebuie dovedite fie prin intarzierile inregistrate la Biroul de Credit, fie printr-un grad de indatorare ridicat (rata sa reprezinte peste 65% din venituri), demonstrat, de asemenea, prin verificarea veniturilor la ANAF.

Destul de ciudat, Raiffeisen spune ca a lansat oferta de conversie cu discount in urma cu cateva luni, dar a dezvaluit-o abia ieri, intr-un comunicat de presa destul de confuz, in care spune ca extinde oferta la clientii supraindatorati, chiar daca nu au restante, desi o astfel de oferta nu mai fusese anuntata pana acum.

„Raiffeisen Bank extinde oferta de conversie cu discount pentru clientii care au dificultati la plata creditelor in CHF si au un grad de indatorare de peste 65%. Metoda a fost creata pentru a veni in sprijinul clientilor dupa momentul cresterii cursului CHF (ianuarie 2015). Circa 1.500 de clienti au beneficiat pana acum de ofertele bancii de conversie cu si fara discount”, spune banca intr-un comunicat.

Etapele metodei: 
1. reducere imediata a soldului cu 10%; 
2. conversie in lei a imprumutului, la cursul BNR din ziua conversiei; 
3. reducere de dobanda pe restul perioadei contractuale (la nivelul celei mai bune dobanzi in lei oferite de banca, ROBOR la 3 luni + 3% 
4. reducere cu inca 10% a soldului, pe baza comportamentului bun de plata, 5% dupa primul an si inca 5% dupa al doilea an; 

Criteriile de acordare a acestei metode de conversie: 
– credite in CHF cu garantie imobiliara; 
– gradul de indatorare al familiei (debitor/codebitor) depaseste 65%; 

Documentele necesare (care vor fi obtinute si semnate in agentiile bancii): cerere de conversie, acordul de verificare la Biroul de Credite si ANAF.

[1]

Raiffeisen Bank mai precizeaza ca are mai multe metode de restructurare a creditelor in CHF pe care le pune la dispozitia clientilor sai inca din 2009. Portofoliul de credite in CHF al bancii este aproximativ 380 de milioane de euro, numarul de credite fiind in prezent de aproximativ 7700. Dintre acestea, peste 52% au fost restructurate pana acum. 

Pentru clarificari, am pus cateva intrebari suplimentare, la care a raspuns Mihai Rauta, director executiv consumer risc la Raiffeisen Bank:

1. Cand a fost lansata oferta de conversie cu discount extinsa acum la clientii cu grad de indatorare de peste 65%, care sunt criteriile de acordare, cati clienti au acceptat-o si care a fost discountul mediu?

Aceasta metoda de restructurare este disponibila de cateva luni, impreuna cu alte metode sau combinatii de metode. A fost bine primita de catre clienti si in acest context ne-am dorit sa simplificam procesul si sa comunicam mai mult. Metoda/discountul au fost si sunt aceleasi pentru toti clientii si foarte usor de calculat: 10% la data conversiei, 5% dupa un an de comportament bun de plata si inca 5% dupa inca un asemenea an. Circa 800 de clienti cu credite CHF au optat in ultimul an pentru diferite metode de restructurare cu discount. Odata cu implementarea protocolului cu ANAF procesul de determinare a gradului de indatorare a clientilor a fost mult simplificat pentru cei care aplica pentru o astfel de conversie.

2. Cand a fost lansata oferta de conversie fara discount, care sunt criteriile de acordare si cati clienti au acceptat-o?
 
Conversia este disponibila pentru toti clientii cu credite in CHF din februarie, dupa decizia Bancii Elvetiei; este o metoda generala de a elimina riscul valutar (si riscul de dobanda la valuta respectiva). In majoritatea cazurilor, aceasta inseamna si o reducere semnificativa de rata lunara, in conditiile de dobanda la lei de anul acesta. Aproximativ 350 de clienti au optat pentru conversia fara discount.

3. De ce noua oferta este valabila doar pentru cei cu grad de indatorare de peste 65%?
 
Oferta de conversie se adreseaza in special persoanelor care au probleme la rambursarea ratelor, fie ca deja se afla in intarziere, fie fac fata cu greu luna de luna ca sa achite ratele. Un grad de indatorare mai mare de 65% (calculat ca total rate lunare familie /venit lunar familie) reprezinta din experienta noastra o situatie de dificultate financiara pentru care ne dorim sa gasim solutii.

[2]
 
4. Cati dintre clientii cu credite in CHF au grad de indatorare de peste 65% in prezent?
 
Determinarea gradului de indatorare se poate face cu ajutorul clientului. Din pacate in multe cazuri clientul nu ne informeaza de situatia financiara decat cand deja se afla in restanta. Noi intotdeauna am recomandat clientilor sa ne anunte imediat ce apare o modificare in situatia lor financiara, astfel incat sa putem impreuna sa gasim solutii cat mai din timp, sa nu se acumuleze restante.

5. De ce lansati aceasta oferta in acest moment si nu a fost lansata mai devreme?
 
Metodele de restructurare au fost lansate inca de la inceputul anului 2009. In toata aceasta perioada, am tot adaugat metode si oferte, in functie de experienta noastra, de sugestiile si de experienta clientilor, de conditiile de piata. Anul acesta am venit cu si mai multe alternative, unele dintre ele imbunatatite.

6. Care sunt costurile estimate ale ofertei? 
 
Ne-am propus in primul rand sa urmarim oferirea de solutii pentru clientii care sunt supraindatorati si consideram ca reducerea de principal si dobanzile reduse pe intreaga perioada ramasa a creditului sunt elementele importante si nu costurile acestora. Impactul pentru banca vine din venituri nerealizate si din costurile crescute cu provizioanele.

7. Cati clienti estimati ca o vor accepta si cu cat li se vor reduce ratele?
 
In conditiile actuale de piata (cursul CHF, dobanda LIBOR la CHF si dobanda ROBOR la lei), reducerea ratei lunare in echivalent lei poate ajunge si pana la 40%. In plus, se elimina riscul valutar si de dobanda la CHF; trebuie spus insa ca riscul de dobanda la lei ramane, pentru ca in acest moment nu avem instrumente sa oferim o dobanda fixa. De asemenea, trebuie subliniat si beneficiul reducerii datoriei principale, cu 10% la inceput, si apoi cu cate 5% in urmatorii doi ani, pe baza comportamentului bun de plata. Acestea sunt in general credite pe termen lungi, in medie 20-25 de ani, astfel ca reducerea datoriei principale are un impact pozitiv indiferent de fluctuatiile pietei.

8. Care este dobanda medie pe care ei o platesc in prezent la credite?
 
In general daca vorbim despre un credit ipotecar, dobanda este mai mica, iar daca vorbim de un credit persoanl cu garantie imobiliara, dobanda este mai mare. De asemenea, in functie de perioada in care a fost contractat creditul, dobanda poate diferi.

9. Puteti sa ne oferiti un exemplu concret de conversie cu discount si un exemplu fara discount?
 
Exemplu – simulare conversie simpla, fara discount
 
O familie care are un credit ipotecar de 50.000 CHF
 
Rata lunara 338 CHF
 
Conversia soldului in lei  – aproximativ 210.000, la cursul de schimb din ziua realizarii tranzactiei,
 
Dobanda acordata – cea mai buna dobanda a bancii la creditele in lei (ROBOR la trei luni+3% marja)
 
Rata lunara = 1165 lei
 
Exemplu – simulare conversie cu discount
 
O familie care are un credit ipotecar de 50.000 CHF
 
Gradul de indatorare > 65%
 
Rata lunara 338 CHF
 
Pasul 1 – Reducerea soldului cu 10% 
 
Sold: 45.000 CHF
 
Pasul 2 – Conversia soldului in lei, la cursul de schimb din ziua realizarii tranzactiei;
 
Sold in lei aprox. 183.150 la cea mai buna dobanda a bancii (ROBOR la trei luni+3% marja)
 
Rata lunara = 971 lei
 
Pasul 3 (dupa primul an) – Reducerea soldului creditului cu 5%
 
Rata lunara = 923 lei
 
Pasul 4 (dupa al doilea an) – Reducerea soldului creditului cu 5%
 
Rata lunara = 877 lei 

10. De ce sunt necesare acordurile de verificare la Biroul de Credit si ANAF?
 
Sunt necesare pentru calculul gradului de indatorare curent.

11. Ce costuri implica noul contract de conversie?
 
Nu sunt costuri suplimentare pentru clienti.

12. Conversia presupune si incheierea unui nou contract de ipoteca? Cine suporta aceste costuri?
 
Incheierea contractelor noi de ipoteca este evaluata pentru fiecare caz in parte.
 
13. Ce alte conditii obligatorii pentru client exista in contractul de conversie? Exista de exemplu conditia de a nu beneficia de o alta conversie pe viitor, in cazul adoptarii unei legi speciale in acest sens sau conditia de a renunta la procese pentru conversie?
 
Clientul opteaza pentru un credit in lei, prin urmare o conversie ulterioara este lipsita de obiect.  Nu sunt conditii impuse clientilor legate de optiunile lor viitoare de exercitare a drepturilor contractuale.

Comentarii

De la: Bogdan VisanSubiect:

Populism vs realism

Comentariu:

Un presedinte responsabil nu poate promulga o asemenea lege populista care ar crea somaj pe piata constructiilor, blocaj imobiliar si cel mai important: taie accesul unui mare numar de cetateni la credite. Cu alte cuvinte, scapa clientii rau-platnici de datorii oprind de la creditare clienti in marea lor majoritate tineri si potentiali buni platnici.

De la: MirelaSubiect:

Populism vs realism

Comentariu:

Aceasta lege nu are nici o legatura cu somajul si cu piata constructiilor. Un presedinte responsabil ar trebui sa se gandeasca in primul rand la oameni si nu la institutiile bancare cu zeci de milioane profit. Bancile vor da in continuare credite. Cu asta se ocupa.

De la: IulianaSubiect:

Un articol care nu izvorăște din realitate

Comentariu:

Am semnat contracte pentru a le onora. Si asta si vreau! Dar voi renunț? la casa pt ca astfel renunț la un contract cu o companie care: - nu imi r?spunde corespondentei - m-a furat prin clauze contractuale dovedit abuzive - nu a împ?rțit povara, p?strând o dobânda tripla fata de dobânzile practicate in Europa - m-a înșelat, prin specialiști si oferte agresive, ca produsul este unul potrivit nevoilor mele. - pentru ca se uita doar la profitul lor, nu la economia tarii, toți banii cash mergând doar la rata, nu si la mâncare, educație /cultura, turism etc. Dac? rata ar fi crescut cu 15%, as fi onorata sa imi onorez pl?țile. Atata vreme insa, cat s-a m?rit abuziv cu 105% si Banca ma ignora, greșind pana si tipul de Credit pe care il am, vreau ca LEGIUITORUL sa intervin?, pentru ca eu nu am nicio putere sa ies din Sclavia camatareasca. Si, iertare, dar nu vreau sa las copiilor o casa pt care ei sa plateasca lunar o suma cat doua chirii, f?r? sa poata sa se elibereze imediat de aceasta povara a mea, nu a lor. Doar pt ca mi-au dorit o rata in loc de chirie. E vorba de noblețe sa fii solidar si iubitor, sa înțelegi si sa accepți realitatea crunta a celor încercați....

De la: DanaSubiect:

Nerealist

Comentariu:

Este complet nerealist scenariul pe care il prezinta si il sustin bancherii. Daca acestia, cei "corecti" si cu parghiile financiare in ambele maini ar demonstra ca le pasa catusi de putin de adevar si stabilitate, ar scoate clauzele abuzive dovedite in instantele din toate colturile tarii, dar si ale Europei, recunoscute de insusi Isarescu din BNR, din contractele incheiate in momentele de boom financiar / imobiliar, restabilind echilibrul in piata, ar purta dialoguri civilizate cu consumatorii de produse toxice, vandute cu acordul tacit al inalt supraveghetorilor BNR Cinteza & comp. Bancile nu pierd niciodata! Asta au spus chiar ei! Sumele platite pana acum de fiecare dintre creditatii de rand, de buna credinta, impreuna cu valoarea reala de piata a imobilului in momentul unei eventuale dari dari in plata, sunt mai mult decat acoperitoare! Imobilul a fost evaluat de catre banca, cu proprii evaluatori. A fost considerat suficient pentru stingerea datoriei chiar de catre banca, prin contractul de garantie. Asa ca, domnilor, reevaluati-va atitudinea, altfel nu numai ca veti parea neprofesionisti, dar veti dovedi ca sunteti foarte slabi!

De la: DanaSubiect:

Sfat

Comentariu:

Semnatarului articolului ii sugerez sa se inscrie la un curs de Limba Romana

De la: cristiSubiect:

Trist dar adevarat

Comentariu:

@Iuliana si @Dana. Din pacate profiturile incasate de banci pana in prezent sunt uriase. La mine banca a castigat 21.000 CHF dobanzi si comisioane in 8 ani. Cu noi astia amaratii care avem o casa incearca sa-si scoata parleala de pe creditele neperformante fara garantii. Aici e toata batalia bancilor de a-si salva pielea pe spatele nostru. Din pacate ne vor pierde si pe noi, iar cand vor intra in faliment isi vor da seama ca se putea negocia si altfel, trist dar adevarat. In 2-3 ani vor mai ramane jumatate din banci pentru ca eu clar ca numai iau credit in Romania si familia mea de 40 de persoane la fel..... frati, surori, unchi.. A si mai am 100 de prieteni care nu vor mai lua credite de la banci. De ce, pentru ca si-au batut joc noi..Falimentul ii asteapta. Isarescu ia avertizat, dar nu au inteles mesajul, mergeti si negociati cu clientii nu va bateti joc de ei. Le tot explic dar tot degeaba .... nu ucide pestii din balta din care vrei sa mai pescuiesti - asta inseamna sinucidere. Ce sa le mai faca Isarescu, cred ca s-a saturat si el de atatia bizoni ... de sub el si din sistemul bancar. Atentie BNR vorbim de risc sistemic bancar, aici trebuie sa interveniti voi si legislativ ca dc nu se duce totul de rapa..O tara care are banci puternice, are si o economie puternica....., dar o tara unde bancile sunt camatari, parlamentarii si guvernantii hoti, nu are cum sa duduie economia, iar noi platim aceste costuri. In ritmul asta se va ajunge la revolutie, e multa saracie si oamenii numai pot indura.

De la: cosminSubiect:

LEGEA INGHETARII CURSULUI CHF

Comentariu:

Ce se intampla dl. Ciolos cu proiectul legii CHF, ce faceti parlamentarilor, de ce nu munciti pentru popor. Sunteti singurii parlamentari din Europa care nu ati propus masuri de sprijinire a celor care au luat credite in CHF. Vin ele alegerile si o sa vedeti voi, cine sa va voteze daca a trecut un an si nu ati fost in stare sa gasiti solutii pentru cetatenii nenorociti de aceasta lege. RUSINE ...RUSIBE...RUSINE - BNR-ului si Parlamentului Romaniei..Suntem COLECTIVUL BANCAR al Romaniei..

De la: client bancarSubiect:

22 decemb....

Comentariu:

O noua revolutie ca nu se mai poate.. Numai achitati ratele la creditele CHF pana nu vedem solutii reale.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii