BANCI | Stirea Zilei

Profitul sistemului bancar a crescut cu 64%, la 3,686 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-23 00:12

Sistemul bancar romanesc, format din 37 de institutii de credit (36 de banci, dintre care 8 sucursale ale bancilor din state membre UE, si cooperativa de credit Creditcoop) si-a majorat profitul net cu 64%, echivalentul a 1,44 miliarde lei, in primele noua luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, la 3,686 miliarde lei, conform calculelor Bancherul.ro, facute pe baza indicatorilor publicati de BNR.

In primele noua luni ale anului trecut, profitul net al sistemului bancar se ridica, conform informatiilor publicate de BNR, la doar 2,247 miliarde lei, insa la finalul lui 2015 a ajuns la nivelul record de 4,877 miliarde lei.

Profitul bancilor romanesti era la jumatatea acestui an de 2,413 miliarde lei, dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (vezi aici detalii).

Cele mai mari sapte banci romanesti, cu active de peste 5% fiecare (in ordinea marimii: BCR, BRD, BT, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank si ING Bank) au realizat un profit de aproximativ 3,4 miliarde lei, aproape cat tot castigul sistemului bancar (vezi aici detalii).

Indicatorii de profitabilitate au continuat sa creasca la noua luni: ROA (Return on assets), calculat ca raportul dintre profit net anualizat si totalul activelor la valoare medie a ajuns la 1,30% in septembrie 2016, de la 1,27% in iunie si doar 0,83% in septembrie 2015; ROE (Return on equity), calculat ca raport dintre profitul net anualizat si apitaluri proprii la valoare medie, a crescut la 12,32% in septembrie 2016, de la 12,18% in iunie si doar 7,98% in septembrie 2015.

In schimb, indicatorul ratei rentabilitatii activitatii de baza, calculat ca raport dintre veniturile operaţionale si cheltuielile operaţionale, a scazut in septembrie la 195%, de la 196% in iunie, dar se mentine peste nivelul din septembrie 2015, cand era de doar 168%.

Volumul activelor nete ale sectorului bancar au scazut in trimestrul trei la 378 miliarde lei, de la 380 miliarde lei la jumatatea anului, dar se mentin peste nivelul din septembrie 2015, de 359 miliarde lei.

Raportul credite/depozite a continuat sa scada, ajungand la 82,87%, de la 83,57% in iune si 92,67% in iunie 2015, pe fondul cresterii volumelor de depozite si a creditarii in lei, in paralel cu reducerea portofoliilor de credite in valuta.

Si rata creditelor neperformante a coborat la 10%, cu 1,3 puncte fata de iunie si de la 12,41% in septembrie 2015, datorita faptului ca bancile continua procesul de scoatere in afata bilanturilor (write-off) a creditelor neperformante si vanzarea acestora catre firmele de recuperare creante.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  statistici BNR  aplicatie plati cu telefonul mobil  CEC Bank  credite neperformante  myBRD  Return on equity (ROE) sistem bancar  YOU BRD  rezultate financiare banci  Creditcoop  

Comentarii

UIMIRE...
Nesimtirea bancilor
profitul-sistemului-bancar-a-crescut-cu-64-la-suta,-la-3,686-miliarde-lei. Pe spatele oamenilor........ incasand creditele in CHF la cursul actual ..... stim foarte bine ce au facut ..... au cumparat CHF cu lei pentru a acoperi creditele, iar acum incaseaza profitul. Au constituit depozite in CHF la un curs de 2 lei, iar acum vand CHF-ul tot clientilor la un curs de 4,25 lei. Cat de porc trebuie sa fi si cat de ibdiferent e BNR-ul la magaria bancilor. Stiti cate credite au fost date in CHF cu finantare externa..... probabil nici 30%, restul din acoperire cu valuta de pe piata romaneasca. BNR esti incompetent de nu vezi hotia bancilor.... practic ei incaseaza o dobanda ascunsa de 110% la credite, de aceea si-au permis sa acorde dobanzi de 3-5%.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii