BANCI | Interviu

Radu Ghetea, ARB: Creditele ipotecare nu vor fi afectate de noul regulament al BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-05 14:30

Din discutiile pe care bancherii le-au avut cu reprezentantii BNR despre noul regulament de creditare rezulta ca acesta nu afecteaza creditele pentru locuinte, inclusiv cele care se acorda prin Programul Prima Casa, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), la Romania Financial Forum 2011.

"Regulamentul vine într-un moment de scădere a apetitului pentru credit şi bineînţeles că preocuparea majoră a băncilor şi cred că şi a clienţilor este cum să facem totuşi să rămânem pe un trend de creştere a creditelor. Sunt unele aspecte pe care le-am luat tocmai în ideea de a nu reduce practic la zero activitatea de creditare. Sunt câteva veşti bune din discuţile pe care le-am avut cu Banca Naţională săptămâna aceasta. Sigur, nu sunt definitive dar se conturează clar că noul regulament nu afectează creditul pentru locuinţe, ca să nu mai spun credit imobiliar, ipotecar şi aşa mai departe. Renovarea de locuinţe se va putea face în continuare în condiţiile existente. Programul Prima Casă nu va fi afectată de acest nou regulament. Băncile sunt preocupate să menţină creditarea pentru persoane fizice la un nivel rezonabil condiţiilor actuale din piaţă. Au scăzut veniturile în unele situaţii, au apărut incertitudini în ceea ce priveşte veniturile anumitor categorii de populaţie. Cu toate acestea nu putem să rămânem impasibili şi să nu gândim la ceea ce în mod normal o bancă trebuie să gândească, şi anume să nu facă plasamente mai ales în credite', a spus Gheţea.

"În acest moment nu vă pot spune absolut nimic cu exactitate, va pot spune că am avut două runde de negocieri cu banca naţională, cu persoane care au contribuit la noul regulament şi din discuţiile purtate cu dânşii s-au conturat anumite elemente. Unul dintre elementele care s-au conturat, dar repet că nu se ştie dacă în final Consiliul de Administraţie al BNR va merge pe această idee, ar fi că regulamentul este orientat pentru creditele de consum, nu pentru case şi schimbarea de locuinţe şi aşa mai departe. Până nu vedem în Monitorul Oficial nu putem vorbi cu certitudine. În accepţiunea pe care am dat-o noi şi pe care am mai discutat-o cu BNR acest regulament nu va afecta creditarearea pentru case. S-a discutat de avans de 30%, de 20%, de 15%, de 5% la Prima Casă. Nu vreau să intru în detalii pentru că nu am mandat", a adăugat el.

"Probabil că decembrie ne va găsi cu noul regulament, pentru că este o procedură. Fac şi eu o simplă socoteală. Trebuie aprobat de Consiliul de Administraţie al băncii naţionale, trebuie publicat în Monitorul Oficial, de acolo sunt 30 de zile până la intrarea în vigoare. După aceea băncile trebuie să meargă la autorizare la banca naţională cu noile norme", a afirmat Gheţea.

Şeful ARB a menţionat că noul regulament nu va afecta programul Prima Casă, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificări.

"Întrebaţi la iniţiator şi o să vedeţi poate că impun. Personal m-aş bucura", a adăugat Gheţea.

El a mai spus că dacă ar da detalii se pot "induce anumite percepţii, anumite lucruri pe care un om le aude acum şi nu mai citeşte în Monitorul Oficial în final".

El a precizat ca nu vor trece nici trei luni pana cand bancile isi vor adapta noile produse de creditare la noile cerinte ale pietei si ale regulamentului, astfel ca vor continua sa dea credite.

Ghetea a mai spus ca atat BNR cat si bancile sustin creditarea in lei, care scuteste atat institutiile de credit cat si clientii acestora de riscul valutar, dupa ce ambele categorii au vazut cat de periculoase sunt imprumuturile in valuta.

"Încercam la ARB şi BNR să găsim un echilibru ca reglementarea să fie dinamică şi adaptată continuu la schimbarea mediului. Modificările regulamentului privind creditele de consum acordate populaţiei sunt în acest spirit. Adaptarea la mediul economic, atât la cel internaţional, cât şi la cel românesc", a adăugat Gheţea.

'Bineînţeles, dacă cineva are o leafă foare mare în lei şi vrea un grad de îndatorare de 30%-40% la un credit în valută nu va fi niciun fel de problemă. Orice s-ar întâmpla, din punct de vedere al cursului, el până va urmă va putea să îşi acopere ratele. La cei care sunt la limită problemele sunt mai complicate. Din propria experienţă vă spun că există un apetit redus al clientelei, persoane fizice, pentru creditul în lei. Pentru că erau foarte atractive dobânzile în valută. La un moment dat, prin anii 2007 -2008 am avut chiar situaţii în care cursul era favorabil celor care se împrumutau în valută. A fost nevoie de multe duşuri reci pentru ca oamenii să îşi dea seeama că nu poate dura la nesfârşit fericirea de a lua credit în valută şi atunci cred că, în perioada următoare, băncile comerciale cât şi comunitatea bancară în general vor milita pentru creditul în lei. Este sigurul lucru care îi oferă clientului o linişte în ceea ce priveşte expunerea la riscul valutar', a mai afirmat oficialul ARB.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii