În anul 2020, producţia industrială a fost mai mică cu 9,2% față de anul precedent, potrivit datelor publicate de INS.
Din perspectiva de ansamblu a economiei, a rezultat o influență în sensul scăderii PIB pe 2020 de circa 1,8 puncte procentuale, adică aproape jumătate din total.
Luna decembrie a adus o scădere de 8,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). Rezultatul a fost influențat de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată fiind mult diferită (+0,9%).
Evoluția față de aceeași lună a anului precedent a fost pozitivă pentru industria prelucrătoare (+2,8%) și pentru industria energetică (+3,8%) dar a consemnat o scădere de 3,8% în industria extractivă.
Per total, industria și-a revenit în decembrie 2020 față de finalul anului anterior (+1,6%) dar a rămas semnificativ sub nivelul din decembrie 2018 (-5,4 puncte procentuale, pe date ajustate sezonier). Explicația constă în reducerea producției industriale pe parcursul lui 2019, ÎNAINTEA crizei pandemice.
[1]
De remarcat consolidarea valorilor pozitive ale productivității muncii în industrie față de aceeași lună a anului trecut, începută cu luna august (+3%) și continuată până în noiembrie (+2,6%, potrivit celor mai recente date disponibile). Care a mai redus din afectarea mediei lunare declanșată ca urmare a pandemiei (-33,6% în aprilie și -25,9% în mai), până la valoarea curent calculată de -5,2%.
Anul trecut, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut, astfel, cu 7% în termeni nominali.
Singurul rezultat pozitiv s-a consemnat pe segmentul de bunuri de folosință îndelungată (+4,4%). În rest, la bunuri intermediare (-2,8%), bunuri de uz curent (-3,2%), bunuri de capital (-8,1%) și, mai ales, în industria energetică (-33,3%) valorile atinse au fost mai reduse.
Semn bun pentru relansarea economiei, deși comenzile noi au scăzut cu 4,5% în termeni nominali pe ansamblu anului trecut, în luna decembrie ele reveniseră la +7,7%.
Valoarea de ansamblu era susținută pe segmentele bunurilor de folosință îndelungată (+39% față de decembrie 2019) și al bunurilor intermediare (+29,3%), în timp bunurile de capital (-0,5%) și bunurile de uz curent (-8,8%) erau încă mai scăzute.
Nu există comentarii pentru această știre.
România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii
Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii
Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii
Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii