Prioritatile momentului pentru banci, conform barometrului bancar realizat de ARB si EY, sunt, in ordine, urmatoarele:
1. Simplificarea proceselor si mai multa automatizare
2. Gestionarea riscurilor
3. Pregatirea pentru Basel III-CRD IV
4. Riscul reputational
5. Minimizarea tuturor cheltuielilor neesentiale
6. Investirea in noi tehnologii de tip customer-facing
7. Conformarea cu reglementarile privind consumatorii
8. Modificarile curente in standardele de raportare financiara
9. Dezvoltarea-introducerea de noi produse
10. Taierea costurilor
11. Conformarea cu reglementarile pietei de capital
12. Dezvoltarea Planurile de Redresare si Rezolutie
13. Infiintarea de noi linii de afaceri
14. Restructurarea operatiunilor pentru reducerea costurilor
15. Dezvoltarea de parteneriate cu non-banci
16. Noi sisteme de remuneratie
17. Restructurarea operatiunilor pentru a se conforma cu reglementarile
18. Achizitia de noi active sau afaceri
19. Noi piete straine-internationalizare
20. Externalizarea
21. Extrateritorializarea
22. Vanzarea de active sau linii de afaceri
23. Reducerea numarului de produse
Barometrul Bancar ARB & EY:
EY România a realizat, în baza unui parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB), indicele industriei bancare denumit “Barometrul Bancar ARB & EY” prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile băncilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piață în funcție de active de peste 85%, se precizeaza intr-un comunicat de presa. (Vezi studiul in Fisiere)
Barometrul Bancar ARB & EY va fi derulat de două ori pe an cu membrii Asociației Române a Băncilor și este un instrument de informare al bancherilor și opiniei publice în privința modului în care conducătorii din sistemul bancar românesc privesc evoluția mediului economic, legislativ și de afaceri și implicațiile asupra băncilor pe care le conduc.
Pe zona de retail, peste 65% din bănci se așteaptă la o creștere a cererii de credite de consum, iar o proporție mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit.
Tot într-o proportie mare (70%) băncile anticipează creșterea cererii de creditare pentru clienți – persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolvenței și modul de aplicare al legislației descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente.
Peste 80% din bănci se așteaptă ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit să nu crească sau chiar să scadă (35%). În același timp, aproximativ 75% din bănci cred că rezultatele financiare se vor îmbunătăți.
Pe termen mediu, o consolidare de anvergură mare în sectorul bancar nu este considerată probabilă de vreme ce 71% din bănci se așteaptă la o consolidare de anvergura medie și doar 14% la o consolidare de anvergură mare.
Sondajul relevă că instituțiile de credit sunt interesate mai degrabă de cumpărarea de credite decât de vânzare.
Aproximativ 43% din bănci iau în considerare achiziția de portofolii de credite și doar 29% vânzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urmă multe se referă la practica deja uzuală a vânzării unor portofolii relativ mici de credite neperformante.
Restructurările din sectorul bancar se apropie de final, în condițiile în care 70% din bănci nu vor reduce numărul angajaților în următoarea perioadă, în timp ce aproximativ 20% se așteaptă chiar la o creștere a numărului de angajați.
Simplificarea proceselor și automatizarea ocupă primul loc pe agenda băncilor, alături de gestionarea riscurilor, în timp ce simpla tăiere a costurilor se află doar la mijlocul clasamentului.
“Instituțiile de credit sunt interesate să susțină economia cu credite. Băncile se aşteaptă la o creştere ușoară a cererii de credite în mai multe sectoare şi segmente de clientelă și, în același timp, preconizează relaxarea parțială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informației, Agricultura, Telecomunicații, Sănătate și pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor în desfășurarea activității bancare, astfel încât sectorul bancar să fie și mai în măsură să-și sprijine clienții”, a declarat Radu Grațian Ghețea, președintele Consiliului Director al ARB, citat in comunicatul de presa.
“Recentele modificări ale Codului insolvenței aduc îmbunătățiri cadrului legislativ, dar considerăm că mai sunt lucruri de făcut în ceea ce privește aplicarea legii pentru a convinge băncile că lucrurile s-au schimbat și în consecință pot să-și relaxeze politicile de creditare. Menținerea disciplinei financiare este condiția de bază pentru păstrarea stabilității sistemului bancar”, a subliniat Radu Grațian Ghețea.
“Studiul se dorește un instrument de informare al bancherilor în legatură cu starea de spirit a celorlalți jucători dându-le posibilitatea să compare propria perspectivă și propriile așteptări cu cele ale sistemului bancar în general. Începând cu următoarea derulare, în a doua parte a anului, se va putea identifica și sensul evoluției acestor așteptări. În plus, cum acest studiu este derulat și în alte țări din Europa, inclusiv Europa de est, bancherii pot face o paralelă cu rezultatele țărilor din regiune”, a spus Gelu Gherghescu, Partener EY România.
“Este foarte important ca rezultatele băncilor să se îmbunătățească contribuind astfel la capitalizarea acestora și implicit la creșterea apetitului de creditare”, a mai menționat Gelu Gherghescu.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii