Leul este din nou victima unui atac speculativ? |
Autor: Bancherul.ro 2008-10-03 08:26 |
|
Leul a închis şedinţa de joi cu o depreciere masiva, de peste 3,82 lei/euro, în ton cu evoluţia monedelor ţărilor din regiune, pe o piaţă cu volume de tranzacţionare reduse, pe fondul aversiunii la risc a investitorilor faţă de pieţele emergente.
Unii analisti considera ca leul este lovit de criza financiara europeana. Moise Guran, de la Antena 3, prezinta un scenariu in care subsidiarele bancilor europene din Romania s-ar imprumuta masiv de pe piata romaneasca pentru a sustine grupurile-mama, banii fiind schimbati in euro iar efectul este deprecierea masiva a leului. Guran este de parere ca este vorba chiar de un atac asupra leului si ca BNR-ul nu a intervenit pe piata. Motivul: oficialii bancii centrale sunt interesati sa reduca deficitul de cont curent, care scade atunci cand leul este slab.
Presa a publicat zilele trecute informatia potrivit careia bancile trebuie sa raporteze zilnic volumul de resurse financiare.
"Leul s-a depreciat pe o piaţă cu volume scăzute, în absenţa unor vânzători de calibru, corelată cu evoluţia de pe pieţele emergente. Motivul pierderilor în regiune a fost scăderea apetitului pentru risc a investitorilor", a declarat dealerul Băncii Comerciale Române (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.
Leul a deschis şedinţa valutară de joi la cotaţii apropiate de cele de miercuri seară, sub 3,75 lei/euro, după care s-a depreciat constant pe parcursul şedinţei de joi până la 3,8259 lei/euro, nivel sub care s-a menţinut ulterior. La ora 16:55, băncile cumpărau un euro cu 3,8210 lei şi îl vindeau cu 3,8270 lei.
Şi în regiune, monedele emergente au urmat aceeaşi tendinţă. Astfel, zlotul polonez a pierdut teren în faţa euro de la aproximativ 3,40 la 3,4318 zloţi/euro, iar forintul s-a depreciat de la 243 la 244,37 unităţi/euro, pe parcursul şedinţei valutare de joi.
La cursul de referinţă al Băncii Naţionale a României (BNR), leul a pierdut aproape 3 bani (0,71%), până la un nou minim al ultimelor şase luni şi jumătate, de 3,7603 lei/euro. Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat, joi, de BNR, arată o depreciere cu aproape 7 bani (2,43%) a leului, până la 2,7017 lei/dolar, de la 2,6387 lei/dolar, cât era miercuri.
Pe pieţele internaţionale, dolarul şi-a continuat aprecierea faţă de moneda europeană de la 1,4025 până la 1,3747 dolari/euro, după care a intrat pe o tendinţă de uşoară depreciere, iar la 16:55, ora României, euro era cotat la 1,3797 dolari/euro.
Dolarul s-a apreciat puternic pe tot parcursul zilei de joi, după ce, miercuri, senatorii americani au adoptat un plan istoric de susţinere a sectorului bancar, ce va costa SUA 700 miliarde dolari. Trezoreria susţine, însă, că acest plan este singura modalitate de stabilizare a unui sistem financiar aflat în derivă. Legea se va întoarce acum pentru un nou vot în Camera Reprezentanţilor, care va avea loc cel mai probabil vineri, după ce reprezentanţii respinseseră luni planul Paulson.
Banca Naţională a României a afişat, joi, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 13,58% pe an, uşor peste cel de 13,54% pe an din şedinţa anterioară, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a urcat până la 14,59% pe an, de la 14,37% pe an, cât era miercuri.
Dobânzile overnight au continuat să urce, până la 14-15% pe an, nivel mult peste cel al dobânzii de politică monetară, de 10,25% pe an, pe fondul nivelului ridicat al cererii de lei din piaţă.
|
|