Profitul sistemului bancar a crescut cu 64%, la 3,686 miliarde lei

Autor:

Bancherul.ro
2016-11-23 00:12

Sistemul bancar romanesc, format din 37 de institutii de credit (36 de banci, dintre care 8 sucursale ale bancilor din state membre UE, si cooperativa de credit Creditcoop) si-a majorat profitul net cu 64%, echivalentul a 1,44 miliarde lei, in primele noua luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, la 3,686 miliarde lei, conform calculelor Bancherul.ro, facute pe baza indicatorilor publicati de BNR.

In primele noua luni ale anului trecut, profitul net al sistemului bancar se ridica, conform informatiilor publicate de BNR, la doar 2,247 miliarde lei, insa la finalul lui 2015 a ajuns la nivelul record de 4,877 miliarde lei.

Profitul bancilor romanesti era la jumatatea acestui an de 2,413 miliarde lei, dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (vezi aici detalii).

Cele mai mari sapte banci romanesti, cu active de peste 5% fiecare (in ordinea marimii: BCR, BRD, BT, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank si ING Bank) au realizat un profit de aproximativ 3,4 miliarde lei, aproape cat tot castigul sistemului bancar (vezi aici detalii).

Indicatorii de profitabilitate au continuat sa creasca la noua luni: ROA (Return on assets), calculat ca raportul dintre profit net anualizat si totalul activelor la valoare medie a ajuns la 1,30% in septembrie 2016, de la 1,27% in iunie si doar 0,83% in septembrie 2015; ROE (Return on equity), calculat ca raport dintre profitul net anualizat si apitaluri proprii la valoare medie, a crescut la 12,32% in septembrie 2016, de la 12,18% in iunie si doar 7,98% in septembrie 2015.

In schimb, indicatorul ratei rentabilitatii activitatii de baza, calculat ca raport dintre veniturile operaţionale si cheltuielile operaţionale, a scazut in septembrie la 195%, de la 196% in iunie, dar se mentine peste nivelul din septembrie 2015, cand era de doar 168%.

Volumul activelor nete ale sectorului bancar au scazut in trimestrul trei la 378 miliarde lei, de la 380 miliarde lei la jumatatea anului, dar se mentin peste nivelul din septembrie 2015, de 359 miliarde lei.

Raportul credite/depozite a continuat sa scada, ajungand la 82,87%, de la 83,57% in iune si 92,67% in iunie 2015, pe fondul cresterii volumelor de depozite si a creditarii in lei, in paralel cu reducerea portofoliilor de credite in valuta.

Si rata creditelor neperformante a coborat la 10%, cu 1,3 puncte fata de iunie si de la 12,41% in septembrie 2015, datorita faptului ca bancile continua procesul de scoatere in afata bilanturilor (write-off) a creditelor neperformante si vanzarea acestora catre firmele de recuperare creante.

Comentarii

Gabor Marioara

contul pentru prima casa

Nu reusesc sa intru pe contu pentru a vedea cum stau cu rata lunara

Manea Cornelia

Cat durează defectiunea

Nu pot intra in cont de doua ore,nu este pentru prima data când mi se întâmplă, va rog sa dati explicații!

CraiVan Cristina

Site-ul nefunctionabil

Nu pot intra pe www.mybrdnet.ro eu trebuie sa controlez săptămânal dacă îmi intra banii pe saptamana care am lucrat.nu am de unde știi dacă mi-au intrat în cont.va rog rezolvați problema.

Vasile Coman

mybrdnet.ro functioneaza

Cristina, eu am verificat acum (09.07.2017, ora 18) site-ul www.mybrdnet.ro si functioneaza. Dumneavoastra ce mesaj va apare? Reveniti la mine daca mai aveti probleme (0723292899)

Vasile Stoicea

Nu avem acces on line la conturile noastre

Va rugam sa comunicati cand vom avea acces in mod real

Vasile Coman

probleme myBRD

Daca aveti probleme cu myBRD, trimiti-mi mai multe detalii prin e-mail la vasile.coman@bancherul.ro sau prin telefon la 0723292899. Purtatorul de cuvant al BRR mi-a spus ca aplicatia functioneaza in prezent.

MACNEA CHIVUTA

autentificare bpocata

Buna ziua. Incerc de ieri sa ma loghez le my brd net, dar nu reusesc.Mi s-a plocat accesul.Va rog sa ma ajutati in deblocarea accesului.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii