ECONOMIE | Analize economice

Puterea de cumpărare a pensiilor, în scădere cu patru procente

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-03 11:43

 

Pensia medie pentru limită de vârstă a fost în luna septembrie 2022 de 1.989 lei în cazul asigurărilor sociale de stat, potrivit datelor comunicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Suma a fost cu 10,46% mai mare față de aceeași lună a anului trecut dar puterea de cumpărare a scăzut cu 4,21%, în contextul unei creșteri a prețurilor la consumator de 15,32%, potrivit INS.

Suma amintită mai sus privește circa 3,65 milioane de beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, cu sau fără a avea și vechimea normată prevăzută de lege. Ei beneficiază de așa-numitele old age benefits (beneficii pentru persoanele în vârstă care au contribuit la sistemul de asigurări sociale al statului) și reprezintă 79% dintre cei care au primit lunar pensii. 

Celelalte persoane sunt asimilate imaginii de fost lucrător ajuns la vârsta de pensionare, iar sumele încasate de acestea diferă semnificativ, la fel și ritmurile anuale de creștere pe categorii de beneficiari. Astfel, per total, se ajunge la o medie a plăților în sistemul asigurărilor sociale de doar 1.777 lei lunar dar la un avans ceva mai mare, de +10,70% nominal.

Conform datelor CNPP urmașii (cei care primesc bani în baza contribuției unui fost membru al familiei) au reprezentat aproape 10% din numărul total, cei încadrați în clase de invaliditate 8,7% iar cei care au ieșit la pensie mai devreme decât prevăd normele standard legale (majoritatea cu șanse minime de angajare la o vârstă relativ înaintată) 2%.

Doar 0,2% dintre pensionari au reușit să se încadreze în cerințele impuse pentru a beneficia de drepturile de asigurări sociale fără penalizări iar categoriile care intră la invaliditate, orfani, văduve de război – I.O.V.R. – (0,012%) și includerea excepțională la ajutor social (0,0034%) sunt neglijabile numeric.

Ritmurile de creștere ale sumelor plătite de stat au fost mai mari în cazul pensiilor anticipate parțiale (+13,10%) și pensiilor anticipate (+12,84%) – deși puterea de cumpărare a intrat pe minus cu circa două procente și în cazul acestora.

Surprinzător pentru politica socială derulată, majorarea a fost de doar 6,21% nominal în cazul persoanelor cu dizabilități (aproape -8% în termeni reali) și aproape inexistentă (+0,32%, respectiv -13% ca putere de cumpărare) în cazul puținelor persoane care mai primesc pensii I.O.V.R.

De reținut, calculele efectuate pe baza datelor detaliate prezentate de CNPP arată că pensia medie pentru limită de vârstă pentru femei (care reprezintă 56% din numărul de beneficiari sau 2,04 milioane persoane) a fost în luna septembrie 2022 de 1.733 lei, respectiv circa 75% din suma medie încasată de bărbați (2.313 lei, media pentru 1,61 milioane persoane).

Aceasta constituie o problemă majoră pentru luarea unor decizii viitoare, deoarece ponderea de 58% pensie din salariul mediu net pe economie la bărbați înseamnă cu totul altceva prin comparație cu ponderea de doar 44% în cazul doamnelor mai în etate retrase din activitate (iar diferența va crește după ce se va produce egalizarea duratelor normate de muncă, la care se face raportarea punctajelor personale cumulate).

Din datele oferite de CNPP, rezultă o sumă cheltuită de stat pentru plata pe acest an a tuturor tipurilor de pensii de asigurări sociale de 98,2 miliarde lei sau 7,2% din PIB-ul prognozat pe anul 2022 (1.372,5 miliarde lei). Acest procentaj se situează semnificativ sub cota de 9,4% impusă prin PNRR, diferența fiind constituită de alte tipuri de venituri asimilate pensiilor.
 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii