Profitul sistemului bancar scade cu un sfert fata de anul trecut, din cauza pierderilor BCR

Autor:

Bancherul.ro
2019-08-20 22:15

Sectorul bancar a obtinut in primul semestru al anului un profit net de aproximativ 2,8 miliarde lei, in scadere cu aproape un sfert (23%), echivalentul a 825 milioane lei, fata de castigul obtinut in acelasi interval al anului precedent, cand s-a ridicat la 3,6 miliarde lei, conform calculelor Bancherul.ro realizate pe baza datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Diminuarea profitului bancilor este pricinuita de pierderea de aproape 21 milioane lei inregistrata de BCR, din cauza procesului pierdut cu Curtea de Conturi, in cazul bancii pentru locuinte, banca urmand sa restituie statului primele incasate de clientii care au incheiat contracte de economisire-creditare tip bauspar.

La restul bancilor mari, profiturile au continuat sa creasca, desi intr-un ritm mai temperat: cu 9% la Banca Transilvania, la 942 milioane lei, si cu 4% la BRD, la 786 milioane lei.

In aceste conditii, indicatorul privind rentabilitatea activelor (ROA – Return On Assets) s-a prabusit la 1,21% in iunie 2019, de la 1,60% in martie, cea mai mica valoare din decembrie 2016, cand a fost 1,08%.

Rentabilitatea capitalurilor (ROE – Return on Equity) a continuat sa scada, pentru al treilea trimestru consecutiv, la 11,28% in iunie, de la 14,49% in martie si 14,58% in decembrie 2018.

Pe de alta parte, rata rentabilitatii activitatii de baza, calculata ca raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, asadar fara provizioanele de risc, a urcat la 183% in iunie, de la 167% in martie, peste nivelul din iunie 2018, cand era 178%.

Activele bancilor au crescut mai mult decat anul trecut, in ciuda taxei

Activele nete ale sistemului bancar au crescut in trimestrul doi din 2019 cu 6,9 miliarde lei (1,5%), la 458,8 miliarde lei, un ritm de trei ori mai ridicat decat in acelasi interval al anului trecut, cand cresterea activelor a fost de doar 2,8 miliarde lei (0,6%).

Asta dupa ce in primul trimestru din 2019 cresterea activelor a stagnat, din cauza scandalului cu taxa pe active.

Dupa ce situatia s-a clarificat iar taxa a fost considerata acceptabila de catre BNR, bancile au recuperat in trimestrul doi.

Astfel ca in primul semestru al anului, activele bancare au sporit cu 7,6 miliarde lei (1,7%), un ritm usor superior fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand avansul a fost de 6,8 miliarde lei (1,6%).

Avansul de 1,7% a activelor bancare in primul semestru este cu mult sub ritmul de crestere a PIB-ului, de 4,4%, ceea ce inseamna ca intermedierea financiara, cea mai scazuta din Europa, continua sa se diminueze in Romania.

In acelasi timp, depozitele romanilor in banci continua sa creasca mai mult decat creditele, astfel ca raportul credite/depozite a a scazut in iunie la 74,69%, de la 74,80% in martie.

Rata creditelor neperformante a scazut in iunie 2019 la 4,74%, de la 4,90% in martie.

Indicatorul de solvabilitate a coborat si el usor, la 19,60% la finalul lunii iunie, de la 19,98% in martie.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii