Pe parcursul amânării ratelor, trebuie să vă faceţi câteva calcule pentru prevenirea situaţiilor dificile în care aţi putea ajunge în momentul reluării plăţilor.
Iată la ce trebuie să fiţi atenţi:
1. Supraîndatorarea, adică ratele la credit devin prea mari
Supraîndatorarea este un risc ridicat în această perioadă, din două motive:
a. Veţi avea de plătit rate mai mari după perioada de amânare a acestora;
b. Criza COVID-19 vă poate afecta veniturile sau majora cheltuielile, ceea ce înseamnă că veţi rămâne cu mai puţini bani decât până acum, poate chiar insuficienţi pentru achitarea ratelor la credite.
Din acest motiv, este bine să aveţi la dispoziţie o rezervă de bani în contul aferent creditului, strânsă în perioadele când puteţi achita cu ușurinţă ratele.
2. Prelungirea crizei COVID-19 vă poate afecta
Prelungirea crizei COVID-19, mai mult decât aţi anticipat, vă poate pune în situaţia în care resursele acumulate anterior se epuizează, astfel că apare riscul să nu puteţi achita ratele lunare.
Trebuie să tineţi cont și de faptul că vă va fi greu să faceţi o refinanţare sau să obtineţi un credit nou, în această situaţie, pentru a ieși din încurcătură.
3. Problemele cu obţinerea unui nou credit sau o refinanţare
Alt aspect care trebuie avut în vedere este că băncile și IFN-urile trebuie să raporteze lunar la Biroul de Credit faptul că aveţi rata amânată.
Raportarea amânării ratelor la Biroul de Credit nu afectează scorul de credit, însă băncile și IFN-urile ar putea fi mai prudente în decizia de a vă aproba sau refinanţa un nou împrumut, ceea ce înseamnă o valoare mai mică a creditului sau chiar respingerea cererii, dacă ajung la concluzia că există șanse să întâmpinaţi din nou probleme cu veniturile și implicit cu rambursarea datoriei, din cauza crizei COVID-19.
Înainte de a aproba un nou împrumut, creditorii analizează, în datele de la Biroul de Credit, comportamentul de plată: cu cât plăţile sunt mai regulate și punctuale, cu atât decizia de aprobare este mai sigură. De aceea, sfatul este să încercaţi să achitaţi ratele înainte de termen, dacă este posibil, integral sau o parte dintre ele, chiar dacă aţi luat anterior decizia de amânare.
Datele de contact ale asociaţiilor, băncilor și IFN–urilor:Asociaţii pentru protecţia consumatorilor:Credere0737 129 779contact@credere.rowww.credere.roAsociaţia PRO Consumatori0723 004 407office@apc-romania.rowww.apc-romania.roAsociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare0730 852 635sesizari@aursf.rowww.aursf.roInfoCons021 319 3266contact@protectia-consumatorilor.rowww.infocons.roECC România(reclamaţii pentru produse și... detalii
Asociaţiile pentru protecţia consumatorilorDin cauza complexităţii problemelor care pot interveni în perioadele de criză în relaţia dintre instituţiile financiare și clienţii lor, este posibil ca rezolvarea reclamaţiilor și soluţionarea problemelor... detalii
Ce soluţii pentru clienţi au băncile și IFN-urileSunteţi în situaţia în care aţi amânat ratele, dar nu aţi luat măsurile preventive descrise mai sus și, astfel, aţi ajuns în situaţia... detalii
Pe parcursul amânării ratelor, trebuie să vă faceţi câteva calcule pentru prevenirea situaţiilor dificile în care aţi putea ajunge în momentul reluării plăţilor. Iată la ce trebuie să fiţi atenţi:1.... detalii