România a trebuit să reinventeze bankingul în sistemul bancar, în ultimii 25 de ani, iar la ora actuală lucrurile sunt foarte aproape, dacă nu identice, cu ceea ce se întâmplă în băncile din Uniunea Europeană și nu numai, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Radu Grațian Ghețea, președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor (ARB), citat de Agerpres.
“România a trebuit să reinventeze bankingul în sistemul bancar. Ce facem noi acum este foarte aproape, dacă nu identic, cu ceea ce se întâmplă în băncile și în țările din Uniunea Europeană și nu numai. A fost o perioadă în care a trebuit să creăm acea simbioză între cunoștințele bancherilor locali și mai ales experiența bancherilor care veneau din alte țări, cu altă educație și experiență. În cadrul comisiilor dezvoltate la nivelul Asociației Române a Băncilor s-au dezbătut, de-a lungul timpului, lucruri delicate, grele: constituirea Fondului de Garantare a depozitelor în sistemul bancar sau constituirea Transfond’, a spus Ghețea.
Potrivit statisticii Băncii Naționale a României (BNR), la nivelul lunii martie 2016, în România existau 36 de bănci, din care 7 reprezintă sucursale străine. Activele sistemului bancar erau, la aceeași dată, de 82 de miliarde de euro, iar 90,3% însemnau active ale instituțiilor cu capital străin.
De asemenea, soldul creditului era în cuantum de 68,53 miliarde de euro, din care: 48,43 de miliarde de euro sold credit neguvernamental și 20,19 miliarde de euro sold credit guvernamental.
Tot la nivelul lunii martie 2016, rata creditelor neperformante (NPL) se situa la 13,52%, indicatorul de solvabilitate la 19,52% și raportul credite acordate/depozite atrase la 87,02%.
Asociația Română a Băncilor organizează, joi, conferința de presă susținută de către membrii Consiliului Director și președintele de onoare al ARB cu ocazia aniversării a a 25 de ani de activitate.
ARB s-a constituit la data de 31 mai 1991, la inițiativa a 14 bănci comerciale.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii