Profitul net al sistemului bancar, compus din 36 de institutii de credit (35 de banci, dintre care doua banci pentru locuinte si 8 sucursale ale bancilor straine, plus cooperativa de credit Creditcoop) a atins un nou record istoric, de 4,1 miliarde lei, in primele noua luni din acest an, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand se ridica la 3,7 miliarde lei, arata datele publicate de BNR.
Cresterea profitului bancilor se datoreaza majorarii volumului de imprumuturi acordate in acest an, in paralel cu scaderea costurilor cu riscul, adica provizioanele constituite pentru acoperirea creditelor neperformante.
Totalul activelor sistemului bancar romanesc a ajuns la 406,4 miliarde lei in septembrie 2017, cu 28,3 miliarde lei mai multe decat in septembrie 2016.
Indicatorul de solvabilitate a scazut cu aproape un punct in septembrie, la 18,98%, de la 19,83% in iunie.
Rata creditelor neperformante conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE) a scazut in septembrie la 7,96%, de la 8,32% in iunie.
Indicatorul de profitabilitate ROA (Return on assets – rentabilitatea activelor) a ramas la 1,36% in septembrie, la fel ca in iunie, dar mai ridicat decat in septembrie 2016, cand era la 1,30%.
ROE (Return an equity – rentabilitatea capitalului) a ramas de asemenea constant la 12,90%, de asemenea mai ridicat decat anul trecut, cand era de 12,32%.
Rata rentabilitatii activitatii de baza a crescut usor in septembrie, al 181%, de la 179% in iunie, dar se mentine sub nivelul de anul trecut, de 195%.
Si raportul credite/depozite s-a mentinut constant in trimestrul trei, la 80%, sub nivelul de anul trecut, de 83%.
Dintre bancile mari, cel mai ridicat profit la noua luni l-a obtinut BRD, cu 1,066 miliarde lei, urmata de Banca Transilvania, cu 829 milioane lei, si BCR, cu 560 milioane lei.
Nu există comentarii pentru această știre.
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii
- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii