Urmeaza romanii exemplul lui Mugur Isarescu? Creditele imobiliare in lei sunt tot mai cautate la UniCredit Tiriac Bank |
Autor: Bancherul.ro 2012-09-20 17:01 |
|
Dupa ce a aparut stirea ca Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, si-a facut un credit imobiliar in lei la UniCredit Tiriac pentru a-si cumpara un apartament de lux de 1 milion de lei intr-un complex rezidential finantat de aceeasi banca, dar intrat in faliment la inceputul acestui an, se pare ca imprumuturile in lei sunt tot mai cautate.
„Creditele imobiliare in lei sunt tot mai cerute in ultima perioada, desi poate parea surprinzator. Ponderea creditelor noi de acest tip pe care le acordam in lei au ajuns la 30% din volumul total al accestui tip de credite”, spune Bogdan Spuza, director Marketing & Segmente in cadrul Diviziei Retail a UniCredit Tiriac Bank.
El considera ca este vorba de un comportament firesc al clientilor, care au vazut cat de riscante se pot dovedi creditele in valuta, mai ales in valute exotice, precum francul elvetian.
„Inainte de criza, noi eram constienti de riscurile mari pe care le pot avea creditele in franci elvetieni, o moneda de refugiu in perioadele de criza, cand se apreciaza foarte tare, de aceea ne-am ferit sa acordam astfel de imprumuturi, in ciuda faptului ca multi nu intelegeau de ce facem acest lucru”, a adaugat el.
Cresterea apetitului pentru imprumuturile in valuta vine si in conditiile in care institutiile financiare internationale, precum BCE, FMI sau BERD, au recomandat tarilor din Estul Europei sa diminueze ponderea imprumuturilor in valuta si sa sporeasca piata finantarilor in moneda nationala.
In aceste conditii, BNR a adoptat la inceputul acestui an o serie de masuri prudentiale care reduce atractivitatea creditelor in euro sau alte monede.
Cu toate acestea, soldul imprumuturilor in euro continua sa ramana la niveluri ridicate iar ponderea acestora creste, in loc sa scada.
Diferenta de doar 0,5 puncte intre dobanda la lei si cea la euro
Creditele imobiliare in lei pot deveni atractive pentru ca diferentialul de dobanda devine tot mai ingust.
La UniCredit Tiriac, creditele imobiliare in euro au o dobanda in jurul a 7%, in timp ce la cele in lei, costul depaseste 10%.
La Banca Transilvania insa, diferenta dintre creditul in lei si cel in euro este de doar o jumatate de punct. Astfel, la creditul imobiliar in euro, dobanda fixa in primul an este de 5,9% (dobanda variabila dupa primul an: EURIBOR 6M + 5,5pp = 6,43%), in timp ce la creditul in lei dobanda fixa in primii 2 ani este de 6,25% (dobanda variabila dupa primii 2 ani: ROBOR 6M + 2,9pp = 8,38%).
La CEC Bank, diferenta este de numai 1 punct procentual intre creditul in lei si cel in euro. Astfel, la creditul in lei dobanda este de 5%, fixa pe primele 12 luni din cadrul perioadei de creditare, apoi variabila EURIBOR 3M + 5,00 p.p. La creditul in lei, dobanda este de 6%, fixa pe primele 12 luni din cadrul perioadei de creditare, apoi variabila ROBOR 3M + 2,00 p.p.
|
|