Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat astazi, in cadrul unei conferinte la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti organizatata de ARB, ca nici in Ungaria nu s-a efectuat conversia creditelor din franci elvetieni in forinti la cursul istoric din data acordarii, cum spun unii, ci la cursul din noiembrie 2014, in momentul adoptarii unei legi in acest sens de catre parlamentul maghiar.
“Problema este deosebit de delicata, se aduc in discutie exemple ale altor tari privind coversia la alt curs decat cel al zilei. Atrag atentia ca nu prea sunt situatii similare: in Ungaria conversia nu s-a facut la cursul istoric ci la cel din 7 noiembrie 2014. Iar principalul sector afectat de creditele in franci a fost cel al autoritatilor publice locale si firmelor mici, de aceea problema s-a pus de o alta maniera”, a spus Ghetea.
Bancile nu-si pot permite conversia altfel decat prevad directivele europene
Seful ARB a adaugat ca bancile nu-si pot permite sa efectueze conversia creditelor in valuta altfel decat prevad directivele europene, si anume la cursul zilei si fara efect retroactiv.
“Apropo de conversie, nu ne putem permite sa plicam altfel Directiva 17 din 2014 si Recomandarea nr. 1 din 2011 a Consiliului European de Risc Sistemic, potrivit carora conversiile se vor face din februarie 2016”, a precizat Ghetea.
De aceea, a adaugat el, nu ar trebui sa ne grabim sa schimbam creditele din valuta in lei, mai ales in cazul celor pe termen lung, intrucat cursul valutar sufera modificari in timp: “n-ar terbui sa ne grabim, mai ales in cazul creditelor pe termen lung.”
“Sunt convins ca lumea finantelor mondiale vor aduce inapoi cursul CHF“
“Sunt convins ca cei cu credite pe termen lung in euro sau CHF vor avea ocazia, in viata de 20 de ani sau mai mare al unui credit, ca francul elvetian sau euro sa aiba si o alta evolutie ca cea de acum. Nu cred ca cineva isi inchipuie ca toata lumea finantelor mondiale, cu legaturi puternice cu Elvetia, sta cu mainile incrucisate. Sunt convins ca se vor gasi masuri care sa aduca inapoi atat euro cat si dolarul, e un lucru normal sa se intaple asa. La fel cum sunt convis ca autoritatile elvetiene vor face totul sa calmeze efectele care au impact si asupra elvetienilor, in primul rand asupra turismului, nu doar al orologeriei”, a spus Ghetea.
Conversia ar putea fi neconstitutionala
Seful ARB considera, pe de alta parte, ca o lege privind conversia creditelor in CHF ar fi anticonstitutionala, intrucat ar reprezenta un dezechilibru fata de alte tipuri de credite in valuta.
“In opinia noastra, reglementarea conversiei printr-o lege ar creea un dezechilibru, as indrazni sa spun, fara sa am notiuni juridice, ca ar fi chiar anticonstitutionala. Pentru ca s-ar pune intrebarea: de ce doar pentru cei cu credite in CHF? In 2006 – 2007 cursul euro ajunsese la 3,9 lei, ca in 2008 sa ajunga la 3,2 lei iar acum la 4,5 lei pentru un euro. N-am auzit pana acum “Je suis euro, Doamne fereste! ci doar “Je suis CHF”. Dar s-ar putea sa inceapa si cei cu credite in dolari sau cei cu credite din vremea comunismului”, a spus Ghetea.
S-a creat hazard moral
El a facut apel la luciditate in problema creditelor in franci elvetieni, avertizand ca s-a creat hazard moral prin exploatarea acestei situatii de catre cei care nu au probleme in rambursarea imprumuturilor si care au riscat obtinand credite in valuta ieftine pentru a-si cumpara case scumpe.
“Sa privim cu luciditate situatia: am vazut situatii hilare la tv, cum cineva sutinea sa se creeze un fond de solidaritate, oferindu-se exemplul cuiva care si-a luat pe credit o vila de peste 200.000 de euro, pe care acum nu poate sa o platesaca. Dar se uita ca cei care au luat credite in lei au platit mai mult o perioada, dar au ales la momentul creditului o garsoniera, fata de cel care a riscat si a luat 2 camere (cu credit in valuta). Credem ca s-a creat hazard moral”, a adaugat seful bancherilor.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii