România a înregistrat în februarie 2021 o scădere a producției industriale de 3,1% față de aceeași lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de INS.
Valoarea ajustată în termeni sezonieri pentru comparabilitate între lunile anului a fost, de asemeni, negativă (-2,6%).
Comparativ cu ianuarie 2021, evoluția în termeni bruți a fost pozitivă (+3,7%) dar s-a datorat dispunerii zilelor lucrătoare (-1,0%, după ajustarea cu sezonalitatea).
Datele din ultimii cinci ani arată un declin al evoluției producției industriale, manifestat deja din anul 2018 încoace, cu mult înainte de a se declanșa pandemia. Practic, industria este departe de a recupera în februarie 2021 valoarea din urmă cu trei ani, iar industria prelucrătoare a obținut o performanță relativ redusă.
Relevant pentru această evoluție este modul în care a evoluat productivitatea muncii în industrie din 2016 încoace, cu un declin început în 2019, înainte de apariția pandemiei, și accentuat pe parcursul anului trecut.
În 2020, revenirea din partea a doua a anului a fost semnificativă dar nu a reușit să compenseze scăderea abruptă din primele luni de manifestare a pandemiei.
[1]
Datele disponibile arată o încetinire la doar trei procente a ritmului de creștere a productivității muncii în industrie la începutul lui 2021.
Deocamdată insuficient pentru a reface nivelul din 2019, după tentativa de revenire mai rapidă de la finele anului trecut (+8,4% în decembrie 2020). Asta în pofida creșterii consemnate de industria energetică, deoarece trendul a fost dat de segmentul mare al industriei prelucrătoare.
În structură, datele arată destul de slab pe seria brută, scăderile fiind mai importante în industria extractivă. Industria prelucrătoare a rămas după primele două luni din 2021 la peste trei procente sub nivelul din aceeași perioadă a anului 2020, când industria dădea semne de revenire după declinul din 2019.
[2]
Puține ramuri industriale au obținut rezultate pozitive în februarie 2021 față de aceeași lună a anului precedent. Printre acestea, s-au numărat fabricarea de construcții metalice și produse din metal, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor, produselor electronice și optice și fabricarea autovehiculelor de transport rutier.
Nu există comentarii pentru această știre.
Exporturile României au fost în februarie 2025 de circa 7,9 miliarde euro (-0,7% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 10,8... detalii
România a trecut pe primul loc în UE la șomajul în rândul tinerilor (persoane sub 25 de ani) potrivit celor mai recente date disponibile ale Eurostat. Cu un procentaj în... detalii
România a ocupat în T4 2024 a treia poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +13,1%,... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -2,3% în ianuarie 2025 față de luna anterioară pe seria brută, însă a crescut cu 2% în varianta ajustată după perioada din an... detalii