Frederic Oudea, directorul Societe Generale: BRD nu are probleme de competitivitate dar provizioanele raman principala provocare |
Autor: Bancherul.ro 2012-09-25 08:32 |
|
Societe Generale vrea sa majoreze pana la sfarsitul anului viitor profitul generat in Romania si Rusia, pentru a demonstra ca operatiunile internationale reprezinta un avantaj comparativ cu zona euro, a declarat pentru Financial Times presedintele director general al bancii franceze, Frederic Oudea (foto).
Oudea a vorbit intr-un interviu pentru Financial Times despre performantele si potentialul operatiunilor bancare internationale.
"Pentru mine, obiectivul cheie este ca, la sfarsitul anului 2013 (...) sa aratam ca segmentul de retail international livreaza crestere si mai multa profitabilitate decat astazi, si ca este un avantaj fata de mai multa expunere pe zona euro", a afirmat seful SocGen, al doilea mare grup financiar francez, care detine in Romania BRD.
Oudea a aratat ca in Romania banca nu are probleme de competitivitate, dar cea mai mare provocare a bancii franceze o reprezinta reducerea costului provizioanelor de risc pentru credite neperformante.
In Rusia, subsidiara Rosbank are de suferit din cauza concurentei dure cu bancile locale mai mari, precum Sberbank, VTB sau Gazprombank. Societe Generale vrea sa-si extinda activitatea din zona corporate pe piata rusa, pentru a-si creste profitul operational, a aratat CEO-ul grupului francez.
SocGen considera ca operatiunile bancare internatioanle sunt unul dintre principalele motoare de crestere ale grupului, datorita potentialului ridicat de crestere rapida a pietelor din Europa de Est, Rusia si Africa.
Divizia internationala a grupului are insa performante sub potential: in ultimii doi ani, aceste operatiuni au generat 20% din veniturile totale ale grupului, insa numai 13-14% din profit, noteaza FT.
In primele sase luni ale acestui an, operatiunile bancare internationale au inregistrat o pierdere de 186 milioane euro, din cauza amortizarii fondului comercial din Rusia si de la compania americana de administrare a activelor TCW, vanduta reent, precum si din cauza provizioanelor pentru credite neperformante constituite in Romania.
Oudea a mai precizat ca banca franceza a realizat 70% din planul de dezintermediere, care vizeaza reducerea activelor riscante si consolidarea capitalurilor.
Seful Societe Generale a adaugat ca nu vede niciun motiv pentru a accelera planul asumat de grup, care prevede atingerea unei rate de adecvare a capitalului de rang 1 de 9 - 9,5% pana la finele anului viitor, nivel cerut de regulamentele Basel III.
BRD - Groupe Societe Generale a realizat in primul semestru un profit net de 39,4 milioane lei, fata de 282 milioane lei in perioada corespunzatoare a anului trecut, dupa ce a inregistrat in trimestrul al doilea pierderi de 43,6 milioane lei, din cauza veniturilor mai mici si a unui cost ridicat al riscului, de 714 milioane lei, a anuntat BRD la sfarsitul lunii iulie, in raportul la sase luni.
BRD este a doua mare banca din Romania, cu active de 47,79 miliarde lei la jumatatea acestui an.
|
|