Băncile din România au obținut, în primele nouă luni ale acestui an, un profit de 2,25 miliarde de lei, și vor încheia anul pe profit, dar nivelul acestuia va depinde de provizioanele pe care băncile vor fi nevoite să le mai constituie în ultimul trimestru al anului, a declarat vineri directorul Direcției Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României, citat de Agerpres.
‘După mulți ani, a fost o perioadă bună pentru bănci. Este prima dată când se înregistrează un profit care, zic eu, că se menține și la sfârșitul anului. Vor mai fi niște provizioane care trebuie înregistrate în trimestrul patru’, a precizat Cinteză, menționând că, la nouă luni, 15 bănci au înregistrat pierderi, iar 24 aveau profit.
Directorul BNR a mai spus că a solicitat băncilor date suplimentare cu privire la restructurările de credite, pentru a vedea dacă acestea au fost realizate corect. ‘Am o suspiciune. Provizioanele pe IFRS au scăzut, write-off nu a fost, vânzări de credite nu au fost. Scăderea de provizioane se regăsește în creșterea profitului, în condițiile în care stocul de credite a cunoscut restructurări și refinanțări masive. E posibil ca presiunea pusă de acționari să fi determinat băncile să accepte restructurări pe care, altfel, nu le-ar fi acceptat’, a spus Cinteză.
Acesta a mai spus că în jur de 11% dintre credite (24,9 miliarde de lei) au trecut printr-o restructurare, însă au fost și cazuri în trecut în care un credit a fost restructurat de 20 de ori și nu s-a plătit nimic. ‘Am cerut băncilor să trimită un istoric al tuturor creditelor restructurate. Mi-e teamă că vom găsi credite cu 20 de restructurări, fără să se încaseze măcar dobânda”, a mai spus Cinteză.
Pe de altă parte, rata creditelor neperformante a continuat să se reducă, la un nivel de 12,33% în septembrie, după metodologia EBA (Autoritatea Bancară Europenă).
Cu toate acestea, rata neperformantelor în România rămâne cea mai mare din Europa, dar și gradul de acoperire cu provizioane este tot cel mai ridicat din Europa, respectiv 58,05%.
Însă, directorul BNR susține că băncile din România sunt foarte bine capitalizate, rata fondurilor proprii fiind chiar “incredibil de mare și neprofitabilă pentru bănci”, respectiv 18,7%.
În ceea ce privește riscurile viitoare asupra sistemului, Nicolae Cinteză a spus că cel mai mare rămâne cel extern, dat de criza din Grecia, care este “departe de a se stinge” și, invariabil, afectează și băncile cu capital grecesc din România, acestea fiind practic izolate de celelalte bănci din sistem și inclusiv mai multe instituții au decis să își retragă depozitele.
“A trebuit să facem trezorerie cu cele patru bănci grecești. Celelalte bănci le-au izolat, nejustificat! Solvabilitatea, din punctul de vedere al capitalului de proveniență a băncilor grecești este extraordinar de bună. La 30.09 aceasta era de 18,7% pe sistem, iar băncile grecești aveau 19,45%, cele austriece 18,25%, cele cu capital franțuzesc 17,15%, iar cele cu capital italian 13,34%. Am anunțat în repetate rânduri că BNR este pregătită să susțină orice necesar de lichiditate ar avea băncile respective. Nimeni nu ne-a luat în seamă. Toate băncile și-au închis liniile cu băncile grecești, refuzau orice contact cu acestea”, a mai spus Cinteză.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii