Agentia de rating Fitch a atribuit sectorulului bancar din România si celui din Ungaria o perspectiva negativa pentru 2014, in timp ce bancile din alte tari din regiune, precum Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Slovenia si Croatia au perspective stabile. Pe de alta parte, perspectiva de rating ramane stabilia in toate tarile, cu exceptia Croatiei.
Sectorul bancar romanesc va avea o performanta stabila intr-un mediu dificil. Asa isi intituleaza Fitch analiza perspectelor pietei bancilor din Romania in 2014.
Fitch se așteaptă ca deteriorarea calității activelor sectorului bancar românesc sa continue si in 2014, ceea ce va presupune constituirea de provizioane suplimentare, punand presiune pe cerintele de capital.
Profitabilitatea bancilor va ramane slaba si in 2014, in conditiile unui mediul operational dificil si a unei redresari economice fragilă. Totusi, castigurile bancilor ar urma sa creasca usor in comparatie cu 2013, odata cu aplatizarea creditelor neperformante.
Estimari contrazise: parametrii creditarii s-au deteriorat semnificativ
Fitch noteaza ca estimările de anul precedent cu privire la principalii parametri de creditare, care urmau sa se imbunatateasca in acest an, nu s-au confirmat, intrucat acestia au continuat să se deterioreze semnificativ în primele nouă luni din 2013.
Cresterea stocului de credite neperformante in termeni absoluti a fost similiara cu cea din primele 9 luni din 2012, in timp ce avansul ratei creditelor neperformante a fost accentuat de scaderea soldului de credite.
Fitch anticipează ca fluxul creditelor neperformante sa încetineasca in 2014, insa nu este de asteptat o imbunatatire de ansamblu a situatiei, din cauza faptului ca economia Romaniei va creste moderat iar bancile se vor concentra pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, şi nu pe acordarea de noi credite.
Ratele creditelor neperformante ar putea creşte în trimestrul al patrulea, după ce BNR a iniţiat o reevaluare a clasificării creditelor şi provizionării.
Riscurile legate de ponderea ridicată a creditelor în valută nu se vor tempera curând, având în vedere că o mare parte din aceste împrumuturi reprezintă credite de consum pe termen mediu sau ipotecare pe termen lung, iar creditarea, predominant în monedă locală, merge greu în prezent.
Fitch consideră că ratele de adecvare a capitalului vor scădea la finele acestui an, din cauza necesităţii constituirii de provizioane suplimentare, dar se vor stabiliza ulterior.
Ratele de adecvare a capitalului la bancile romanesti sunt cu 2-3 puncte mai mici decat in standardele IFRS, datorita filtrelor prudentiale impuse de BNR
Ratele de adecvare a capitalului bancilor romanesti sunt cu 2-3 puncte procentuale sub nivelurile IFRS (stantardele internaţionale de raportare financiară), datorita filtrelor prudenţiale (rezerve mai ridicate) impuse de BNR. Fitch se asteapta ca această diferenţă să se reduca pe masura ce nivelul filtrelor prudentiale va diminuat treptat, de la inceputul lui 2014, dupa cum au anuntat deja reprezentantii BNR.
Pe de alta parte, capacitatea de finanţare a sectorului bancar românesc se îmbunătăţeşte treptat, raportul credite-depozite scazand la 108%, cu aproximativ 10 puncte procentuale mai mic fata de anul precedent.
Lichiditatea în lei este “confortabilă”, în timp ce deficitul de finanţare în valută este încă semnificativ, dar se închide treptat.
Veniturile din dobânzi şi veniturile totale ale băncilor vor fi probabil afectate de scăderea dobânzilor la lei, revenirea întârziată a creditării şi focusarea băncilor pe sursele locale de finanţare.
Repozitionari si consolidari
Deşi formarea de noi credite neperformante va incetini in 2014, provizioanele vor rămâne la un nivel ridicat, având în vedere necesitatea de creştere a ratei de acoperire a creditelor neperformante existente.
În acest context, băncile se vor concentra pe eficientizarea cheltuielilor şi pe economii, ceea ce ar putea conduce la “repoziţionarea” unor instituţii de credit şi chiar la consolidări în sectorul bancar.
Fitch atribuie României ratingul “BBB-“, cu perspectivă stabilă.
BCR şi BRD, cele mai mari bănci din România, sunt notate cu calificativul “BBB+”, de asemenea cu perspectivă stabilă.
Banca Transilvania are ratingul “BB-“, cu perspectivă stabilă, iar UniCredit Ţiriac Bank “BBB”, cu perspectivă negativă.
Garanti Bank România are calificativul “BBB-“, cu perspectivă stabilă, iar ProCredit Bank este notată de Fitch la nivelul “BB+”, cu perspectivă stabilă.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii